Arta de a dărui – de ce ne place să facem cadouri?
Decembrie, luna cadourilor! Încă de la ziua naţională, se instalează atmosfera de sărbătoare, anticiparea bucuriei, se deschid târgurile de Crăciun, peste tot în jur apare o puzderie de steluţe şi decoraţiuni, luminiţe mii şi mii. E vremea pentru relaxare, pentru turtă dulce şi ceai cu scorţisoară. E vremea să ne adunăm, să încetinim ritmul, să ne eliberăm de stres şi să ne întoarcem atenţia spre acasă, spre familie şi prieteni! Şi totuşi, în acelaşi timp, intrăm într-o frenezie a cumpărăturilor, a goanei după cadouri şi simţim că mai avem de trecut un hop până ajungem la mult aşteptata dimineaţă de Crăciun. De multe ori acest lucru pune presiune şi răpeşte din frumuseţea gestului de a dărui. Ne dorim cadoul perfect pentru cei dragi, cadoul care să ne înveselească partenerul de viaţă, cadoul care să ne încânte părinţii şi cadoul care să aducă râsul şi fericirea pe chipul copiilor. Nu este uşor, nu-i asa?
În cele ce urmează, vă îndemn să încetinim, să ne oprim pentru un moment din viaţa noastră agitată şi să aflăm câteva secrete din psihologia generozităţii şi a fericii.
A dărui este o practică veche de când lumea şi este un obicei al fiinţelor sociale, indiferent de specie. Întâlnim actul de a dărui şi la animalele de companie, când pisicuţele aduc prada şi o așează mândre la picioarele stăpânului, dar şi oferirea de cadouri în ritualurile de împerechere a unor păsări. În istoria omenirii, actul de a dărui există încă de când omul trăia în peşteri şi este întâlnit în toate culturile şi civilizaţiile lumii. Şefilor de trib li se aduceau în dar cele mai mari şi mai frumoase animale, în timpul sărbătorii Saturnalia romanii schimbau în dar ramuri de măslin şi lumânări de ceară, cei trei Magi au dus cadouri pentru a onora naşterea Mântuitorului Isus, regii şi şefii de stat fac schimb de cadouri în era modernă şi chiar popoarele între ele îşi trimit daruri, aşa cum Franţa a făcut cadou Statelor Unite ale Americii cel mai faimos simbol – Statuia Libertăţii.
Dar ce ne motivează şi ne determină să dăruim?
Mulţi oameni de ştiinţă si-au pus aceeaşi întrebare şi s-au pus pe cercetat! Studiile arată că fericirea şi bucuria este mai mare atunci când dăruim decât atunci când primim cadouri. De ce?
Greater Good Science Center aparţinând de Universitatea din California a realizat o meta-analiză după revizuirea a 37 de studii şi a ajuns la concluzia că oamenii sunt setaţi biologic pentru generozitate. Actul de a dărui stimulează circuite neuronale fundamentale din creierul uman şi activează același mecanism de recompensă care apare atunci când mâncăm sau facem dragoste.
Generozitatea pare să aibă asocieri deosebit de puternice cu sănătatea psihică, sentimentul de bunăstare şi fericire autopercepute. În plus, o atitudine altruistă mai mult voluntariat și mai mult ajutor oferit prietenilor, a generat sentimente pozitive pentru o perioadă îndelungată şi mai puţine simptome de distres emoţional.
De asemenea se observă beneficii la locul de muncă, cum ar fi reducerea probabilității de burnout și îmbunătăţirea productivităţii, creşterea creativităţii echipelor ai căror membrii sunt generoşi şi în simbioză mai degrabă decât în competiţie.
Citește articolul integral pe Revista Psychologies