Top trei cărţi despre coaching pe care nu trebuie să le ratezi
1. Coaching pentru performanţă. Formare personală, performanţă şi scop, de Sir John Whintmore este o primă carte pe care nu trebuie să o ratezi dacă te-ai decis să înveţi cât mai multe despre coaching.
Aflată la a treia ediţie, „Coaching pentru performanţă” este biblia industriei şi, cu siguranţă, lucrarea de referinţă pe care se bazează cei care predau lecţii de business.
Cam tot ceea ce e cunoscut ca fiind training de afaceri a pornit de la Timothy Gallwey şi de la tehnicile de antrenament sportiv ale lui Sir John Whitmore. În consecinţă, cartea prezintă o bază simplă pentru traineri, plecând de la concepte precum conştientizarea şi responsabilizarea prin metoda întrebărilor şi a abilităţii de a asculta.
Whitmore prezintă modelul G R O W (S R O V) pentru care este recunoscut – Scop, Realitate, Opţiune, Voinţă – ca format pentru cursurile de training. Cartea începe cu câteva convingeri ale trainerilor. Spre deosebire de modelele vechi în management, care funcţionează de la abordarea "morcov şi băţ", un trainer crede în potenţialul clientului.
Whitmore crede că oamenii sunt capabili să schimbe doar lucrurile de care sunt conştienţi. Responsabilitatea trebuie sa îl caracterizeze pe client în tot ceea ce face. Întrebarile potenţeaza conştientizarea şi atenţia, menţinând în acelaşi timp şi responsabilitatea. Dacă trainerul îi spune ceva discipolului, atenţia poate creşte puţin, dar responsabilitatea este acum în mâna profesorului, sursa informaţiei. Întrebările îl fac pe client să fie atent la acţiunile sale, să se gândească la nivel mai înalt şi să îi dea răspunsuri pertinente celui care pune aceste întrebări.
Toate indiciile sunt acolo – în muncă, în educaţie, în sănătate, în toate sectoarele – ca o mişcare esenţială de evoluţie porneşte de la ierarhie la responsabilitatea personală. Acest lucru este pozitiv şi esenţial pentru ca umanitatea să poată face faţă multiplelor probleme ale mediului înconjurător şi justiţiei sociale. Industria de training a crescut simţitor ca răspuns la această nevoie şi are o datorie enormă de a se ridica la nivelul aşteptărilor. Trainerii sunt "nevestele la vârsta a doua" ale acestei tranziţii care are loc pe tot mapamondul – coachingul e mult peste training. Volumul a apărut la Editura Publica.
2.Coaching – Deveniţi mai eficient, inspirându-i pe cei din jur şi sprijinind dezvoltarea aptitudinilor lor, de Max Landsberg.
Nici acest volum nu trebuie ratat! „Deveniţi un lider mai eficient ajutându-i pe ceilalţi să se dezvolte“ — acesta este principiul pe care se bazează TAO în coaching, principiu inspirat de dualitatea yin-yang. În prezent, liderii autocraţi nu mai sunt la modă, cheia succesului unei echipe stă în capacitatea liderului de a antrena membrii acesteia, de a şti în ce fel să dezvolte aptitudinile colegilor, de a le folosi potenţialul maxim. Similar cu principiul yin-yang, a-i antrena pe alţii înseamnă a te autoantrena, beneficiile obţinute prin tehnicile de coaching nefiind astfel doar colective, ci şi personale. Secretele excelenţei în coaching se bazează pe furnizarea feedback-ului, pe metode de motivare, pe dezvoltarea capacităţilor de relaţionare şi de cunoaştere a oamenilor. Fiecare capitol prezintă aplicarea unei anumite tehnici de coaching şi se încheie cu un scurt rezumat util pentru punerea în practică. Coaching-ul este util tuturor, nu doar managerilor, căci profesorii, părinţii, şeful unei echipe de constructori, antrenorul unei echipe sportive sau organizatorul unui eveniment sunt tot atâtea exemple de oameni care prin coaching au de câştigat atât profesional, cât şi personal. Cartea a apărut la Editura Curtea Veche.
3. Nu în ultimul rând, vă recomand„Coaching cu NLP. Cum să fii un coach de succes”, de Joseph O'Connor & Andrea Lages.
Coaching-ul este o metodă eficientă pentru atingerea excelenţei în viaţa personală şi în cea profesională. De asemenea, este una dintre cele mai eficace tehnici de optimizare a afacerilor, mai ales din perspectiva raportului costuri-rezultate.
Alături de coaching, NLP (Programarea Neuro-Lingvistică) te va ajuta să atingi excelenţa în toate domeniile pe care le vei aborda.
Tehnica psihologică folosită de NLP te învaţă să-ţi descoperi potenţialul şi să-ţi foloseşti aptitudinile ascunse pentru un plan optim de acţiune, care va duce la obţinerea rezultatelor aşteptate.
Această carte, apărută la Editura Curtea Veche, îţi va oferi toate informaţiile de care ai nevoie pentru a deveni un coach de succes.