Arborele și îmbrățișarea lui cu toate simțurile. Silvoterapie pentru starea de bine
Mircea Eliade spunea că „arborele este încărcat cu forțe sacre, deoarece este vertical, crește, își pierde și își recapătă frunzele… deci moare și renaște de nenumărate ori.”
Se spune că este suficient să îmbrăţişezi pentru ca totul să fie spus. Profunde, superficiale, tandre, oro reci, îmbrăţişările sunt de mai multe feluri. Pot ţine locul cuvintelor. Pot exprima o stare de spirit. Sau…natura unei relaţii
Dar atunci când îmbrățișezi un copac? E mai mult decât reverie, ori poezie. Este chiar terapie. Se numește silvoterapie. Contemplare, conectare cu natura, exerciții de meditație și respirație. Acestea sunt principiile din spatele terapiei forestiere – o resursă neexploatată de bună sănătate mintală și fizică.
Pentru belgieni, a devenit o modă să elibereze stresul prin silvoterapie. Adică plimbări în pădure, dar nu oricum. Ci în grup organizat şi însoţite obligatoriu de anumite exerciţii care să aducă relaxarea mult dorită. Există și ghizi-profesori, care îndrumă și oferă sfaturi.
Pentru a trăi deplin experiența
Participanții sunt încurajați să se deconecteze de lumea exterioară, concentrându-și atenția asupra copacilor, frunzelor. Să își folosească toate simțurile pentru a trăi deplin experiența. Îndrumătorul îi invită să se sprijine de copaci, să îi îmbrățișeze. Să le atingă frunzele, să scormonească pământul și să îl miroasă. În ciuda beneficiilor însă, îndrumătorii avertizează că silvoterapia, sau baia de pădure, nu diagnostichează și nici nu tratează problemele de sănătate mintală.
Belgienii însă nu sunt pionieri în ceea ce privește terapia cu plante sau terapia cu arbori. Aceasta e o practică medicală recunoscută în Japonia, spre exemplu. În pădurile japoneze, există trasee terapeutice pentru ca oamenii să se bucure de…sănătatea copacilor. Dr. Qing Li este imunolog la Departamentul de sănătate publică – Universitatea Tokyo Medical și membru fondator al Societății japoneze de silvoterapie. El efectuează cercetări pe această temă din 2005, după cum precizează publicația Madame Figaro.
O practică medicală
“<Shinrin Yoku>, acesta este cuvântul japonez pentru baie de pădure. Este o activitate care implică petrecerea timpului în pădure cu toate simțurile. Pentru a vă îmbunătăți sănătatea și pentru a vă reduce stresul”, spune Dr. Qing Li.
Băile de pădure au existat întotdeauna, însă termenul „shinrin yoku” a fost folosit pentru prima dată în 1982 în Japonia. În acel moment nu existau încă dovezi științifice cu privire la avantajele acestei terapii. Ideea era că dacă oamenii ar fi încurajați să meargă în pădure, pentru a avea grijă de starea lor de sănătate, ar fi și mai dispuși să protejeze pădurea! În Japonia, terapia forestieră a devenit o practică medicală. “Da, este un medicament preventiv. Nu vindecăm o boală, dar ne întărim sistemul imunitar. Terapia cu ajutorul silviculturii îmbunătățește calitatea somnului, scade nivelul hormonilor de stres și îmbunătățește tensiunea arterială”, subliniază Dr. Qing Li.
Experimentele medicului japonez au arătat că se poate face terapie forestieră și în oraș. “Se pot activa cele cinci simțuri în timpul unei plimbări într-un parc din oraș. Acest lucru nu va consolida sistemul imunitar ca în pădure, dar efectul de relaxare este imediată. De exemplu, cu elevii mei, mă duc la o baie de pădure de două ore într-un parc din Tokio. Le-am dat un chestionar cu o listă de 65 de emoții negative și pozitive înainte și după sesiune. La sfârșitul celor două ore din parc, sentimentele negative cum ar fi oboseala, furia sau confuzia au fost atenuate pe măsură ce emoțiile pozitive au crescut”.
Nu numai atât. Totul este de fapt despre noi și despre aceea rară energie a Mamei Naturi. Prin urmare, lăsați exclamațiile de genul “Sunt stresat! Sunt depresiv! Nu mai am chef de nimic, totul e lipsit de sens!”. Deschideți bine ochii, urechile și nările! Și mintea.