România: Trei tineri de la Universitatea Oxford sprijină educaţia
O poveste simplă, desprinsă parcă dintr-un film. Dar un film bun, cu oameni care vor să facă ceva pentru România. Pentru EDUCAȚIE. O temă mai mult decât de actualitate – de altfel temă principală a ediției pe luna septembrie a Revistei CARIERE și subiect al evenimentului nostru de pe 20 septembrie – Educaţia 4.0.
Povestea este următoarea: trei tineri s-au cunoscut la Oxford şi s-au împrietenit.
Aceștia sunt Sandor Kruk (foto)– doctorand în astronomie la universitatea din Oxford, Eliza Casapopol (foto)– absolventă a unui master în matematică la aceeaşi universitate
şi Oana Romocea (foto)– care a fost responsabilă timp de nouă ani cu comunicarea în cadrul universităţii. Cei trei au inițiat primul festival în aer liber dedicat popularizării ştiinţelor precum matematica, fizica, astronomia, chimia, biologia şi robotica, în rândul publicului larg de orice vârstă. Festivalul se desfășoară pe 14 și 15 septembrie.
După modelul târgurilor de ştiinţe din Occident
„Timişoara Science Festival: Ştiinţa cucereşte” este dedicat în primul rând copiilor de vârstă şcolară şi studenţilor, iar evenimentul are ca principal scop sprijinirea educaţiei alternative din România,. Aceasta după modelul târgurilor de ştiinţe din Occident. Astfel, 7 studenți și cercetători de la Oxford vor ține workshop-uri în șapte licee în prima zi a festivalului. Seminariile susținute sunt: Ciprian Ploștinar – „Puterea științei”; Sandor Kruk – „Citizen science: oricine poate contribui la descoperiri științifice”; Eliza Casapopol – „Cum sa fim mai eficienți pentru a dormi mai mult: Aplicațiile optimizărilor și estimărilor în viața de zi cu zi”; Corina Gurău – „Aplicațiile Inteligenței Artificiale”; Paula Gherghinescu – „Stele și galaxii”; Henrique Aguiar – „The Power of Data”; Adriana Maria Oțelea – „Depășind sfera celor trei cariere primare: drept, medicină, inginerie”.
Festivalul are două obiective principale, acela de a realiza o legătură între diaspora academică şi mediul educaţional din România şi de a oferi o platformă celor care sunt pasionaţi de ştiinţă, cultivând parteneriate cu mai multe organizaţii locale cu profil ştiinţific. Cu ajutorul cărora se vor realiza o serie de ateliere pe diverse teme ştiinţifice, conduse de o sută de voluntari, sub supravegherea unor studenţi şi cercetători de la Oxford.