Şapte sfaturi pentru a-ţi controla propriul destin
Cei mai mulţi oameni se plâng de viaţa pe care o au, crede Kevin, iar noi nu i-am putea da mai multă dreptate. Autorul american crede că asta se întâmplă deoarece oamenii, la fel ca şi cele mai multe companii, îşi fac planuri superficiale şi le execută la fel. Americanul afirmă că a văzut la viaţa lui oameni de business capabili să ducă la bun sfărşit o strategie sofisticată în propria companie, dar care îşi lăsau viaţa la voia întâmplării. Adesea, este mai simplu să ne plângem sau să dăm vina pe factorii externi decât să ne dedicăm puţin timp vieţii noastre. Daum şi prietenul său J îşi iau în fiecare an patru zile de concediu în care îşi pun la cale viitorul şi îşi ţin unul altuia contabilitatea.
1. Planificaţi-vă un viitor dezirabil
Aşa cum a spus Lewis Carroll, „dacă nu ştiţi unde mergeţi, nu contează ce cale alegeți.“ Daum şi J susţin că îşi fac planuri specifice şi măsurabile. Dedică timp să discute în detaliu toate aspectele vieţii lor, atât cele pe plan profesional şi pe plan personal. Astfel, cei doi reuşesc să integreze în propriile vieţi „succesul şi fericirea“.
2. Fii pragmatic
Trebuie să ne planificăm viitorul în funcţie de resursele pe care le avem la dispoziţie şi de posibilităţile fizice. Dacă ne place baschetul şi l-am practicat în liceu, putem să ne facem un plan să jucam baschet măcar odată pe săptamână cu prietenii, dar nu putem să ne propunem să jucam în NBA. Totuşi, pragmatismul în sine nu este restrictiv. J şi Daum îşi exploatează fiecare oportunitate pe care o au şi nu îşi perd timpul şi energia cu ţinte irelevante sau de neatins.
3. Decide cine, nu ce
Este bine să ştim cine vrem să fim când vom avea, să zicem, 60 de ani. Nu ce vrem să facem la acea vârstă. Trebuie să ne concentrm pe pasiune, pe principalele competenţe, pe satisfacţii. Dacă ştim cu adevărat cine vrem să fim, putem să aflăm în detaliu ce trebuie să facem, ce trebuie să obţinem şi care sunt resursele de care avem nevoie. De asemenea, putem determina şi ce nu trebuie să facem.
4. Fii cinstit
„J şi cu mine ne provocăm permanent cu privire la cine suntem şi cine ne-am dori să fim,“ afirmă Daum, care mai precizează că nu se menajează absolut deloc. Daum ne sfătuieşte că avem nevoie de un prieten foarte bun pentru acest tip de discuţii. Un prieten pe care să-l cunoaştem bine, să avem încredere în el, iar sentimentele să fie reciproce.
5. Ia în considerare instrumentele din jurul tău, vechi sau noi
Orice resursă e importantă. Daum încă mai apelează la o carţile lui Napoleon Hill, scrise cu aproape 100 de ani în urmă, dar ia în calcul şi resursele la modă, ca de exemplu tot ce se poate găsi de valoare pe internet.
6. Ignoră-ţi opozanţii
Daum spune că îi place critica constructivă. Însă alte genuri de critică trebuie să le evităm. Ar trebui să ne găsim oameni care ne înţeleg şi pe care putem să-i criticăm şi noi la rândul nostru, tot constructiv.
7. Nu vă faceţi planuri mediocre
Deşi e destul de dificil să deveniţi următorul Steve Jobs sau poate că nu vreţi neapărat un mandat la Palatul Cotroceni, e bine să ne forţăm potenţialul. Prea mulţi oameni îşi fac doar planuri uşor de realizat şi nu depun energie şi creativitate de care dispun pentru ceva diferit şi cu adevărat valoros. Apoi se miră de ce realizările lor sunt insignifiante. Oamenii care sunt pasivi la creştere şi dezvoltarea personală sunt pasibili să păţească exact ce păţesc companiile, managerii şi angajaţii care lasă pieţele, tehnologia şi competitorii să le determine viitorul. „Jocul vieţii îi răsplăteşte pe jucătorii agresivi care îşi folosesc energia, isteţimea şi creativitatea să îşi determine şi să obţină în viaţă ceea ce îi face cu adevărat fericiţi“, spune Daum.