”Cu schiurile zbori cel mai lin spre libertate”
”Cu schiurile zbori cel mai lin spre libertate” – așa spunea regizorul american Warren Miller, care și-a dedicat cariera promovării acestui sport ce te învață, până la urmă, cum să cobori de pe culmi către poale.
România are ingredientele necesare pentru a deveni o voce puternică în schi. Iar bazele au fost deja puse: 2019 este al doilea an în care găzduim competiția FIS Children`s Trophy și primul pentru FIS Cup Open.
Competițiile sunt înscrise în calendarul oficial al Federației Internaționale de Schi (FIS), fiind organizate de Asociația de Turism Poiana Brașov, împreună cu Federația Română de Schi și Biatlon, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.
Probele la care se vor întrece atleții participanți sunt Slalom și Slalom Uriaș. Acest concurs, la care se vor atribui premii în valoare de 20.000 euro, reprezintă o confirmare a faptului că Poiana Brașov poate găzdui competiții la un asemenea nivel.
Doar anul trecut au participat la concursul FIS Children`s Trophy în jur de 100 de schiori din zece țări, unele dintre ele cu mare tradiție în schiul alpin: Austria, Argentina, Brazilia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Serbia, Turcia, Ungaria și România. Iar anul acesta se așteaptă și mai mulți participanți.
Scopul competițiilor:
- promovarea și dezvoltarea sporturilor de iarnă, în special schiul alpin, cu precădere în rândul tinerilor;
- să dăm șansa schiorilor români de a participa la o competiție sportivă internațională, organizată în România;
- să facilităm lansarea spre performanță a tinerilor schiori;
- promovarea stațiunii Poiana Brașov;
- atragerea sponsorilor prin asoocierea cu sportul și valorile pe care le promovează;
- susținerea unor evenimente cy mare impact pozitiv asupra imaginii și notorietății României și a Brașovului.
Cu această ocazie, Mihai Covaliu – câștigătorul medaliei de aur la scrimă la JO din 2000, actualmente președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român – a transmis că ”sportul nu trebuie privit ca pe o cheltuială, ci ca pe o investiție în viitor”.
FIS Cup Open: 5-6 februarie, Poiana Brașov
FIS Children`s Trophy: 23-24 februarie, Poiana Brașov
Cum te pregătește schiul din punct de vedere fizic și mental
E clar că schiul este unul dintre cele mai solicitante sporturi din punct de vedere fizic, dar cum se pregătește un schior de talie mondială pentru competiții?
„Este o pregătire continuă şi ţine tot anul. La noi se termină sezonul la final de aprilie şi începe în iunie”, spunea Ioan Valeriu Achiriloaie, cel mai bun schior român al momentului, într-un interviu acordat anul trecut Revistei CARIERE.
Astfel, el povestea că intră în antrenamente în iunie, iar ca structură, e vorba de 90 la sută pregătire fizică şi 10 la sută pe schiuri. Pe măsură ce se apropie luna noiembrie, procentele se inversează.
Pregătirea pe trasee începe cu cantonamente la gheţari, în Franţa, Austria şi Italia ş.a.m.d., iar apoi dacă se poate în emisfera sudică, în Chile şi Argentina. „E de un mare ajutor ca noi, în mijlocul verii, să mergem undeva şi să fie iarnă, e în plus o lună cu zăpadă. Apoi vin Canada si America până la prima etapă a CM, pe urmă nu mai este timp de antrenament. Numai din când în când te mai pregăteşti, dar doar ca să nu îţi ieşi din mână şi să vezi ce s-a făcut în anul de dinainte. Pregătirea e zi de zi, pas cu pas, desigur că am în minte obiective mari, dar fiecare etapă contează”, explică Achiriloaie, care spune că schiorii nu prea se pot antrena pe pârtiile noastre, căci deocamdată la noi primează turismul.
Cât despre pregătirea mentală, el susținea că este cel puțin la fel de importantă ca cea fizică.
„Lucrez în fiecare an la nişte lucruri, îmi dau seama de starea de spirit cu care trebuie să intru pe pârtie, încerc să îndepărtez elementele negative din jurul meu, fie că e vorba de persoane sau de lucruri, trebuie să tai răul de la rădăcină, pe termen lung e foarte important, poate mai important ca o pregătire buna fizică, pe schiuri. Creierul e cel mai puternic organ pe care îl avem, iar de acolo pleacă totul”, preciza Achiriloaie.