România în fascinantele portrete a 10 români de 100 de ani
Un album de familie, al istoriei de viață ai primilor 100 de ani ai României. Un album în care să ne regăsim fiecare frânturi din povestea personală. Pare greu să surprinzi România astfel. Dar s-a dovedit a nu fi imposibil, ci chiar fascinant.
La Muzeul Național “George Enescu” din București, o expozițe inedită va prezenta pe 13 decembrie portretele românilor centenari. Alături de fotografii din arhiva lor personală. În fapt, va avea loc, de la ora 12:00, lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului “Români de 100 de ani”. Proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români. Români care și-au celebrat Centenarul odată cu țara.
Cei zece români de 100 de ani incluși în proiect sunt:
Elisabeta Kovecsi, din București
Dumitra Meșină, din comuna Crevenicu, județul Teleorman
Gheorghe Bercea, din Videle, județul Teleorman
Ilișca Hojda, din oraș Săliștea de Sus, județul Maramureș
Vazul Bulger, din satul Figa, comuna Beclean, județul Bistrița-Năsăud
Victoria Băilă, din Întorsura Buzăului, județul Covasna
Zsuzsana Vocilă, din orașul Rupea, județul Brașov
Elena Cârjă, din comuna Balș, județul Iași
Maria Petroi, din satul Slobozia, comuna Fântânele
Otilia Ispas, din municipiul Constanța, județul Constanța
Portretele lor au fost realizate de fotografii Vlad Petri, Șerban Mestecăneanu, Mihai Poiană, Mihai Bodea și Bogdan Fundali.
Un caledoscop de istorii personale
“Istoria unei țări este un caleidoscop de istorii personale, povești ale oamenilor care locuiesc în acel loc și contribuie la contruirea acelei țări. În acest an al Centenarului Marii Uniri de la 1918, am vrut să oferim o imagine a ceea ce au însemnat acești ani pentru România. Și cea mai bună modalitate ni s-a părut a fi prin portretele și poveștile de viață ale acestor oameni, ce au parcurs tot drumul de la formarea țării noastre”, spune Olimpiodor Antonescu, Președintele Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani”, unul dintre inițiatorii proiectului.
Proiectul “Români de 100 de ani” este realizat de către Fundația menționată, în parteneriat cu Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date. Proiectul ( finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale) este realizat de asemenea în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu”.
Foto: Ștefan Mestecăneanu