Proiectul Legii Antreprenorului Social este pe drumul cel bun
Coaliţia, creată la iniţiativa Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), a dezaprobat încă de la început Proiectul “Legii antreprenorului social”, iniţiat de deputatul PSD Iulian Iancu. Eugen Nicolaescu (PNL) a fost cel care a precizat că „legea are unele inadvertente care trebuie corectate, inadvertente care au fost semnalate de numeroase organizaţii neguvernamentale”.
Proiect controversat
În ultima săptămână, organizaţiile din întreaga ţară şi-au arătat dezacordul fata de controversatul proiect legislativ. În Timişoara, Iaşi, Neamţ, Craiova, Târgu Mureş vocea organizaţiilor s-a făcut auzită în presa locală Iniţiativa FDSC de a contesta proiectul de lege a fost intens susţinută de peste 140 de organizaţii (printre care şi Federaţia Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor Omenia care are 1 400 000 de membri şi Uniunea Naţională a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaţilor, al căror număr de membri este, de asemenea, foarte mare). Revenirea Proiectului de lege in Comisia de Politică Economică, Reformă şi Privatizare indeamnă societatea civila să lupte in continuare impotriva adoptării unei legi greşite.
În Timişoara, Iaşi, Neamţ, Craiova, Târgu Mureş vocea ONGurilor s-a făcut auzită în presa locală. Sunt ignorate peste 26 000 de organizaţii, actori important ai economiei sociale din România, care generează 165 000 de locuri de muncă, adică 4,3% din locurile de muncă din sectorul privat din România. Societatea civilă dezaprobă o lege absurdă prin care statul şi corporaţiile sunt declaraţi antreprenori sociali, iar adevăraţii actori ai economiei sociale (asociaţii, fundaţii, cooperative, CAR-uri etc.) pot fi doar parteneri ai acestora.
Societatea civilă are o voce puternică
16 organizaţii au fost prezente ieri la şedinţa de plen de la Camera Deputaţilor şi au susţinut dezaprobarea fata de acest proiect legislativ greşit: Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia Estuar, ONPHR, Romanian Angel Appeal, Asociaţia Pro Democraţia, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, Viitor Plus, Ateliere Fără Frontiere, Asociaţia Omnimind, CARP Omenia, Terra Mileniul III, REPER 21, Federaţia Naţională a Asistenţilor Sociali, Fundaţia Motivation, Federaţia Filantropia, Fundaţia Noi Orizonturi. În ultima săptămână, în întreaga ţară, organizaţiile şi-au exprimat dezacordul fata de controversatul proiect legislativ.
Proiectul legislativ iniţiatul de deputatul PSD ignoră faptul că economia socială există în România şi are un rol economic şi social important. Faptul că ponderea sa ca angajator este de 4,3% din totalul locurilor de muncă din sectorul privat din România nu reprezintă, conform demersului legislativ, o dovadă a existenţei celui de al treilea sector. Aşadar, deputatul PSD propune crearea acestui sector, de la zero, pornind de la falsa premisă că economia socială este inexistentă în ţara noastră.