Şase metode să-ţi faci norocul cu mâna ta
Din păcate nu există o ştiinţă exactă care să analizeze norocul, deşi sunt cercet[tori care au încercat să-l cartografieze. Totuşi, Nicole Carter, specialistă la Inc.com, ne dă câteva sfaturi pe care le consemnăm şi noi.
1. Fii umil. O parte din cultivarea norocului stă în creşterea influenţei. Şi cel mai bun mod de a face acest lucru este prin cultivarea umilinţei. Oamenii pot crede greşit că umilinţa este o slabiciune şi o evită pentru că le e teamă să nu-şi piardă puterea pe care o exteriorizează. Interesant este că o astfel de atitudine ne poate aduce mulţi prieteni, iar asta într-o perioadă de timp relativ scurtă.
2.Suflecă-ţi mânecile. Dintre cei intervievaţi de LinkedIn, o majoritate de 70% a declarat că o etică puternică la locul de muncă îi poate aduce cuiva noroc. Dar ca să munceşti din greu trebuie să ai şi abilităţile necesare. Aproape jumătate dintre cei care au participat la sondaj au declarat că abilităţile contribuie şi ele la noroc în carieră.
3. Fii generos. Faptul că spui mulţumesc şi că te gândeşti la ceilalţi poate crea o situaţie de unde apare norocul. Atitudinea de a face ceva dezinteresat ne ajută să rămânem conectaţi la o anumită comunitate, lucru ce ne poate ajuta să dea norocul peste noi într-o anumită situaţie. În plus, să fim generoşi e pur şi simplu plăcut.
4. Fii pregătit. Jurnalistul Jim Collins se întreabă într-un articol publicat în New York Times dacă suntem cu toţii suficient de receptivi la noroc. Collins afirmă că mulţi oameni ar fi putut să facă ce a făcut Bill Gates, însă câţi dintre ei ar fi fost dispuşi să-şi schimbe regimul de viaţă, să-şi sacrifice orele de somn, să sară peste mese etc. Câţi dintre ei ar fi avut curajul să-şi sfideze părinţii renunţând la colegiu şi câţi ar fi fost dispuşi să plece la Albuquerque să lucreze cu Altair?
5. Acţionează cu tupeu. Cine altcineva decât Steve Jobs ne-ar putea descrie mai bine că dacă ne ascultăm instinctele vom putea avea noroc în viitor? În celebrul său discurs de la Universitatea Stanford, Jobs le-a spus absolvenţilor „Nu puteţi conecta punctele privind doar înainte; le puteţi conecta numai dacă priviţi înapoi. Aşa că trebuie să credeţi că punctele se vor conecta într-un fel în viitor. Trebuie să credeţi în ceva – curaj, destin, viaţă, karma, orice. Abordarea asta nu m-a dezamăgit niciodată şi a făcut toate diferenţele în viaţa mea“, a spus atunci Jobs.
6. Trebuie să crezi că eşti norocos. Un studiu recent de la Universitatea din Hertfordshire a descoperit că dacă o persoană crede că este norocoasă poate duce la rezultate pozitive. Autorul studiului, profesorul Richard Wisemana, a analizat două grupuri distincte de oameni. Unul cu oameni care se consideră norocoşi, iar celălalt cu oameni care se consideră ghinionişti. A împărţit tuturor ziare şi i-a rugat să îi spună rapid câte fotografii au remarcat. „Norocoşii“ au dat răspunsul în câteva secunde, mult mai depede decât „ghinioniştii“. De ce? Pentru că pe pagina a doua a ziarului a fost pusă o machetă publicitară pe care era scris „opreşte-te din numărat. Sunt 43 de fotografii în acest ziar.“ Concluzia a fost că oamenii care se consideră ghinionişti pierd anumite oportunităţi pentru că se concentrează pe alte lucruri. Se duc la petreceri ca să dea peste partenerul perfect şi pierd atâtea oportunităţi să-şi facă prieteni buni. În ziare caută job-ul perfect, dar pierd alte job-uri unde s-ar descurca bine. Oamenii norocoşi sunt mult mai relaxaţi şi văd mai bine o oportunitate, spre deosebire de ghinionişti care o caută în permanenţă.