Cât de fericiți suntem
Studiile care au ca subiect fericirea, „starea de fericire” au explodat în ultimii ani. Acest lucru a determinat în mod clar oamenii să se intereseze cum pot avea un mod de viață fericit. Iar cât de fericiți suntem a devenit atât o temă extrem de combătută, cât și o componentă importantă a vieții de fiecare zi.
Aceasta spune Meik Wiking – scriitor şi cercetător danez preocupat de fericire, autorul bestsellerului „Mica Enciclopedie Hygge. Reţeta daneză a fericirii”. Fondator în 2012 al Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga (Happiness Research Institute) – un think tank, care funcționează pe calitatea vieții.
Dacă este să ne referim strict la mentalitatea românească, când vine vorba despre fericire mulți spun că aspectul financiar contează. Numai că aspectul financiar este perceput diferit de la individ la individ. „Rolul banilor, la nivel personal, este dat de propria viziune a fiecărui individ”, este de părere psihologul George Chiriacescu, psiholog şi psihoterapeut adlerian.
Principalul motiv
De curând, un studiu și-a propus să evidențieze cât de fericiți sunt românii. Și, desigur, ce anume îi face fericiți. Pentru a evalua nivelul individual de fericire respondenții au putut alege o notă pe o scală de la 0 – “sunt foarte nefericit(ă)” până la 10 – “sunt foarte fericit(ă)”. Astfel, trei din zece români din mediul urban s-au declarat fericiți. Iar doi din zece se consideră nefericiți. Relațiile cu persoane apropiate (familie, copii sau prieteni) reprezintă principalul motiv de fericire pentru 57% din locuitorii de la oraș, potrivit studiului pe tema fericirii realizat de compania de cercetare de piață Ipsos în rândul persoanelor din mediul urban din România. 30% dintre respondenți s-e declară fericiți, optând pentru notele maxime pe scala propusă (9 sau 10).
Lucrurile care sunt în ADN-ul nostru
Persoanele care locuiesc mai degrabă în orașe de mărime medie (50.000 – 200.000 locuitori), sunt căsătorite, au copii și beneficiază de venituri peste medie (atât la nivel personal, cât și în ceea ce privește întreaga gospodărie) s-au declarat fericite (30 % dintre respondenți), optând pentru notele maxime pe scala propusă (9 sau 10). A rezultat, de asemenea, că viața lor este definită de o abordare pozitivă. Fiind persoane optimiste, altruiste, sociabile, prietenoase și care râd zilnic. Familia reprezintă o ancoră importantă în viața acestui segment. Cariera este secundară ca importanţă (deși nu este neglijată). Participă zilnic la activități legate de creșterea și educarea copiilor. Sonja Lyubomirsky, profesor de psihologie si autor al „The How of Happiness” este de părere că gradul de fericire este dat în proporție de 50% de chestiuni intrinseci – adică de lucrurile cu care ne naștem, care sunt în ADN-ul nostru.
Și, după cum preciza Helen Russel, jurnalist englez, citată de “Le Monde”, când vorbim despre fericire, printre altele „nu este vorba despre ignorarea problemelor, ci despre a avea grijă de tine”.