Trebuie să te lupţi pentru audienţă, pentru respect, pentru bani
Domnul Schafhausen vorbeşte o engleză corectă, dar cu accent german, oarecum previzibil pentru un berlinez care trăieşte de peste un deceniu la Viena. Are genul acela de eleganţă pe care o întâlneşti în saloanele europene şi povesteşte cât se poate de firesc despre artă, societate şi viaţa politică. Deşi provine dintr-o lume în care autorităţile locale se implică mult în viaţa culturală a oraşului, „asta nu înseamnă că întotdeauna navighezi pe ape sigure“, a spus el în conferinţa de presă care a avut loc la PAVILION – centrul pentru artă şi cultură contemporană din Bucureşti. „Trebuie să te lupţi pentru audienţă, pentru respect şi pentru bani“.
Nicolaus Schafhausen a studiat istoria artei şi a lucrat ca artist înainte de a-şi începe cariera de curator. A activat ca director artistic la Künstlerhaus Stuttgart, şi director la Frankfurter Kunstverein. A fost curator la Institutul Nordic pentru Artă Contemporană din Helsinki (NIFCA) și directorul fondator al European Kunsthalle, o inițiativă pentru fondarea unei noi instituții de artă în Cologne. Din 2006 până în 2012 a condus Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam.
Curatorul afirmă că Europa trece printr-o criză de identitate şi acum este în căutare de alianţe. Un eveniment de o asemenea amploare, precum Bienala Internaţională de Artă Contemporană Bucureşti, răspunde acestei nevoi de alianţă şi dialog, atât de necesare şi în artă. Cooperarea dintre Bucharest Biennale şi Kunsthalle Wien va crea un nou tip de dialog între Bucureşti şi Viena. Prin numirea unui curator precum Nicolaus Schafhausen, Bienala Bucureşti va continua tradiţia de explorare a diverselor moduri de abordare a oraşului, într-un context global. Tema centrală a celei de-a şasea ediţii Bucharest Biennale va fi proiectată în reprezentări diferite ale conceptului Belonging & Longing (Apartenenţă şi Absenţă). BB6 se va concentra pe teme legate de natura imperfectă/deschisă a identităţilor (naţionale), cu forţele inversate ale dorinţei pentru identitate şi individualism şi efectele lor structurale în percepţia Celuilalt şi a Sinelui.
„Cred cu adevărat în schimb cultural“, a spus Nicolaus, care s-a aflat pentru a treia oară la Bucureşti. Prin modelul de succes pe care l-a impus în ediţiile precedente, BUCHAREST BIENNALE şi-a stabilit poziţia pe scena internaţională ca fiind una dintre cele mai importante bienale din Europa. La conferință au participat alături de Nicolaus Schafhausen, curatorul desemnat al BB6, Răzvan Ion, Eugen Rădescu, co-directorii BUCHAREST BIENNALE, Andrei Crăciun, directorul executiv al BB6.