UPDATE/GALERIE FOTO: A început scanarea populației din Țara Dornelor pentru depistarea anticorpilor SARS-CoV-2
UPDATE: Spitalul Județean Vatra Dornei a inaugurat echipamentul pentru detectarea calitativă in vitro a anticorpilor SARS-CoV-2, o donație a Fundației Valvis. Contractul a fost semnat în prezența autorităților locale, a conducerii spitalului și a mass media, momentul fiind urmat de o conferință în care președintele Fundației, omul de afaceri Jean Valvis, creatorul mărcilor Dorna, LaDorna, AQUA Carpatica și Domeniile Sâmburești, a explicat contextul, scopul acțiunii și motivele care l-au determinat să se implice.
”Sunt bucuros că am reușit, sunt bucuros că, în sfârșit, oamenii de știință vor avea date exacte, practic un model matematic care să dea imaginea exactă a răspândirii acestui virus. Pot fi luate acum măsuri ce se vor baza pe date certe, pe știință, nu pe ce credem noi. Începem cu 10.000 de teste, iar pe măsură ce oamenii vor solicita să fie testați, vom suplimenta”, a precizat Jean Valvis.
El a explicat celor prezenți că face referire într-o primă fază doar la 10.000 de teste, deoarece acestea au un termen de valabilitate, și nu ar fi fost corect să le achiziționeze și apoi să le țină pe stoc: ”Testele vor veni succesiv, angajamentul meu este să merg până la 20.000. Dar dacă vor fi solicitări din partea oamenilor, pot să merg până la 35.000 – 40.0000, cât este nevoie. Practic nu avem un număr limitat, pentru că scopul nostru este să scanăm întreaga populație, toate categoriile profesionale, toate categoriile demografice. Toată lumea din bazinul Dornelor va beneficia de testare gratuită. Pentru că doar așa putem obține fotografia exactă a situației. Avem nevoie de acest model epidemiologic alimentat într-un mod obiectiv, real, tangibil, concret. Sunt absolut convins că ieșirea din această pandemie, din aceste măsuri restrictive va fi de mare durată, trebuie să avem resurse pentru o perioadă destul de lungă de timp”.
Știre inițială: Să fim sănătoși împreună! Locuitorii Țării Dornelor, testați gratuit pentru depistarea anticorpilor SARS-CoV-2
”Considerăm că avem o responsabilitate morală față de comunitatea din care facem parte și nu ne uităm originile, mai ales în momentele dificile. Le suntem recunoscători dornenilor pentru că sunt parte din succesul nostru și este datoria noastră să îi sprijinim, și finaciar, precum și organizațional” – Jean Valvis
***
Aproximativ 20.000 de locuitori din Bazinul Dornelor vor fi supuși, începând de marți, 23 iunie, unor teste serologice, care vor detecta prezenţa anticorpilor de tip imunoglobulină G (IgG, anticorp produs de sistemul imunitar în lupta cu noul virus). Depistarea anticorpilor prin testările serologice are scopul de a identifica dacă o persoană a intrat în contact cu noul virus, indiferent dacă a avut simptome sau nu. Aceste teste serologice sunt esenţiale în înţelegerea epidemiologiei virale și permit întocmirea unui tablou corect al epidemiologiei infecţiei cu noul coronavirus, așa cum s-a răspândit el în comunitatea din Bazinul Dornelor.
Proiectul, rezultatul unui protocolul încheiat între Fundația VALVIS, Primăria Vatra Dornei și Spitalul Municipal Vatra Dornei, presupune un un efort financiar în valoare de 100.000 Euro și va fi suportat integral de Fundația VALVIS, prin intermediul omului de afaceri Jean Valvis, creatorul mărcilor Dorna, LaDorna, AQUA Carpatica și Domeniile Sâmburești. Fundația se alătură astfel eforturilor depuse de autoritățile locale și donează Spitalului din Vatra Dornei aparatura necesară pentru depistarea rapidă a anticorpurilor. Datele epidemiologice vor fi la dispoziția autoritățiilor sanitare și sunt absolut necesare pentru a determina ritmul de luare a noilor măsuri de relaxare și de întoarcere la normalitate.
Concret, donația în valoare de 100.000 euro reprezintă achiziția unui echipament super performant pentru detectare calitativă in vitro a anticorpilor SARS-CoV-2
(modelul Cobas e411 disk de la compania de prestigiu Roche Diagnostic, cu o performanță de procesare a 70 teste pe oră) – ce va fi inaugurat marți, plus consumabilele, reactivii și tot ce presupune testarea celor circa 20.000 de locuitori din Vatra Dornei și localităție adiacente, respectiv întreg Bazinul Dornelor.
Testarea va fi gratuită pentru populație și se va realiza numai în baza unui consimțământ scris. Vor fi testate toate categoriile socio-profesionale și demografice precum și cadrele medicale, personalul instituțiilor publice și pensionarii. Toată această bază de date va fi armonizată, împreună cu Direcția Națională de Sănătate Publică, și va fi pusă la dispoziția autorităților competente.
