ONG-ul care salvează copiii de la abandon
Dezvoltarea psihică a copiilor orfani diferă de a celor educaţi în cadrul familiei, tempoul dezvoltării lor fiind destul de încetinit. Dezvoltarea şi sănătatea lor se caracterizează printr-un şir de particularităţi calitative negative, care se observă pe parcursul tuturor perioadelor copilăriei – începând cu vârsta preşcolară mică la adolescenţă. În rezultatele cercetărilor psihologice asupra preşcolarilor şi şcolarilor mici din casele de copii, au fost evidenţiate dereglări specifice în dezvoltarea sferelor intelectuală şi motivaţională.
Organizaţia a asistat 20.000 de micuţi
Hope and Homes for Children (HHC) România vine în ajutorul acestor probleme. Organizaţia nonguvernamentală militează activ şi acţionează pentru transformarea de paradigmă a sistemului de protecţie a copilului din România de la instituţie, la familie. A reuşit să închidă 50 de instituţii de tip vechi, a asistat 20.000 de copii şi a salvat peste 12.000 de micuţi de la abandon. De când şi-a început activitatea oficial în 1998 la Baia Mare HHC România a reuşit să-şi construiască un renume mai ales prin închiderea instituţiilor de tip clasic şi prin dezvoltarea de servicii de tip familial (case de tip familial, centre de zi, centre de consiliere, centre de primire în regim de urgenţă, centre maternale, asistenţă maternală, prevenirea separării copilului de familie, reintegrarea copiilor din sistemul de protecţie înapoi în familiile lor, sprijinirea adopţiei, sprijinirea inserţiei socioprofesionale a tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie etc).
De-a lungul anilor, a publicat o «Metodologie de dezinstituţionalizare» şi zeci de manuale pentru formarea profesională a membrilor de personal din sistemul de protecţie a copilului. „În plus, HHC România a introdus prima metodologie profesională de audit al serviciilor sociale pentru protecţia copilului din România şi a creat primul sistem de monitorizare şi de evaluare a impactului programelor de reformă sistemică în domeniul protecţiei copilului în ţara noastră, bazat pe indicatori, seturi de instrumente şi criterii specifice implementării reformei în domeniu”, adaugă Emil Olteanu.
Se urmăreşte finalizarea creării a două case de tip familial
Însă cel mai vizibil şi important proiect în acest moment al asociaţei este finalizarea creării a două case de tip familial protejate pentru cei 24 de copii rămaşi încă în centrul de plasament de tip vechi „Sf. Andrei” din Bucureşti. „Majoritatea acestor copii au dizabilităţi fizice şi psihice severe, iar relocarea într- un mediu mai intim, mai prietenos şi deschis le va permite o dezvoltare personală care nu este posibilă în ambientul spitalicesc al Centrului de Plasament de tip vechi”, este de părere Emil Olteanu Head of Development al HHC. Celelalte judeţe în care sunt programate închideri de instituţii în următoarea perioadă sunt Bistriţa şi Cluj. În paralel, se desfăşoară şi programul de prevenire a separării copiilor de familii în Bucureşti, dar şi la nivel naţional, în 10 judeţe, pentru peste 3.000 de copii.
Turneul lui Alexandru Tomescu „Stradivarius: Bach to basics”
Un alt proiect al ONG-ului se află în pregătire, şi anume: prima campanie la nivel naţional axată pe donaţii individuale. Campania se numeşte: „În drum spre casă”, partenerul principal este Centrofarm şi constă în amplasarea de recipiente de donaţii în toate farmaciile Centrofarm şi magazinele Plafar din România pentru o perioadă de trei luni. Promovarea va avea loc atât în reţeaua Centrofarm, cât şi pe canale publice.
În paralel, are loc turneul lui Alexandru Tomescu –«Stradivarius: Bach to Basics» – care este şi el dedicat susţinerii HHC România, întreaga sumă strânsă fiind investită în programul de prevenire a separării copiilor de familii. „Alexandru Tomescu este ambasador al Hope and Homes for Children şi se implică cu foarte multă energie şi dăruire în susţinerea cauzei copiilor instituţionalizaţi”, spune Emil Olteanu, Head of Development al HHC.
„Investiţia reală este doar actul de voinţă de a completa un formular”
2013 este primul an în care HHC a organizat o campanie de vizibilitate mai largă în domeniul 2%, orientată spre aceia care îşi doresc mult să ajute financiar în nume personal şi caută modalităţi simple de a face acest lucru. Mecanismul de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit este o modalitate ideală de a motiva pe oricine să se implice într-o cauză socială. Practic, investiţia reală este doar actul de voinţă de a completa formularul de redirecţionare, banii sunt apoi viraţi de către stat organizaţiei alese de donator. Sumele din 2% vor fi folosite în programul de prevenire a separării copilului de familie şi a abandonului familial. Cu doar 100 de formulare completate, HHC poate rezolva pe termen scurt între 10 şi 15 cazuri în care copii sunt în pericol să fie abandonaţi sau instituţionalizaţi.
Articol preluat din Revista Cariere de mai. Pentru detalii legate de abonare, click aici