TEDx 2012: 20 de personaje în căutarea sensului
Ca de fiecare dată, şi la ediţia din acest an, TEDxBucharest a încercat să pună în scenă un set de valori universale, cu aplicabilitate locală: de la curaj şi depăşirea limitelor, până la inovare şi găsirea de soluţii cu un impact pozitiv asupra comunităţii.
Spre deosebire de discursurile pe care le auzim în mod obişnuit la conferinţele pe teme profesionale şi personale, cele de la TED au un caracter aparte. Eroii şi eroinele reunite de această platformă nu vorbesc din cărţi, iar mesajul lor este rezultatul unei experienţe de muncă sau de viaţă directe şi foarte personale. Au vorbit 20 de oameni pasionaţi, în 4 sesiuni diferite.
Tematica propusă de TEDxBucharest 2012, „Driven by meaning” a fost onorată cu prisosinţă de câţiva speakeri foarte valoroşi, care au împărtăşit publicului motivaţia din spatele acţiunilor lor, arătând de ce nu le este frică de eşec şi de ce îşi probează constant şi îşi depăşesc în mod voit limitele.
Printre aceştia, maratonistul Paul Dicu, despre care puteţi citi pe larg în ediţia curentă a revistei Cariere. Paul este singurul român care a alergat la Marathon des Sables, de două ori, şi o dată în maratonul Saharei, suficient ca să devină unul dintre eroii promovaţi de postul Discovery. Este o persoană care „a învăţat să predea altora arta de a persevera şi a reuşi, dându-se pe sine ca exemplu”. Paul aleargă pentru Asociaţia Inima Copiilor, o organizaţie care strânge fonduri pentru copiii cu probleme cardiace. Aşa a putut contribui la construcţia unei secţii de terapie intensivă la spitalul Marie Curie.
Marcus Orlovsky, implicat printre altele şi în proiectul Lazy Town, actualmente directorul al Bryanston Square, fost Managing Director al Ernst &Young a vorbit despre nevoia de a regândi sistemul educaţional într-un fel în care copiii să aibă libertatea de a-şi descoperi şi cultiva talentele de pe băncile şcolii, cu accent pe componenta fun a învăţării, lucrul în echipă, creativitate şi cultivarea pasiunilor fiecărui copil.
Scriitorul şi jurnalistul Nick Thorpe a povestit cum adopţia unui copil i-a schimbat viaţa mai mult decât toate aventurile pe care le-a avut (de la investigaţiile despre mafia cocainei din Bolivia, până la zborul câţărat deasupra avionului ca în filmele cu James Bond şi o călătorie iniţiatică într-o ambarcaţiune făcută din trestie, până pe Insula Paştelui).
Doi arhitecţi, Ionuţ Florea şi Ana Hogaş au relatat istoria călătoriei lor pe motocicletă în jurul Africii. Ei au fost atât de convingători în discurs şi în prezentarea proiectului lor în imagini, încât au stârnit invidia tuturor călătorilor mai experimentaţi din sală. „Into The World” este povestea călătoriei lor de 420 de zile, în Africa. Au parcurs 55.000 de km în 29 de ţări. Au muncit ca voluntari în Nigeria, au urcat pe Muntele Camerun, au traversat Congo şi Sahara, s-au îmbolnăvit de malarie, au înfruntat temperaturi de peste 54°C şi au simţit pe pielea lor cum e să fii atacat de hipopotam, de scorpioni şi de muşte TseTse. Toate acestea, ca să nu-i trăiască viaţa pe ei, ci ca să înveţe ei să-şi trăiască viaţa.
Raluca Oana Ghiocel, despre care aţi putut citi pe larg în ediţia lunii octombrie din revista Cariere, a vorbit cu multă sensibilitate şi modestie despre pasiunea sa pentru filmul documentar, preistorie şi neandertalieni. Ea se află în căutare de dovezi pentru afirmaţiile ştiinţifice potrivit cărora pe teritoriul României de azi trăia o populaţie înfloritoare de neandertalieni. Căutările sale i-au purtat paşii în platoul Bucegi, despre care afirmă că ar fi putut găzduit întâlniri anuale, în cadrul cărora oamenii priestorici practicau ritualuri religioase. Filmul rezultat de ea, The Mystery of the Carpathian Sphinx, va fi probabil difuzat anul acesta pe unul dintre canalele de filme documentare din SUA.
Lecţia de antreprenoriat a venit de la George Krishan, un indian care a venit în România în urmă cu aproape opt ani pentru a oferi consultanţă în agricultură într-un proiect cu finanţare străină. N-a mai plecat. S-a stabilit în satul braşovean Drăuşeni unde a cumpărat vitele ţăranilor nerăbdători să scape de ele. A reconstruit vechiul CAP abandonat şi a deschis o fermă de bivoliţe pentru a practica agricultura organică.
Trebuie spus că TEDxBucharest nu a fost doar o conferinţă, ci şi un spaţiu de networking interdisciplinar. Aici cercetătorii, medicii, inginerii, arhitecţii şi artiştii au venit să-şi expună ideile în faţa reprezentanţilor mediului de business în speranţa că într-o zi vor ajunge să colaboreze pe anumite proiecte. Pentru toţi însă, evenimentul a însemnat o zi petrecută intens, într-un context propice acumulării de informaţii de ultimă oră, dar şi de reevaluare a priorităţilor de muncă şi viaţă.