Trei sfaturi pentru o relaţie bună cu mentorul dumneavoastră
Desigur, a funcţionat şi mai recent, cum ar fi relaţia dintre compozitorul Joseph Hayden, care l-a consiliat pe Ludwig van Beethoven în perioada post-renascentistă. Şi funcţionează foarte bine şi acum, pentru că, deşi nu multă lume recunoaşte, cei mai mulţi dintre noi avem ca mentor fie un profesor, fie un şef, sau un manager de renume mondial, sau un autor din literatură.
Forbs.com ne oferă trei sfaturi prin care ne putem menţine relaţia cu mentorul nostru, chiar dacă în realitate cel pe care îl numiţi mentor nu este o figură atât de legendară ca cei menţionaţi mai sus.
Fixaţi întâlniri regulate
Dacă aveţi un mentor sau chiar un board întreg de sfătuitori nu vă ajută prea mult dacă vă întâlniţi cu ei odată pe an. Deşi este foarte posibil să aveţi programe foarte încărcate, puteţi însă să vă vedeţi pe teren neutru, undeva la mijloc. Cum ar fi, de exemplu, într-o cafenea, unde nu aveţi nevoie de rezervări sau de o ţinută specială.
Acţionaţi hotărât în timpul conversaţiei
Deşi este bine să vă gândiţi din timp la subiectele pe care le veţi aborda, nu vă fie teamă să vă abateţi şi să porniţi alte topicuri. Sunt multe informaţii pe care le puteţi lua înapoi acasă şi la care nu v-aţi fi gândit niciodată înainte. Chiar dacă nu obţineţi răspunsuri clare de la început, după întâlnire veţi deţine mai multe informaţii, pe care nu le-aţi fi ştiut dacă stăteaţi acasă în faţa calculatorului.
Secretul constă în reciprocitate
Cea mai bună relaţie dintre un mentor şi discipolul său este reciprocă. Este de aşteptat ca elevul să înveţe ceva, dar, la fel ca în căsătorie, este nevoie să existe respect reciproc şi încredere unul în celălalt. Este foarte probabil să aveţi multe de învaţat din experianţa dascălului dumneavoastră, însă şi el poate învăţa la rândul său. De pildă, îl puteţi învăţa cum să folosească reţelele sociale, asta mai ales dacă interlocutorii sunt de vârste foarte diferite. Ba chiar diferenţa de vârstă poate furniza perspective foarte diferite.