Utilizarea emoțiilor în mod constructiv
Cuvântul emotie provine de la latinescul emotions, care în traducere înseamnă impulsul ce aduce reacții. Conform DEX-ului, emoția reprezintă o stare afectivă intensă, de durată relativ scurtă, provocată de factori externi și caracterizată printr-o bruscă perturbație fizică și psihică. Psihologii definesc acest termen ca o modalitate de percepție a elementelor și relațiilor dintre realitate și imaginație, exprimată fizic prin intermediul unor funcții fiziologice, cum ar fi expresia facială sau ritmul cardiac și ducând până la reacții de conduită precum entuziasmul, starea de veselie, mulțumire, surprindere, confuzie, iritare etc.
În anul 1980, Robert Plutchik, a creat un cerc al emoțiilor. El a sugerat 8 emoții primare opuse. Adițional modelul lui circumplex, crează conexiuni între un cerc al emoțiilor și o roată a culorilor.
În funcție de intensitatea culorii este exprimată și intensitatea emoției.
Emoțiile reușesc să fie mai puternice decât tine, atunci când nu te cunoști suficient, când nu ai mai avut de-a face cu acest tip de emoție. Spre exemplu, cea mai mare teamă a oamenilor este vorbitul în public. Conform topului „Cele mai mari temeri omenești”, 40% dintre persoanele care au completat acest chestionar manifestă teama atunci când trebuie să vorbească în fața unui grup.
Această teamă poate reprezenta un atu pentru tine, dacă reușești să-ți folosești emoțiile într-un mod pozitiv. Cum poți face asta? Vei încerca să zâmbești, să interacționezi cu publicul – acesta este acolo să te asculte și să afle răspunsuri. Chiar dacă greșești sau discursul, situația ori evenimentul nu decurge așa cum ai fi dorit, asta nu înseamnă că trebuie să te demotivezi, toate întâmplările aparent nefericite pot avea o bună desfășurare dacă pur și simplu crezi în ideile tale și încerci să le pui în practică cu înțelegere, răbdare, acțiune concretă.
Dacă ai încredere în tine vei reuși să-ți stăpânești emoțiile, acest lucru este posibil să nu se întâmple mereu sau poate îți spui acum că ai avut în trecut încredere în tine și totuși parcă universul ar fi fost împotriva ta. Greșit – extrage lucrurile bune chiar și din situațiile mai puțin favorabile planurilor tale.
Modalități de a avea control asupra emoțiilor:
- Înțelege de ce ești emoționat;
- Analizează contextul;
- Încearcă să improvizezi dacă situația o cere (poți fi creativ);
- Nu te gândi la posibila părere negativă a celorlalți despre tine, ai încredere în tine;
- Ai greșit? Corectează-te și treci mai departe;
- Nu imita alte persoane, ci inspiră-te.
Încearcă să te cunoști, să vezi de ce anumite situații îți provoacă emoții. Astfel vei reuși să știi ce îți stimulează teamă și să încerci să găsești o soluție. Nu trebuie să renunți să faci lucrurile care îți plac, doar pentru că îți este teamă. Înfruntă-ți teama. Analizează-te. De exemplu, dacă îți este teamă să vorbești în public încearcă să vorbești acasă în fața unor prieteni. Poți începe prin a prezenta lucruri pe care le stăpânești foarte bine și poți continua cu subiecte pe care le cunoști mai puțin. Încet, o să reușești să-ți învingi teama și vei reuși să improvizezi, abilitate care te ajută foarte mult în situații mai puțin dorite.
Toți oamenii au emoții, doar că unii reusesc să le stăpânească în situații critice. Este de recomandat să încerci să descoperi acele emoții de care îți este teamă și să le folosești pentru a-ți crea un avantaj.
Georgiana Tudose, Consultant Resurse Umane, HRS