Cum ar fi ca doctorii să prescrie voluntariatul?
Studiul, care a fost realizat pe mai mult de 7.000 de americani cu vârsta de peste 50 de ani, a mai relevat că voluntarii fac preventiv mai multe examene medicale. Aceste rezultate confirmă un alt studiu din 2013 care arăta că rata mortalităţii printre americani este cu 24%-47% mai redusă în cazul voluntarilor decât a celor care nu sunt preocupaţi de voluntariat, arată theguardian.com.
Ambele studii au fost făcute pe oameni cu vârsta de peste 50 de ani, dar există multe alte cercetări care arată că voluntarii de toate vârstele sunt mai sănătoşi, au un nivel al colesterolului scăzut, sunt flexibili şi mai puţin stresaţi.
Sara Konrath, de la Indiana University’s Lilly Family School of Philanthropy spune că, în prezent, există suficiente date calitative pentru a arăta că voluntariatul face bine sănătăţii, afirmaţia aflându-se la egalitate cu aceea care spune că fumatul este un obicei nesănătos.
Mergând pe aceeaşi idee, ea se întreabă de ce doctorii nu au nici o problemă în a spune oamenilor să nu mai fumeze, dar rareori încurajează voluntariatul.
“Este recunoscut faptul că cei care se implică mai mult în comunitate sunt preocupaţi şi de starea lor de bine”, spune Kartik Modha, fondatorul myhealthspecialist.com.
Dr. Noreen Hashmi de la clinica medicală britanică Medstars, spune că a vorbit pacienţilor săi despre beneficiile fizice şi mentale ale voluntariatului şi că a recomandat această activitate pacienţilor. Generozitatea autentică, pasiunea pentru cauza aleasă şi atitudinea pozitivă sunt cele fac diferenţa între voluntari şi cei care nu obişnuiesc să faca asta.
Sunt mulţi doctori care recomandă voluntariatul celor mai în vârstă pentru a fi din nou activi social.
Aşadar, oameni de toate vârstele, voluntariatul aduce beneficii pentru sănătatea fizică şi mentală, iar dacă timpul vă permite, nu mai mult de câteva ore săptămânal, e recomandat să faceţi o învestiţie în voi.