Trei lecţii de viaţă de la Steve Jobs
Ȋnţelegerea punctelor critice din viaţă
Prima lecţie de viaţă pe care acesta o transmite este despre conectarea punctelor critice ȋn viaţă, sau asumarea deciziilor pe care le luăm. Steve spune că trebuie să avem curajul şi ȋncrederea necesară pentru a putea privi optimist deciziile pe care le luăm, pentru că nu avem de unde să ştim exact ce impact pot avea pe parcursul vieţii noastre. Exemplul pe care ȋl oferă constă ȋn momentul ȋn care a abandonat facultatea, luând decizia de a urma doar cursurile care ȋl interesau, printre care se număra şi unul de caligrafie. Era imposibil de ȋnţeles ce aplicabilitate practică putea să aibă acest curs ȋn viaţa sa la momentul respectiv. Aceasta a ieşit ȋnsă ȋn evidenţă ȋn momentul ȋn care a construit computerul Macintosh ȋn care i-a incorporat tipografia desprinsă din acel curs din facultate. Cu alte cuvinte, dacă nu s-ar fi lăsat de facultate, computerele Mac nu ar fi avut posibilitatea de a avea tipografie frumoasă. Astfel, Steve ne spune că nu trebuie să ne umplem capul cu griji nepotrivite, ci este bine să avem o abordare constructivă ȋn tot ceea ce facem. „Nu poţi să prevezi cum aceste puncte critice ȋţi vor influenţa viitorul, ci doar uitându-te ȋnapoi poţi să le conectezi şi să analizezi cum acestea ţi-au afectat viaţa. Având ȋncredere că aceste puncte se vor conecta pe parcursul timpului, vei putea să ȋţi urmezi instinctul şi dragostea faţă de ceea ce faci chiar şi ȋn situaţiile cele mai dificile.”
Dorinţa de a-ţi urma pasiunea
Chiar când Apple ȋncepuse să aibă succes, Steve Jobs a fost concediat din propria companie. A fost un moment dificil pentru el, ȋnsă nu s-a lăsat ȋnvins. Uitându-se ȋnapoi, acesta a declarat că plecarea lui de la Apple a fost unul din cele mai bune lucruri care i se puteau ȋntâmpla. „Presiunea care vine odată cu succesul a fost ȋnlocuită cu entuziasmul de a fi din nou la ȋnceput.”Urmându-şi pasiunea ce l-a adus pe culmile erei digitale, Steve a fondat Pixar, companie ce avea să devină una dintre cele mai de succes din lume ȋn domeniul animaţiei virtuale. De asemenea, el a fondat Next, companie ce avea să fie achiziţionată de Apple, ceea ce l-a adus din nou să lucreze la firma pe care o ȋncepuse ȋn adolescenţă.
Niciuna dintre acestea nu ar fi fost posibil dacă Steve nu şi-ar fi urmat pasiunea de a crea tehnologii de succes. „Trebuie să găseşti ceea ce ȋţi face plăcere pentru că munca ȋţi va umple o parte mare din viaţă. Singurul mod de a fi pe deplin mulţumit este să faci ceea ce consideri tu că sunt fapte măreţe. Iar singurul mod ȋn care poţi să faci fapte măreţe este prin iubire faţă de ceea ce faci. Dacă ȋncă nu ţi-ai descoperit pasiunea, continuă să cauţi! Cu siguranţă vei ştii atunci când ţi-o vei descoperi. Nu te complace şi nu ȋţi pierde speranţa.”
Timpul este limitat
Diagnosticat cu cancer pancreatic, boală care avea să ȋi curme viaţa ȋn 2011, Steve a ȋnţeles foarte bine faptul că faima, realizările şi frica de insucces pălesc ȋn faţa morţii. Ȋn mod miraculos, spusele lui reuşesc să ne arate şi partea pozitivă a morţii: faptul că timpul pe care ȋl avem de trăit este limitat. „Faptul că ştiu că ȋntr-o zi am să mor, mă ajută să ies din capcana de a crede că am ceva de pierdut ȋn viaţă.”Din acest motiv, ȋn fiecare zi timp de mulţi ani Steve Jobs se uita ȋn oglindă punându-şi ȋntrebarea „Dacă astăzi ar fi ultima zi din viaţa mea, voi mai face tot ceea ce mi-am propus să fac pe ziua asta?”. De fiecare dată când răspunsul la acestă ȋntrebare era „Nu”mai multe zile consecutiv, Steve ştia că trebuie să schimbe ceva. „Moartea este cea mai bună invenţie a vieţii. Este agentul de schimbare prin care ceea ce este vechi lasă loc la ceea ce este nou. Timpul pe care ȋl avem este limitat. Aşa că nu ţi-l irosi trăind viaţa altcuiva. Nu lăsa opiniile celorlalţi să-ţi acopere vocea lăuntrică. Şi cel mai important, urmează-ţi inima şi intuiţia. Cumva, ele ştiu deja ceea ce vrei tu să devii cu adevărat.”