Cultura vinului si a mintii, o serata intre prieteni – Galerie FOTO
Galerie FOTO
Seara a debutat cu un Roze 2013, Vinul Cavalerului, din zona Dealul Mare, prilejul perfect si pentru a incepe o conversatie, la momentul de antreu al cinei. Roze-ul trebuie sa indeplineasca doua mari calitati: sa fie intotdeauna tanar, atunci cand dorim sa il consumam, si sa fie sec. Este unul dintre vinurile care poate sta cu trufie pe masa pana la finalul cinei – insoteste si starterele si felul principal si desertul. Dar atunci cand are concurenta, asa cum s-a intamplat in cadrul acestei seri de degustare de vin, cu licori bahice de la Casa de vinuri SERVE, atunci lucrurile se schimba.
Theodor Paleologu s-a asigurat, asa cum a impartasit audientei, ca va povesti despre dialogurile cu talc ale umanitatii, dialogurile platoniciene, la inceputul serii, atunci cand Roze-ul inca nu va fi fost ingenuncheat de celelalte patru soiuri bahice.
Theodor Paleologu a evocat portretul celebrului filosof al antichitatii, Socrate, asa cum reiese din doua dialoguri diferite, – Banchetul si Phaidros, ambele semnate de Platon. Se pare ca Socrate era un bautor redutabilil care “dovedea” si pe ultimul comesean. Iar culmea, anduranta sa bahica nu o exclude pe cea din campul de batalie.
Alcibiade povesteste despre cum a fost salvat de catre Socrate intr-una dintre bataliile razboiului dintre Sparta si Atena, unde cazuse ranit: Socrate l-a carat in spate. Asa ca poate ca vinul confera puteri nebanuite, dar accentul cade mai ales pe accentele spirituale pe care le potenteaza. S-a vorbit mai ales despre vin, ca un liant intre oameni, dezlegand limbi si inimi. Si, pana la urma, chiar ca instrument filosofic, pentru ca atinge… sufletul.
“In Phaidros, (n.r. dialog scris de Platon, protagonisti: Socrate si Phaidros) exista o teorie a sufletului care ne permite sa spunem de ce vinul poate fi aproape un instrument filosofic. Sufletul este inaripat, spune Platon, – este o celebra metafora a unui car cu doi cai – unul negru si unul alb. Asadar, sufletul are doi cai, unul cuminte si altul nebunatec. Ce face vinul? Vinul activeaza aripile sufletului”, a spus Theodor Paleologu.
Intre timp bucatele serii au ajuns la felurile principale, stropite cu un asamblaj de Sovignon Blanc cu Feteasca Alba, din gama Terra Romana (dorada) si de Feteasca Neagra, din gama Vinul Cavalerului (muschiul de vitel).
Catalin Paduraru a extins metafora invocata de Theodor Paleologu, aceea a sufletului ambivalent, in zona vinului, vorbind despre o conjunctura specifica fiecarei licori in parte. Astfel, „vinul alb este un vin destinat unui anumit tip de relatie conviviala, de petrecere, iar vinul rosu pare sa fie destinat apriori meditatiei sau unui alt tip de consum. Aceasta ambivalenta a sufletului se poate extinde si in zona vinurilor”.
Povestile antichitatii au fost inlocuite cu povestile acestui secol, si fiecare masa a fost martora cel putin a uneia, caci vinul si-a facut treaba, inaripand nu doar suflete, dar si conversatia.
Nobletea vinului si-a spus cuvantul pana tarziu, intr-o seara dusa la bun sfarsit intr-o atmosfera de relaxare si prietenie.
In Galeria FOTO puteti vedea cateva momente surprinse in timpul evenimentului.
Revista CARIERE multumeste partenerilor evenimentului:
Casa de vinuri SERVE
Restaurant City Grill
Casa PALEOLOGU
paparatzi.ro – foto
BallonRouge.ro – video