Leadershipul feminin se clădește prin voluntariat – Galerie Foto
Totul a început dimineața, la ora 08:30, când voluntarele au făcut un tur al locului în care urmau să lucreze. A urmat „încălzirea”, deși soarele batea destul de puternic. Câteva mișcări de pregătire a corpului pentru efort mascate sub un joc și un cântec. După instrucția privind protecția muncii, cele 20 de femei venite din țări precum Italia, Polonia, Germania, Belgia, Franța, Spania, Serbiași România trec la treaba. Trebuie să izoleze cu polistiren două din casele care adăpostesc copii aflați în satul SOS Satele Copiilor.
Mai multe imagini de la acțiunea de voluntariat găsiți aici.
Câțiva din specialiștii Habitat for Humanity România le arată exact ce trebuie să facă, iar voluntarele se împart în echipe și se apucă de treabă. Unele se suie pe schele pentru a potrivi bucățile de polistiren pe pereții caselor, altele pregătesc mortarul cu care vor fi lipite acele bucăți de polistiren, altele sunt gata să transporte plăcile date cu mortar de la locul unde sunt pregătite la persoanele care le așteaptă sus pe schele.
Majoritatea dintre ele nu s-au întâlnit anterior, nici măcar nu provin din aceeași țară, dar nu au nicio problemă în a colabora pentru a face un bine micuților care stau în casele pe care le vor renova. Totuși, nu au apucat încă să îi cunoască pe copii, fiind încă prea devreme.
După circa două ore de muncă urmează o pauză binemeritată. E momentul în care reușesc să aflu câteva informații despre participantele la această acțiune de voluntariat.
Evelin Verhoven este din Olanda, însă momentan lucrează în Belgia, în cadrul programului management trainee al companiei. Nu e la prima experiență de voluntariat. Într-una din acțiunile la care a participat în trecut a strâns de alimente pentru o organizație care ajută oamenii cu venituri foarte mici. „Îmi place ceea ce fac aici și nu mi se pare greu. Când am auzit prima dată că trebuie să reabilităm o casă mi-am zis că ar putea fi greu. Însă când am aflat că facem asta pentru niște copii care nu mai au o familie, am înțeles că ceea ce facem aici este ceva cu adevărat special. I-am văzut un pic pe copii, dar sunt încă un pic timizi. Însă sper că până la sfârșitul zilei să treacă peste această timiditate și să apucăm să ne jucăm și un pic cu ei”, afirmă Evelin.
Aurora Simon este născută în Spania. A auzit de parteteriatul pe care compania îl are cu Habitat for Humanity la două luni de la angajare și a vrut să participe la astfel de acțiuni, însă nu a putut pentru era de prea puțin timp în companie. „Acum, iată-mă aici. Programul de anul acesta e cu atât mai interesat cu cât suntem doar femei care luăm parte la această acțiune și astfel am șansa să îmi cunosc colegii și să lucrez alături de ei într-un mediu diferit de cel din companie. Înainte de a începe munca, am făcut destul de mult voluntariat, așa că pentru mine a fost o decizie foarte simplă să vin aici”, spune Aurora.
O acțiune de ecologizare în Franța și organizarea unui festival de muzică pentru copii în Germania erau acțiunile de voluntariat făcute de Katarzyna Ksiazkiewicz, din Polonia, înaintea venirii în România. Consideră că ceea ce a făcut de dimineață până acum nu este dificil. „Cred ca este fix ceea ce putem face. Nu cărăm cărămizi sau alte lucruri foarte grele, așa că suntem motivate să facem o treabă cât mai bună în cel mai scurt timp posibil”, afirma Katarzyna.
Alături de tinerele din programul de management trainee lucrează și două doamne din managementul regional al companiei. Kathryn Nelson, VicePresident HR EMEA Whirlpool, a venit pentru prima data în România, ca de altfel majoritatea celorlalte prezente la acțiune, însă a colaborat în mai multe proiecte ale celor de la Habitat for Humanity din SUA și Mexic. „Mă simt foarte bine cu ceea ce facem aici și cu faptul că putem să îi ajutăm pe acești copii și pe mamele care au grijă de ei. În ceea ce privește munca pe care o depunem, mi se pare că nu este foarte grea și că ajută la dezvoltarea unui spirit de echipă. Fiecare face câte ceva inedit: spre, exemplu, ne utilizăm abilitățile tehnice când tăiem și pregătim materialele pentru a fi lipite pe pereții caselor. De asemenea, cred că această acțiune este o oportunitate de teambuilding extraordinară pentru că ajungem să ne cunoaștem personal, să ieșim împreună în afara orelor de program și în afara mediului normal de lucru. Femeile prezente astăzi aici fac parte din programul de leadership feminin al Whirlpool, sunt un grup de femei care vor deprinde aptitudini de leadership și vor deveni lideri în structurile companiei. Iar voluntariatul contribuie la dezvoltarea acestor aptitudini” susține Kathryn Nelson.
Jill Kissack este născută în SUA însă lucrează în Italia unde deține funcția de Vice President, Product and Brands EMEA în cadrul Whirlpool. Declară că îi place să participe la astfel de acțiuni pentru că îi oferă posibilitate de a-și cunoaște colegii într-un mod diferit de cel de la job. „Și faptul că reusesc să ajut o comunitate, cum sunt acești copii care stau aici, îmi aduce o mare satisfactie. De asemenea, îmi place să fac activități fizice care au rezultate palpabile, așa că abia aștept finalul zilei pentru a vedea ceea ce am reușit aici. Un astfel de proiect te ajuta să realizezi că poți face anumite lucruri de care poate nu erai anterior conștient că le poți face, te ajută să îți dezvolți spiritul de echipă și să lucrezi mai bine cu cei din jurul tău și se creează un sentiment de comunitate în rândul participanților”, afirmă Jill Kissack.
Pauză a luat sfârșit, iar doamnele se întorc la muncă. Trebuie să termine treaba până se lasă seara. Dacă vreți să vedeți rezultatele muncii lor, vă invit să vizionați galeria foto.
Văzând ceea ce fac niște persoane care au venit pentru prima dată în România și care muncesc pentru a ajuta niște necunoscuți, mă întreb: Oare noi de ce nu am încerca să ne ajutăm mai mult între noi? Ce ar fi dacă ne-am alege o cauză și am face tot ce ține de noi pentru a ajuta acea cauză?