Traieste puterea prezentului
In 2011 am decis sa-mi urmez drumul, avand un scop bine definit. Locul unde planuiam sa calatoresc la inceputul lunii mai era Turcia, acest taram uluitor din toate punctele de vedere – istorie, arhitectura, frumuseti naturale. Traseul selectat cu multe luni in urma includea locuri absolut speciale precum: Capadochia (in imagine), Efes, Pamukale, Hierapolis, Asclepios, Konya.
Principalul motiv al acelei calatorii se rezuma la un cuvant simplu alcatuit din doar patru litere: Rumi. Numele sau complet: Jalal-ud-Din Rumi, poet sufi, filozof si vizionar din secolul XIII, ce si-a petrecut ultimii ani din viata la Konya, in sudul Turciei.
Printre diversele proiecte de dezvoltare personala pe care le parcursesem in ultimul an, cursul online intitulat „Un an cu Rumi” era cu certitudine unul aparte. Calatoria mea in lumea lui Rumi incepuse de fapt pe 3 mai 2010 si a durat mai bine de 365 de zile. Incepind cu acea zi am primit zilnic versuri, excelent talmacite in engleza de catre Andrew Harvey, adevarate lectii de dezvoltare personala. Versurile lui Rumi imi validau faptul ca multe concepte si teorii din cartile lansate in ultimele decenii isi trag seva din surse vechi de sute de ani.
Imi amintesc cu mare bucurie emotia traita in prima zi a cursului, cand Rumi imi transmitea prin versurile sale un mesaj simplu: „Ceea ce cauti, cauta cu bucurie si petrece timp cu oameni asemeni tie”.
Surprinzator pentru mine, exact un an mai tarziu, pe 3 mai 2011 aveam sa ajung in casa lui Rumi din Konya, loc impresionant prin simplitate si mai ales prin energia pe care o degaja.
Mare mi-a fost surpriza sa descopar ca tot pasiunea pentru Rumi o determinase pe Kathleen din Singapore sa deturneze planurile de vacanta ale sotului ei, care initial propusese familiei sale o calatorie la Paris.
Am calatorit timp de zece zile cu oameni speciali, despre care aveam sa aflu pe parcurs, ca ma legau diverse preocupari, pasiuni si trasaturi comune. Iata o scurta descriere a lor:
Bruce si Tara, ingineri din San Francisco – pragmatici, pozitivi, cu acea atitudine tipic americana: „sunt, deci pot”. Ma duceau cu gandul la pragmatismul care ma caracterizeaza dintotdeauna.
Elize, Luise si Marius erau trei profesori din Africa de Sud sositi la o conferinta de literatura in Istanbul. Ei oglindeau pasiunea mea pentru literatura si recenta atractie pentru una din cartile lui Orhan Pamuk numita „Muzeul Inocentei”.
Thong, profesor de drept in China, ne-a demonstrat tuturor ca tot bagajul pentru o saptamina in Turcia poate incapea intr-o punga de plastic. Parea a ne transmite tuturor cat de important este sa calatoresti prin viata „cu un bagaj usor”.
Kathleen, Chris si Shaun – familia zen din Singapore reflectau dorinta mea de echilibru, calm si grija pentru oameni.
Luiza si Ferrucio din Roma imi aminteau de atractia mea pentru istoria artei si civilizatiilor.
Din descrierea partenerilor de drum va imaginati ca am trait o poveste a la Agatha Christie. Autenticitatea si diversitatea grupului ar fi singurele elemente care m-ar duce cu gandul la faimoasa scriitoare. In rest, ceea ce merita consemnat este comunicarea impecabila cu un grup extrem de divers din toate punctele de vedere: nationalitati, educatie, profesii, varste. La intoarcerea acasa am incercat sa-mi explic cum a fost posibil sa rezonez atat de bine cu oameni pe care ii intilnisem pentru prima data in viata.
Relationarea mea cu acei oameni era strans legata de acele parti comune, acele pasiuni si preocupari pe care fiecare membru al grupului le reflecta pur si simplu precum o oglinda. Vedeam in ei particele din mine, cea de acum: pragmatica, pasionata de arta si literatura, dominata de echilibrul interior si emotiile pozitive.
Plecasem la drum cu intentia clara, bine setata in minte, de a trai o experienta iesita din comun si de a ma bucura de fiecare moment. Cautam cu bucurie un loc despre care citisem si fata de care simteam o anume atractie. Intentiile mele au fost pe deplin rasplatite prin intilnirea cu acesti oameni autentici, naturali, deschisi care la fel ca si mine cautau frumusetea din lume si oameni!
Mai presus de orice, a calatori inseamna a trai si a te simti tu insuti in fiecare clipa si loc de pe planeta.
Va urez calatorii si experiente speciale!
Fragment din “Invata sa zbori” – Povestiri inspirationale despre oameni, calatorii, transformare
Oana-Miruna Stinga
Marketing, Leadership si Coaching sunt ariile in care expertiza si pasiunea se completeaza perfect. Pasiunea pentru marketing este inca foarte vie, fapt reflectat de formatele de training propuse. La fel si cea pentru transformarea umana prin coaching si programe de leadership. In afara celor 3 ingrediente: ENERGIE, ENTUZIASM, EMOTIE, as mai adauga inca unul, INSPIRATIE, gratie careia dau viata proiectelor mele.