Bunăstarea fizică, mentală și financiară, prioritare pe timp de criză
Bunăstarea angajaților, sau ceea ce deja numim astăzi wellbeing, continuă să fie una dintre prioritățile momentului. În plan personal, lucrurile încep să devină din ce în ce mai serioase, în sensul că ne dorim să mâncăm sănătos, să trăim sănătos. În mediul organizațional, din ce în ce mai multe companii au dezvoltat strategii de wellbeing.
Ce înseamnă de fapt o organizație sănătoasă?
Sănătatea organizațională este abilitatea unei organizații de a se alinia, de a executa și de a se reînnoi mai repede decât competiția. În plus, cu cât capacitatea de adaptare la condițiile prezente și impactul controlat asupra viitorului pe care îl poate exercita sunt mai mari, cu atât gradul de sănătate crește și organizația evoluează frumos. Atenție însă! Nu este vorba doar de viteza cu care învață să se ajusteze la provocări și cerințe actuale sau viitoare, ci mai degrabă de capacitatea de a învăța și de a se schimba în permanență (evident, în bine).
Grija pentru sănătatea organizațională este, în principal, grija pentru resursa umană a organizației, dar nu este sinonimă cu sistemele de monitorizare a satisfacției angajaților și nici cu nivelul de implicare (sau angajament).
Matt Zajechowski, purtătorul de cuvând al Elements Global Services, cu o experiență de 13 ani în PR digital și marketing de conținut a expus pentru Revista CARIERE opinia sa despre sănătatea din organizație în contextul pandemiei:
„Consider că funcționarea organizațiilor în perioada pandemiei depinde strâns de factorii de industrie și locație. La nivel mondial, numeroase afaceri au înfruntat greutăți financiare în ultimul an, ceea ce a reprezentat o consecință directă a pandemiei COVID-19. Din acest motiv, o mare parte dintre organizații au fost nevoite să reducă salariile angajaților, să suspende bonusurile și măririle de salarii, astfel încât să nu ajungă la concedieri sau concedii fără plată. Cu toate acestea, suntem optimiști că în anul 2021 lucrurile vor începe să revină la normal. Sondajul efectuat de Elements Global Services arată că 50% dintre cei ce lucrează, din SUA, Canada și UK, se așteaptă să obțină venituri mai mari decât anul trecut și, de asemenea, să revină la nivelul salarial dinainte de pandemie”.
Impactul pozitiv
Poate nu se simte întotdeauna, dar bunăstarea la locul de muncă este un domeniu relativ tânăr, așa că a fost nevoie de timp pentru a se construi o bază de dovezi pentru a demonstra că investiția în acest domeniu merită și are sens pentru afaceri. În prezent există multe cercetări/documente care atestă impactul pozitiv al programelor de wellbeing atât în viața profesională cât și în cea personală. Strategiile de bunăstare a angajaților oferă organizațiilor posibilitatea de a investi în ceva care este, în principal, foarte apreciat de angajați, dar care are, de asemenea, un impact pozitiv asupra unei game întregi de imperative de afaceri, cum ar fi: sănătatea angajaților și prezența la serviciu, păstrarea talentelor, moralul, implicarea și productivitatea. Așadar, cu o strategie de bunăstare cu adevărat eficientă, toată lumea câștigă.
Situația salariilor în timpul pandemiei
Situația pandemică a afectat fiecare sector, fie că vorbim de viața profesională, fie că vorbim de cea personală. Tot ceea ce se întâmplă în fiecare zi ne afectează mai mult sau mai puțin pe fiecare dintre noi. Totodată, pandemia a perturbat atitudinile convenționale față de locul de muncă și a ridicat întrebări multiple cu privire la remunerația angajaților. Mulți s-au cofruntat cu schimbări fundamentale ale modului de lucru. În timp ce lucrul de la distanță ar putea oferi o pauză de la naveta zilnică, acesta cere ca angajații să se familiarizeze cu noile tehnologii. Din păcate, a afectat și salariile.
