Cu suflet, pentru suflet: Impactul pozitiv al terapiei prin artă
Stela Vesa este un artist plastic de talie mondială, care și-a construit cariera între două continente, Europa și America. Creațiile ei au un efect benefic asupra celor care le privesc. E greu să nu intri în dialog cu tablourile ei, să nu rezonezi cu tematica fantastică, cu linia armonioasă și cu vibrația culorilor.
Primăveri nesfârșite
Vesa este cunoscută mai mult în alte țări decât în România. Fiind apreciată și „văzută” în Spania, Elveția, SUA sau Franța, unde are colaborări strânse cu marile galerii de artă. La noi este prezentă în muzee, galerii de artă sau instituții de cultură. Iar prin intermediul expozițiilor sale, creează adevărate simfonii de culoare, primăveri nesfârșite. „De-a lungul carierei mele s-a adeverit că vizualul are un impact pozitiv enorm asupra stării de bine. Asupra stării spirituale și afective a privitorului. Și îl citez în acest sens pe criticul de artă Tudor Octavian, care în 2013, la deschiderea expoziției mele de la Muzeul de Artă Cotroceni, a spus: «Creațiile pictoriței Stela Vesa au o dominantă în care frenezia noului e dublată de o mare doză de confort optic. Și intelectual»”. Vorbim despre creațiile acestei artiste în contextul faptului că, tot mai mult în ultima vreme, se discută despre terapia prin artă și efectele ei.
O stare de bine aptă de transfer în viața de zi cu zi
E unanim acceptat efectul artei asupra stării noastre de bine. Culoarea, armonia din arii și partituri, poezia, toate acestea sunt la îndemâna noastră. Terapiile prin artă sunt folosite în mari clinici din lume pentru a trata afecțiuni diverse. În special dezechilibre emoționale precum stresul, depresia, anxietatea.
„Avem nevoie zilnic de echilibru și armonie. Tablourile mele, peisajele, compozițiile fantastice, expresia și gesturile personajelor vin cu o încărcătură spirituală consistentă. Aceasta generează un dialog permanent cu privitorul. Care preia în mod direct o stare de bine, aptă de transfer în viața de zi cu zi”, spune Stela Vesa. „Desigur, după o zi de muncă istovitoare, stresul acumulat peste zi merită pus într-o casetă. Pe care zilnic trebuie să o închidem, pentru câteva ore”, subliniază pictorița. „În acest sens, o conectare vizuală cu tablourile mele îl duce pe privitor într-o lume a armoniei liniilor. Și într-o simfonie a culorilor vibrante”. În cadrul expoziției „Stela Vesa – Our Other Selves, Our Other Faces”, din iunie 2018, Ava Gallery – New York, Adriana Vesa, art-specialist New York – Ava Gallery și art dealer New York, remarca faptul că pictorița „combină conceptele spațiale tridimensionale ale Renașterii cu ideea artei moderne a spațiului plat. Artista sintetizează aceste două direcții astfel încât picturile sale sunt în mod extraordinar pline de spațiu. Această abordare creează o tensiune pozitivă în lucrările artistei. Care dă naștere atât la senzația de mișcare, cât și la cea a unei armonii senzoriale eterne între percepțiile vizuale și cele intuite, creând o stare de echilibru interior”.
Viața ca un joc de șah sau de biliard
Stela are în tablourile sale câteva simboluri repetitive: pasărea (un element care ne conectează cu aerul și infinitul), tabla de șah și jocul de biliard. Pentru pictoriță, acestea reprezintă chiar viața. „Mi se pare că este o mare asemănare între aceste jocuri și viața noastră. Sunt mișcări similare cu cele pe care omul le face în viață: fie că ne gândim la o mutare pe o tablă de șah, fie că vorbim de o bilă care nu știm ce va lovi mai departe și ce reacții în lanț va declanșa. Cât despre prezența peștelui în orice tablou al meu, nu vă pot destăinui prea multe până când eu însămi nu îmi voi scrie povestea!”.
O poveste de viață și un îndemn la viață! Fără stres.
Notă – Acest articol este ilustrat cu creații ale pictoriței Stela Vesa
Articol preluat din numărul 252/noiembrie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.