”M-am gândit că sunt profund dator, moral și etic, populației Bazinului Dornelor”
”Acum o lună mi-a venit ideea de a întocmi un studiu epidemiologic, pentru a vedea cu ce ritm ne îndreptăm către normalitate, cu ce ritm facem această relaxare de la lockdown. Este normal să scanăm populația, să știm la ce nivel s-au format anticorpii. M-am gândit că sunt profund dator, moral și etic, populației Bazinului Dornelor, cu care până acum am împărtășit toate succesele mele. Am identificat cel mai sigur și performant aparat care există la nivel mondial, care face masiv acestă detectare de anticorpi la populație cu niște rezultate extrem de precise, 99,8 %, și cu un ritm mare de detectare, 70 de teste pe oră. Marți este inaugurarea, dar noi am început pregătirile încă de acum 3 săptămâni. A fost o coordonare extraordinară între Primăria și Spitalul Vatra Dornei – mulțumesc domnului primar Ilie Boncheș și domnului Valentin Stan, directorul spitalului, care, împreună cu vicepreședintele nostru au organizat grupurile de populație din oraș și din localitățile din jurul lui, astfel că vom putea începe imediat scanarea. Vom scana gratuit toată populația și toate datele acestea, mi-am luat obligația scrisă, o să le predau Direcției de Sănătate Publică (DSP)”, a precizat pentru CARIERE Jean Valvis.
”Ieșirea din această poveste nu este un sprint, este un maraton și depinde de fiecare dintre noi”
Inițiativa Fundației Valvis este prima de acest fel din țară, asemenea teste se mai fac în România, dar contra cost. Cu toate acestea, Jean Valvis consideră că nu e nimic special în gestul lui: ”E normal ce fac, să întorc societății valoare adăugată, pentru că m-a ajutat să creez. Mi se pare absolut normal, nicidecum deosebit, sper să fie un exemplu, să apară astfel de reacții și în alte localități. Operatorii economici privati trebuie să întoarcă și ei ceva comunității și locului unde produc, unde performează. Pentru că, sunt convins, n-aș fi reușit să fac nimic dacă nu aș fi avut acolo oamenii aceștia frumoși, verticali, pioși – bucovinenii mei. Ei m-au ajutat să fac și Dorna și LaDorna, și Aqua Carpatica, atât de multe mărci care sunt recunoscute astăzi și duc reputația locului peste hotare. E normal să sprijin și colectivul care m-a ajutat să obțin aceste performante, trebuie să avem grija lui, iar eu personal să fac tot ce pot pentru a-i fi alături. Împreună reușim, prin fapte, nu doar vorbe. Să rămânem responsabili și va fi bine. Acesta este, de fapt, mesajul meu cel mai important: să rămână oamenii responsabili, pentru că ieșirea din această poveste nu este un sprint, este un maraton și depinde de fiecare dintre noi”.
Aportul Grupului Valvis Holding la combaterea pandemiei – 300.000 euro
Încă de la începutul crize sanitare, prin intermediul societăților și al Fundației VALVIS, Jean Valvis a ales să se implice direct prin toate mijloacele pe care le-a avut la dispoziție în lupta pentru combaterea pandemiei. Dar, evident, prima măsură a fost să-și protejeze propriii salariați. Nu a fost foarte greu din acest punct de vedere, pentru că, spune el, ”avem obișnuința totuși în industria alimentară să fim extrasensibili și extraprotectori în ceea ce privește igiena. De 20 de ani, noi avem mănuși, cască pentru păr, botoși, și multe alte măsuri speciale pe care le luăm și respectăm cu strictețe pentru combatere microbiologică sau bacteriană. Acum, a trebuit doar să ne schimbăm organizarea, să formăm turele astfel încât, dacă cumva ni se întâmplă o nenorocire și o persoană este afectată, să putem salva imediat celălalt schimb. Am flexibilizat programul, pentru a nu fi contact între schimburi și am urgentat și amplificat aprovizionarea cu materiale de protecție. Și cam atât”.
Iar odată implementate toate aceste măsuri în companie, atenția s-a îndreptat către comunitate. Ca antreprenor, simplu cetățean, dar mai ales ca om, Jean Valvis a decis să nu stea deoparte, să pună umărul și să sprijine cu resursele sale lupta contra coronavirusului.
Astfel, în prima fază a pandemiei, acțiunile umanitare s-au ridicat la aproximativ 200.000 euro și au constat în asigurarea necesarului de apă pentru spitalele din zonă, donarea a 50.000 de măști de protecție, 50.000 de mănuși și 50.000 de botoși pentru personalul medical, precum și în dotarea cu echipament PCR, în parteneriat cu alte companii locale.
”A fost și este în continuare un moment critic al societății noastre în care trebuie să ne arătăm solidaritatea și compasiunea! Atât eu, cât și echipa mea, am înțeles că ne aflăm într-o situație fără precedent și că trebuie să facem front comun cu autoritățile statului, cu specialiștii din domeniul sănătății și să trecem rapid la acțiune pentru că doar împreună putem să sprijinim eforturile nevăzute ale medicilor și ale epidemiologilor care s-au confruntat cu multe lipsuri la debutul acestei pandemii”, a precizat Jean Valvis
Acum, în a doua etapă, cu toate că ne aflăm deja într-o perioadă de relaxare, fundația continuă sprijinirea comunității cu acest studiu epidemiologic. ”Sănătatea celor din jur a fost mereu primordială pentru noi în toate acțiunile pe care le-am întreprins de-a lungul timpului. Doar împreună putem reuși și vă asigur că nu uitam nicio clipă faptul că realizăriile noastre se datorează și populației Dornelor”, a încheiat Valvis.