Salariul este, practic, ceea ce leagă angajații de angajatori și stă la baza înțelegerii noastre asupra muncii ca mijloc de prosperare. Dar ați accepta Bitcoin ca plată sau mai degrabă ați cere o majorare a salariului în viitorul apropiat?
Recent, Elements Global Services, a chestionat peste 2.200 de persoane din SUA, Canada și Marea Britanie pentru a explora tendințele de remunerație legate de pandemie. Unele dintre întrebări au fost cu privire la salariu, de exemplu, ce creștere a salariului ar motiva oamenii să rămână sau să caute un nou loc de muncă și dacă văd criptomoneda ca o alternativă a plății salariului de acum. Pentru că 2020, cred specialiștii firmei, a dezvăluit importanța critică a compensației pentru lucrători.
Modificările salariale pe timp de pandemie
Până la 65% dintre americanii chestionați spun că venitul lor a rămas la fel sau a scăzut în 2020. Dintre cei care au spus că a scăzut, motivul numărul unu a fost că au acceptat o reducere a salariilor, deoarece, altfel, exista riscul pierderii locului de muncă. Aproximativ 55% dintre americanii cărora li s-au redus salariile în timpul pandemiei spun că încă nu au revenit la nivelurile dinainte. Procentul crește cu 5 în Canada, în timp ce în Marea Britanie este de 52. De asemenea, britanicii erau mai predispuși să primească un salariu redus decât să fie în șomaj.
Numărul persoanelor care au obținut venituri mai mici din cauza pierderii locurilor de muncă a fost aproape de două ori mai mare în SUA și Canada (29%, respectiv, 28%) decât în Marea Britanie (17%).
În plus, în timpul pandemiei, multe companii au înghețat majorările și bonusurile. Marea Britanie a fost cap de tabel, 53% dintre respondenți spunând că sunt afectați de astfel de stagnări, în timp ce atât în SUA, cât și în Canada, 46% au raportat același lucru.
Un viitor mai optimist
După ce 2020 a fost un an greu, acum, oamenii speră la o revenire sănătoasă în 2021. În cele trei țări chestionate, 50% dintre respondenți se așteaptă să câștige mai mulți bani decât anul trecut, 30% se așteaptă să câștige cel puțin aceeași sumă și doar 20% se așteaptă la mai puțin.
Având în vedere situația, populația generală se gândește și la posibilitatea de a fi plătită în criptomonede.
Spre exemplu, în 2020, jucătorul de la NFL, Russel Okung, a făcut deliciul ziarelor când a negociat jumătate din salariu în Bitcoin. Așa că una dintre întrebările studiului a urmărit să afle dacă mai sunt salariați care ar face la fel. Astfel în SUA, 37% dintre respondenți s-au arătat deschiși la idee, în ciuda notorietății volatilității criptomonedei. În Marea Britanie și Canada, ponderea este chiar mai mare – 50%, repectiv 40% dintre intervievați ar accepta o parte din salariile lor în Bitcoin.
Revenind la așteptările pentru 2021 și preconizata creștere a câștigurilor, o altă întrebare din chestionar s-a referit la veniturile suplimentare și la cum ar fi ele folosite în viitor. Cel mai frecvent răspuns – economii. Persoanele care locuiesc în Marea Britanie și Canada au fost, în special, mai predispuse să spună că vor face economii (58%), comparativ cu americanii (48%).
Salariul – la negociere
Negocierea salariilor, mai ales în perioade de criză, provoacă sentimente de anxietate. Întrebați de câte ori au discutat despre compensații cu angajatorul lor în ultimele 24 de luni, 29% dintre cei chestionați au spus că nu au comunicat deloc despre acest aspect în această perioadă. 51% au vorbit despre asta de 1-2 ori, iar 20% au vorbit despre asta de trei sau mai multe ori în aceeași perioadă.
***
Datele statistice din acest material au fost extrase dintr-un studiu realizat de Elements Global Services, o companie din domeniul tehnologiei și serviciilor HR, cu sediul central în Barcelona, Spania.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 271
Pentru abonare, click aici