Șase ponturi să-i faci pe oameni să te placă mai mult
Încurajează-i să vorbească despre ei înșiși
Oamenii de știință susțin că, în momentul în care o persoană începe să vorbească despre ea însăși, prin viu grai sau chiar pe rețelele sociale, ca Facebook sau Twitter, în creier se declanșează o plăcere comparabilă cu cea pe care o are când primește bani sau mănâncă ceva bun, potrivit Business Insider.
Auto-dezvăluirea este super plină de satisfacții, spune Diana Tamir, neurolog la Harvard, care a realizat un studiu împreună cu Jason Mitchell, de la aceeași universitate. Ba mai mult, oamenii sunt dispuși să renunțe la bani dacă au o pereche de urechi dispusă să-i asculte vorbind despre ei înșiși.
Ca să dai feedback, pune întrebări
Dacă pui exact întrebările care îi ghidează pe oameni spre greșelile pe care le fac în procesele de gândire, astfel încât de la acel punct încolo vor fi capabili să găsească ei înșiși soluția, vor fi puține șanse să se simtă amenințați de tine și mai multe șanse să te urmeze. Asta nu înseamă că trebuie să descoperi ce probleme au. Ei trebuie să găsească fisuri în sistemul lor de gândire. Vrei ca oamenii să caute ipoteze sau decizii care nu au sens în gândirea lor. Cu cât îi ajuți să-și găsească propriile intuiții, cu atât le va fi mai ușor să devină eficienți, chiar și atunci când cineva a pierdut teren într-un proiect important.
Pentru asta e nevoie de feedback constructiv performant.
Cere sfaturi
Jeffrey Pfeffer, profesor la Stanford, Robert Cialdini, expert în persuasiune și mulți alții recomandă la unison solicitarea sfaturilor ca modalitate puternică de a te apropia de ceilalți, informează Business Insider. Profesorul Adam Grant, de la Wharton, explică acest lucru foarte bine în cartea Give and Take: A Revolutionary Approach to Success. Noile studii arată, de asemena, că cererea de sfaturi este o strategie foarte eficientă pentru a ne exercita influența asupra celorlalți, atunci când nu avem autoritatea necesară. Într-un experiment realizat de Katie Liljenquist s-a putut observa cât de eficientă este această strategie. Mai mulți oameni au negociat pentru vânzarea unei proprietăți. Atunci când vânzătorii s-au concentrat pe scopul lor comercial, acela de a vinde, numai 8% au obținut un târg bun. Când vânzătorii au solicitat sfaturi cumpărătorilor, 42% dintre aceștia au obținut profit bun din vânzare. Solicitarea sfaturilor încurajează cooperarea și răspândirea informațiilor, iar studiile arată că această manieră de relaționare este foarte eficientă, indiferent de domeniu.
Tehnica celor două întrebări
Întreabă-i despre ceva pozitiv în viața lor. Numai după ce ți-au răspuns ar trebui să-i întrebi ce cred despre viață în general. Poate că sună anapoda, dar această metodă are la bază cercetările psihologului Daniel Kahneman, câștigător al premiului Nobel. Un răspuns pozitiv la prima întrebare îi va determina să se simtă mai bine față de viață în general și atunci e momentul pentru a doua întrebare. Ca și cum am întreba niște studenți ce relație au cu părinții lor, abia apoi pot fi întrebați ce cred despre fericire. Orice întrebare care poate modifica starea de spirit a celui din fața noastră va avea exact același efect.
Repetă ultimile trei cuvinte
Leil Lownders, sociolog, spune că o tehnică foarte bună de a ne apropia de ceilalți este să repetăm ultimele lor trei cuvinte din frază, pe un ton prietenos sau întrebător. Asta înseamnă că arunci mingea conversației înapoi în terenul partenerului de discuție. Demonstrează că ai ascultat atent și permite-i celuilalt să se întoarcă la ce povestește. Deși s-ar putea să fiți circumspecți, studiile arată că e o tehnică eficientă. De asemenea, este o tehnică eficientă și la negocieri.
Bârfește – dar numai pozitiv
Studiile arată că ceea ce spui despre ceilalți contează foarte mult în felul în care te văd aceștia. Complimentează alți oameni și ai ocazia să fii văzut într-o lumină pozitivă. Plânge-te și ai ocazia să fii asociat cu aceia care văd totul în negru. Când bârfești o altă persoană, ascultătorii te asociază inconștient cu caracteristicile pe care le descrii și până la urmă toate acele trăsături îți vor fi transferate ție. Așa că spune lucruri pozitive și plăcute despre prietenii și colegii tăi și vei fi văzut ca o persoană dăguță. Dacă te plângi constant de greșelile lor, oamenii vor transfera în mod inconștient gândurile negative și incompetența către tine.