Secretul fericirii la locul de muncă: lucrează intens, dar mai puţin timp!
Doi antreprenori americani de la Metalab, obişnuiţi să muncească foarte mult, au înlocuit maratoanele de muncă de 80 de ore cu sprinturile de 40 de ore şi au avut rezultate pozitive. Totuşi, dacă vă gândiţi să faceţi acelaşi lucru, nu reduceţi dificultatea problemelor pe care le rezolvaţi. De ce? Pentru că abordarea problemelor dificile este cel mai important element al satisfacţiei profesionale, potrivit lui Rosabeth Moss Kanter, de la Harvard Business School. În timp ce se documenta pentru a scrie carte Evolve!, autoare a descoperit că fericirea la serviciu este corelată strâns cu rezolvarea unor probleme dificile.
Desigur, provocările pot fi descurajatoare şi demobilizatoare uneori, dar progresul către scopuri greu de atins nu este aproape niciodată liniar. Astfel, suişurile şi coborâşurile fac parte din atingerea fericirii la locul de muncă prin depăşirea obstacolelor aferente. Să recunoaştem, cei mai fericiţi oameni din punct de vedere profesional pe care îi cunoaştem aleargă la maratoane pentru diferite cauze umanitare, urcă pe munţi sau salvează vieţi prin ţară sau prin lume. Însă provocările pot fi şi de altă natură. De pildă, o echipă a brandului Gillette s-a deplasat în munţii Himalaya pentru a-i învăţa pe bărbaţii indieni să se bărbierească cu alte instrumente, şi să-i determine să renunţe la metodele lor tradiţionale cu lame ruginite care cauzează nenumărate infecţii. Pentru mulţi dintre componenţii echipei Gillette, care la început nici nu au vrut să audă de această idee, proiectul a fost unul deosebit de inspiraţional şi provocator.
Pentru a ne păstra motivaţia avem nevoie constant de provocări, însă trebuie să ni le gestionăm într-un timp bine definit, pentru a nu ne pierde entuziasmul. Proiectele care tind să se lungească prea mult şi care necesită o muncă mai puţin intensă, ne conduc direct către pierderea entuziasmului.