Simpla gândire pozitivă nu e simplă
Gândirea pozitivă atrage în mod natural ceea ce este bun şi frumos. Nu reprezintă o noutate. Poate suna de modă veche, dar mult mai important decât a vedea pozitiv este de a vedea cu precizie, cinstit și sincer.
Cel puțin aceasta este ideea lui Oliver Burkeman – jurnalist la The Guardian, care consideră că simpla gândire pozitiva nu face pe nimeni fericit.
El vorbește despre a ajunge la o „altă definiție a fericirii însăși”, deși nu încearcă să precizeze o altă definiție. Concluzionând că „aceste lucruri sunt dificil de pus în cuvinte”. Ceea ce sugerează el este că „o fericire demnă de acest nume” trebuie să includă “un amestec de dur și neted, dureri și dureri, precum și bucuriile vieții”. Prin urmare simpla gândire pozitivă, nu e așa simplă.
Pe drumul cel bun
Potrivit lui Burkeman – autor al cărții “The Antidote: Happiness for People Who Can’t Stand Positive Thinking”, cu cât încercăm mai mult să fim fericiți prin gândire pozitivă, cu atât devenim mai nefericiți. Această metodă de auto-ajutor de non-auto-ajutor este leitmotiv al industriei fericirii. Dar și un ghid spre a-ți găsi atât înțelepciunea cât și împlinirea interioară. Cea care contează.
De asemenea, tot potrivit lui Burkeman, simpla gândire pozitivă nu face pe nimeni fericit. Spre exemplu, repetarea la nesfârșit a unor maxime pozitive nu e neapărat necesară. Pentru a putea fi fericit omul trebuie să fie capabil să trăiască cu întreaga gamă de emoții. Fie ele pozitive, fie negative. Fac parte din viață. Burkeman încearcă să ne transmită că nu putem controla tot ce ni se întâmplă. Fericirea nu este nici călătoria, nici destinația. E pur și simplu ceva la care ajungem atunci când mergem pe drumul cel bun.
”Dacă ceva în viaţă devine foarte uşor, atunci, aceasta nu este o lecţie. Este ceea ce cunoaştem deja. Tot ce trebuie să ştiţi vine la locul potrivit şi în momentul potrivit. Viata este foarte simpla. Ceea ce dăruim, aceea și primim! Noi înșine suntem izvorul propriilor griji. Pe de altă parte, dacă stabilim armonia și echilibrul în conștiință, găsim armonie și echilibru și în viață”. Aceasta scria Louise Hay, “pionieră” a gândirii pozitive.