Antrenează-ţi mintea şi corpul, menţine-te în formă!
Antrenând corpul, antrenăm mintea. Exerciţiile fizice ne fac să ne concentrăm, să coordonăm părţi ale corpului nostru; lucrând zilnic, aducem în viaţa noastră o stare de bine. Eliza Luca, Director sportiv Club Moving România, ne-a răspuns la câteva întrebări cu privire la importanța sportului în viața noastră. În condițiile vieții moderne, viciate de sedentarismul greu de evitat din pricina condițiilor obiective în care trăim în orașe, „sportul practicat cu consecvență, după puterile fiecăruia, este cel mai bun înlocuitor al mișcării în aer liber și al muncii fizice specifice omului vreme de secole înainte de apariția tehnologiei, cea care l-a scutit în timpurile apropiate de o mare parte din efortul trupului”, afirmă Eliza Luca.
Înlocuirea efortului fizic cu confortul are efecte secundare neplăcute; o știm cu toții, din orice studiu de specialitate care atrage atenția asupra consecințelor sedentarismului. Tot ce avem de făcut este să dedicăm măcar câteva ore pe săptămână exerciţiului fizic de orice fel. Mișcarea ne menţine sănătoşi şi inteligenţi pe măsură ce înaintăm în vârstă. Dacă nu facem exercițiu fizic, muşchii ni se atrofiază. În timpul antrenamentelor, sângele este pus în mişcare, iar creierul se menține și el în formă. „Un program eficient pentru un randament maxim ar fi: o zi antrenament – o zi pauză, pentru că organismul are nevoie de 24 de ore de odihnă, de relaxare”, spune Eliza Luca.
Disciplină, autocontrol, stare de bine
Sportul ar trebui să facă parte din viața fiecăruia şi trebuie înţeleasă importanţa lui. Este mai mult decât mișcare, este un mod de viață care îți schimbă percepția asupra lumii și îți acordă șansa de a valorifica mai bine lucrurile care contează. Chiar și atunci când îl practici în puținul timp liber rămas după orele de muncă, îți conferă un grad de disciplină și de autocontrol greu de obținut prin alte mijloace. „Este cunoscut faptul că sportul practicat în mod constant întărește voința și dezvoltă abilități de stăpânire de sine care pot fi ușor aplicate ulterior în alte zone ale vieții personale și profesionale. Foarte multe personalități renumite în diverse discipline sau domenii au practicat sau practică în continuare mişcarea și recunosc că acest lucru i-a ajutat foarte mult în evoluția lor personală”, explică Eliza Luca.
Sportul te pune față în față cu propriile limite, te ajută să le depășești, dar îți trasează și granițele exacte ale posibilităților umane, sădind în conștiință încrederea în sine, împreună cu modestia și puterea de a acționa, cu respectul pentru ceilalți și pentru univers. Ne ajută să fim mai inteligenţi; echilibrează activitatea psihică; dormim liniştiţi, fără coşmaruri; ne scapă de grăsimi – fiind cel mai bun medicament antiobezitate; ne motivează să ne depăşim limitele; ne ajută să avem încredere în noi înşine; lungeşte viaţa şi calitatea acesteia; măreşte capacitatea de reacţie, ne face să reacţionăm mai rapid; ne dă o stare de bine, pozitivă: râdem, cântăm, dansăm etc.; întinereşte inima; ne oferă posibilitatea de a evada din cotidian; devenim mai frumoşi, pentru că frumuseţea vine din interior, din starea de bine. Și lista de lucruri bune pe care ni le livrează sportul poate continua o bună bucată de vreme.
Exerciții pentru formă maximă
Antrenoarea noastră recomandă, mai ales pentru începători, exercițiile de aerobic, combinate cu înotul. „Rezultatele sunt rapide: îți dau un plus de energie și te ajută să îți atingi obiectivele propuse.” Bineînțeles, oricine are nevoie de o pauză chiar și din sport, exact așa cum un angajat are nevoie de concediu. „Important este să ai o constanță de trei ori pe săptămână la o sală sau chiar acasă, și o săptămână sau două săptămâni pe an să nu faceți sport deloc, pentru că organismul are nevoie de o resetare din când în când”, mai spune Eliza.
Sportul ca sportul, dar contează și alimentația „Nu recomand dietele drastice, ba chiar sunt împotriva lor întru totul”, afirmă cu tărie antrenoarea. „Organismul are nevoie de o alimentație sănătoasă. Are nevoie de dulce atunci când este obosit. Are nevoie de proteine pe care le poate lua din legume, cum ar fi ciupercile, din carne, de preferat de vită, caprine și pește. Nici fructele nu trebuie să lipsească din meniul nostru zilnic”, recomandă Eliza. S-a constatat de-a lungul timpului că oamenii consumă mai puțină mâncare atunci când au obiceiul de a face sport și că nivelul de grelină (hormonul care stimulează pofta de mâncare) scade.
Un alt beneficiu al activității fizice este favorizarea stării de bine. Potrivit unor studii care aveau la bază sportul versus depresia, efortul fizic determină eliberarea „hormonului fericirii” de către glanda pituitară, endorfina fiind responsabilă cu buna noastră dispoziție. „Pentru mine, sportul a însemnat deschiderea orizontului și o viziune specială asupra vieții. Îl practic de la vârsta de trei ani și jumătate. Cred că cel mai mult în această industrie a sportului îmi place socializarea și lucrul cu oamenii. Și spun de fiecare dată că mişcarea, exerciţiul fizic sau sportul, dacă vreţi, nu sunt rezervate doar profesioniștilor. Date fiind calitățile și conștientizând importanţa şi rolul lor în îmbunătățirea stării de sănătate a omului, le recomand tuturor practicarea mişcării, iar răsplata va fi pe măsură”, spune Eliza.
Eliza Luca practică sportul de la vârsta de trei ani și jumătate, când a fost înscrisă de părinți la Clubul Steaua, club reprezentat de Eliza la competiții naționale de gimnastică individuală, la bârnă, sol și paralele. A câștigat nenumărate competiții internaționale. Deține titlul de Instructor al Casei Regale a României. Este Directorul sportiv al Club Moving România. La Club Moving Otopeni predă Step, Cycling, Bosu, Port de Bras, Step & Tone, Body Workout, Step & ABT, Step & Sculpt și Circuit Training. La Club Moving București predă clasele de Step & Tone, Bosu, Burn It, Pump It și Step & Sculpt.