Vrei să înveți ceva nou pentru job? 4 recomandări care te ajută să deprinzi ușor noi abilități
Din nefericire, angajamentul inițial de a învăța dispare repede. Studiile au constatat că între 40% și 80% dintre studenți abandonează cursurile online. Cei care renunță au numai de pierdut. Într-un sondaj la care au participat peste 50.000 de studenți, absolvenți ai cursurilor MOOC de la Coursera, 72% au raportat beneficii în carieră, cum ar fi să fie mai eficienți la locul de muncă, să-și găsească un loc de muncă nou sau să primească o majorare de salariu.
“După ce am lucrat în domeniul HR într-o instituție bancară mare, în consultanță strategică, am văzut efectele învățării și dezvoltării asupra mobilității în carieră și ceea ce îi determină pe oameni să renunțe de-a lungul drumului. În timp, lucrând cu utilizatorii precum și cu experții în învățare, am constatat că patru obiceiuri esențiale pot face o diferență enormă”, spune Mike Kehoe.
Concentrați-vă pe aptitudinile emergente. Cu atâtea opțiuni de învățare disponibile în prezent, oamenii sunt deseori tentați să meargă pur și simplu la Google, să introducă niște termeni de căutare generali și să înceapă unul dintre primele cursuri care apar. E o pierdere de timp.
Cerințele de la locul de muncă evoluează rapid. Pentru a vă asigura că le puteți face față trebuie să vă concentrați asupra învățării celor mai recente abilități. Cum? În primul rând urmăriți ce abilități se caută în domeniul vostru de interes. Veți vedea că unele abilități sunt cerute la majoritatea posturilor, sunt repetitive. Acelea stau la baza angajării. În al doilea rând, contactați persoane din rețeaua dumneavoastră sau de pe LinkedIn care lucrează în domeniu pe un post similar sau chiar un lider din domeniu și discutați despre ce aptitudini și abilități ar avea nevoie o persoană pentru a deveni un candidat viabil pentru postul dorit. S-ar putea să vi se pară că nu o să găsiți niciun răspuns. Vestea bună este că, de cele mai multe ori, oamenii sunt bucuroși să împătășească astfel de informații. Aceștia din urmă doresc să găsească și să vadă cât mai mulți candidați capabili să completeze locurile de muncă și să fie în top în tendințe.
Pe măsură ce înțelegeți cele mai importante abilități cerute în domeniul de interes, întrebați experții dacă vă pot recomanda cursuri online specifice, cu o valoare practică. De asemenea, examinați cu atenție descrierile cursurilor pentru a nu avea surpriza să îl faceți și să nu vă fie de folos în scopul dumneavoastră. Nu urmați un curs doar ca să aveți o diplomă sau o altă specializare, „ca să dea bine în CV”.
Sincronizați-vă. În această epocă, micro-învățarea – implicarea instrumentelor digitale – devine o parte mult mai mare a scenei de instruire și dezvoltare. Acest lucru are avantajele sale, inclusiv libertatea, comoditatea și conținutul digerabil. Dar există și un dezavantaj. Aceste experiențe asincrone sunt deseori și solitare. Și fără cel puțin o interacțiune în timp real, fie personală, fie online, mulți studenți își pierd motivația. Cercetătorii au descoperit că "sentimentul de izolare" pentru unii cursanți online "poate face diferența între un mediu de învățare online de succes și un mediu de învățare fără succes". Alți cercetători au identificat, de asemenea, interacțiunea și colaborarea ca factori critici în învățarea fructuoasă.
Din experiență, Mike povestește că „atunci când elevii „online” se înscriu pentru un curs live, în care interacționează cu un profesor și unul cu celălalt din când în când, cel puțin o dată pe săptămână, aceștia rămân mai mult timp informați și află din ce în ce mai multe. Adesea, aceste tipuri de programe oferă materiale pe care le puteți lucra individual. Dar camaraderia poate servi ca un motivator uriaș, ca și dorința de a nu se lăsa în spatele grupului.”
Când un curs live nu este disponibil, Mike încurajează cursanții să găsească o "cohortă sincronă" – un prieten sau o cunoștință cu scopuri similare de învățare. Încercați să vă întâlniți săptămânal pentru a învăța online împreună.„Puteți învăța o mulțime unul de la celălalt și este un mod bun de a vă explica lucrurile unii altora, pe măsură ce îi înțelegeți pe ceilalți, deoarece actul de predare poate îmbunătăți înțelegerea conținutului, rechemarea și aplicarea.”
Implementați imediat ce ați învățat. Cercetările arată că îndeplinirea sarcinilor pe care le-ați învățat este crucială, deoarece "antrenamentul îmbunătățește memoria, servind ca o strategie de codificare elaborativă". Aceasta este o parte a problemei cu care se confruntă mulți ingineri atunci când caută locuri de muncă imediat ce au terminat studiile: au fost blocați în „tărâmul teoretic”, având puțină experiență atunci când vine vorba de a pune în practică ceea ce au învățat. Vă puteți afla în aceeași situație și când vine vorba de învățarea online. De exemplu, ați putea petrece săptămâni urmărind videoclipuri despre cum să configurați un sistem de calcul distribuit. Dar dacă nu mergeți la Amazon Web Services, de exemplu, pentru implementare, în curând veți uita mult din ceea ce ați învățat/vizionat. Deci, indiferent de domeniul pe care îl studiați, găsiți oportunități de a vă folosi de noile abilități.
Setați-vă un punct de referință “de aur”. La fel ca alergătorii într-un maraton, cursanții online trebuie să aibă un obiectiv clar pentru a rămâne concentrați. O rentabilitate a investiției (din punct de vedere al timpului și al banilor cheltuiți) este greu de evaluat pe termen scurt. Dar cei care perseverează în general țintesc un premiu mult mai mare – un loc de muncă nou, o promovare sau șansa de a conduce un proiect.
Bineînțeles, acest indicator de referință se va schimba în timp ce vă dezvoltați. Învățarea este un proces continuu. După ce v-ați atins scopul stabilit în prealabil setați-le pe următoarele. Astfel faceți învățarea o parte din rutina obișnuită. Cu cât faceți mai mult acest lucru, cu atât este mai puțin probabil să vă opriți.
Sursa: https://hbr.org/2018/01/4-habits-of-people-who-are-always-learning-new-skills