Scuzele care ne împiedică să ne schimbăm viaţa
Iată cele mai frecvente scuze pe care ni le găsim pentru a nu ne apuca de treabă.
1. Mi-e frică să fac asta. Toată lumea este speriată. „Dar ai de făcut o alegere: Să lași teama să pună stăpânire pe tine sau să folosești temerile pe care le ai pentru a-ți alimenta succesul”, este de părere Jeff Haden, editorialist al Inc.com. Mulțumirea de sine este principalul obstacol care stă în calea succesului; folosește frica drept un catalizator care să îndepărteze automulțumirea.
2. Nu am suficienți bani. Dacă ai avut vreodată o idee de business, cu siguranța lipsa banilor a fost principala scuză pe care ai avut-o pentru a nu pune planul în aplicare. Niciodată nu vei avea suficient capital pentru a pune bazele unui business. Totuși, majoritatea antreprenorilor nu au avut suficienți bani atunci când au pus în aplicare ideea pe care o aveau, iar mulți au reușit să aibă afaceri de succes.
3. Nu am suficient timp. „Toată lumea are la dispoziție aceeași perioadă de timp. Cum folosim acel timp face diferența. Să îți găsești suficient timp pentru a face ceva ține doar de tine și de cât de mult îți dorești acel lucru!”, afirmă Haden.
4. Nu cunosc oamenii potriviți. Tot timpul ni se spune că pentru a avea succes, fie ca e vorba de găsirea unui job sau dezvoltarea unei afaceri, avem nevoie de o rețea bună de contacte. În perioada pe care o trăim, în care social media face ca un posibil contact să fie la doar un click distanță, este mai simplu ca oricând să ajungem la oamenii care ne-ar putea ajuta. Iar unii dintre ei sunt chiar foarte receptivi. Marius Ursache, fondatorul companie Grapefruit, îmi spunea în urmă cu câteva săptămâni că un lucru foarte important pentru a intra în legătură cu persoane importante din business este să ai curajul să te duci să vorbești cu acele persoane. Așa a ajuns să îl cunoască pe Bill Aulet, Senior Lecturer at MIT Sloan School of Management and Managing Director of Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship, pe care l-a ajutat cu partea grafică a cărții sale „Disciplined Entrepreneurship: 24 Steps to a Successful Startup”.
5. Mi-a venit ideea asta prea târziu sau nu am nicio idee genială. Google n-a fost primul motor de căutare, Facebook n-a fost prima rețea de socializare creată, iar exemplele pot continua. În ceea ce privește ideea genială, Radu Georgescu a sumarizat cel mai bine acest aspect în cadrul intervenției avute la Ora de business de la TVR: „Eu nu caut o idee de business genială. Caut o echipă care să fie capabilă să execute bine un plan de afaceri și care să transforme o idee într-un business de succes.”
6. N-o să mai pot să dau ochii cu lumea de rușine dacă o să dau greș. Fie că e vorba de un business sau de o prezentare, teama de eșec este tot timpul prezentă. Totuși, această teamă nu ar trebui să ne oprească. Sunt multe persoane de succes care la începutul carierei au avut parte de eșecuri răsunătoare. Totuși, nu s-au dat bătuți și, într-un final, au reușit.
7. Nu am aptitudinile necesare. „Nicio problemă. Citește o carte. Citește 10. Discută cu un prieten. Lucrează part-time în cadrul unei mici afaceri sau într-o companie din cu totul altă industrie decât cea în care îți desfășori activitatea. Abilitățile și cunoștințele sunt dobândite, nu le primești în dar”, afirmă Jeff Haden.
Acestea sunt doar câteva din scuzele care ne stau în calea succesului, cu siguranță știi și altele. Totuși, dacă crezi cu tărie că poți face un lucru, nu lăsa scuzele să stea în calea succesului tău.