Ȋmpreună construim oameni! Șapte școli din mediul rural, renovate și dotate la standarde moderne printr-o inițiativă privată
Fără să dispună de vreo linie de finanţare, sub motto-ul Ȋmpreună construim oameni, Asociaţia BookLand a reușit, din toamna anului trecut și până acum, să aducă la standarde moderne șapte școli din mediul rural, urmând ca până la finalul anului să completeze lista cu încă 5. Rețeta a fost simplă: a coalizat în jurul acestei inițiative peste 50 companii, dornice să se implice cu produsele și serviciile proprii. În urma efortului comun, elevii din șapte instituții de învățământ vor începe noul an școlar în clădiri renovate și dotate cu diverse echipamente moderne. Mai exact, vorbim despre:
-
Călăraşi – 2 şcoli în comunele Sohatu şi Progresu
-
Vaslui – 1 şcoală în comuna Hurdugi
-
Botoşani – 2 şcoli în comunele Mileanca şi Viișoara
-
Neamţ – 1 şcoală în comuna Ţibucani
-
Suceava – 1 şcoală în comuna Baia
“În al 10lea an de existență BookLand, continuăm să subliniem importanţa educației ca bază fundamentală a unei vieți împlinite și a unei societăți funcționale. Avem convingerea fermă că dezvoltarea & formarea copiilor noștri este strâns legată de condițiile în care învață. Pentru cei mai defavorizați dintre ei, am lansat această campanie de renovare & dotare a școlilor din mediul rural în care îi invităm să ni se alăture pe toți doritorii de fapte bune. Dacă Asociaţia ar dispune de mai multe resurse, am reabilita și mai multe școli căci, realmente, am făcut minuni cu un buget minuscul. Marea noastră provocare este obținerea donațiilor în bani, pentru a reuși să achităm serviciile de manoperă. În rest, partenerii noștri ne ajută cu tot ce produc ei. Prin tot ceea ce facem, ne dorim să schimbăm mentalități, să încurajăm tinerii să aibă încredere în forțele proprii și să-i inspirăm să-și urmeze visele”, a precizat Mihaela Ianole – Coordonator Renovare Şcoli Asociaţia BookLand.
Cele 12 școli gimnaziale selectate au nevoie de îmbunătățiri semnificative: multe dintre ele au grupul sanitar încă în curte, sălile de clasă prezintă igrasie și mucegai, uși / geamuri / pardoseli cu un grad mare de deteriorare, multe dintre băncile și scaunele din sălile de curs nemaiputând fi utilizate din cauza vechimii, ca să nu mai vorbim despre lipsa de dotare a claselor/laboratoarelor cu echipamentele IT necesare. La una dintre școli, în care ploaia pătrunde în interior, încep chiar de luni lucrările de reconstrucție integrală a acoperișului. Deja Asociația BookLand, cu sprijinul partenerilor, a reușit să readucă la viață 7 unități de învățământ în mai puțin de 1 an: de la centrale termice, calorifere, uși, parchet, băncuțe până la conexiune internet și echipamente moderne, precum multifuncționale, calculatoare și videoproiectoare. Practic, școlile față de care Asociația BookLand și-a luat acest angajament au trecut în doar 2-3 luni prin schimbări radicale, menite să le ofere copiilor din mediul rural șanse reale la o educație performantă.
Campania de renovare continuă, lucrările la alte 3 școli urmând a fi finalizate în curând. Iar obiectivul Asociației BookLand este ca, până la finalul anului 2020, 12 școli din mediul rural să fie cât mai aproape de standardele unei instituții care valorifică potențialul elevilor. Evident, planurile pentru anii următori sunt și mai mărețe, echipa coordonatoare visând la un volum tot mai mare de școli de la un an la altul.
Toți cei care doresc să se implice și să devină parteneri ai acestui demers pot contacta reprezentanții Asociației BookLand sau pot dona / redirecționa impozitul pe profit sau venit / completa formularul 230 sau declarația unică.
https://www.book-land.ro/doneaza/
Mai multe detalii găsiți pe https://www.book-land.ro/renoveaza/