Cum îţi păstrezi energia, odată cu venirea toamnei
Cum îţi păstrezi energia acumulată peste vară
Soarele îşi face tot mai puţin simţită prezenţa, iar scăderea vitalităţii este direct proporţională cu scurtarea zilei. Mai mult, corpul depune eforturi pentru a se adapta şi la scăderea temeperaturilor, deci consumul de energie este şi mai mare.
"Este important este să ne hrănim cu alimente de sezon, ce înglobează energia locului. Aţi obsevat că fiecare anotimp ne aduce exact fructele şi legumele de care are organismul nostru nevoie? Vara, pămantul ne dă fructe bogate în apă (piersici, pepene etc), pentru a ne hidrata. După o iarnă în care mâncăm mâncăruri mai grele, ce ne încălzesc corpul, vine primăvara cu ale sale verdeţuri proaspete şi detoxifiante. Tot aşa, toamna oferă o varietate de fructe şi legume menite să întărească sistemul imunitar şi să ne furnizeze mai multă energie, şi implicit, mai multă căldură corpului (nucile, perele, gutuile etc). Gutuile ne feresc de răceli şi de inflamaţiile gâtului iar nelipsitul dovleac este un bun remediu pentru durerile articulare. Mărul, vedeta-sezonului, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi ajută inima, întărind totodată imunitatea (poate că nu întâmplător mărul aduce cu forma inimii umane). Bogat în acid folic, broccoli creşte energia şi este indicat celor ce suferă de oboseală cronică", spune Alexandra Iliuţă.
Cum îţi îmbunătăţeşti digestia toamna
Toamna aduce cu ea şi o digestie mai proastă, pentru că avem tendinţa să bem mai puţină apă. Tot acum apar şi afecţiunile respiratorii şi durerile articulare. De aceea este bine să ne schimbăm obiceiurile alimentare şi să facem mişcare.
"Sunt de preferat alimentele cu proprietăţi emoliente, cum ar fi oleaginoasele (nuci caju, migdale etc), avocado, somonul, gelul de aloe vera, mierea, ceaiul de galbenele, ceaiul de echinaceea etc. De asemenea, este de preferat ca hrana să fie consumată caldă, pentru a facilita digestia şi pentru a încălzi organismul. Supele creme trebuie să fie la ordinea zilei, iar ceaiurile să ne încalzească trupul şi spiritul. În ceea ce priveşte activitatea fizică, avem tendinţa de a face mai puţin sport. Recomand activitati precum Yoga, Pilates sau Tai Chi, pentru menţinerea mobilităţii articulaţiilor, dar li pentru facilitarea digestiei. Pentru cei care se confruntă cu episoade de constipaţie toamna, abdomenele şi masajele abdominale fac minuni", explic[ specialistul wellness.
Creşterea imunităţii toamna
Toamna şi primăvara, când organismul trece prin schimbări, apare şi scăderea imunităţii. Iar asta te poate ţine răcit o lungă perioada de timp.
"Apelează la super-alimente cu rol de susţinere şi de întărire a sistemului imunitar: ghimbir, propolis, usturoi, germeni şi vlăstari, miere de Manuka, sirop de catină, ardeiul iute (sau boiaua), sucul şi ciorba de sfeclă etc. De asemenea, îţi poţi ajuta organismul cu câteva sesiuni la saună, urmate de duşuri alternative. Foarte interesant este că sistemul imunitar este în strânsă legătură cu digestia. Nu întâmplător, constipaţia este urmată adesea de răceli şi viroze. Atunci când colonul este plin de toxine, pe care nu le poate elimina normal, aceste toxine se răspândesc în organism, întrucât constipaţia favorizează şi o permeabilitate mai mare a pereţilor colonului, afectând astfel sistemul imunitar. Aşadar, ajungem din nou la concluzia că hrana caldă şi alimentele emoliente sunt cei mai buni aliaţi ai noştri toamna", mai spune Alexandra Iliuţă.