Împreună să aducem zâmbetul pe feţele copiilor orfani
„Îngrijirea dinţilor trebuie efectuată cu mare grijă încă din stadiul de bebeluş, iar periajul se face încă de la apariţia primului dinte pe arcadă. Ar fi minunat dacă cei mici iau acest obicei ca pe o joacă, astfel încât să devină o plăcere. Periajul se face după fiecare masă, iar în cazul în care este imposibil acesta trebuie realizat de minimum două ori pe zi: dimineaţa şi seara. Periajul trebuie să dureze minimum două minute, iar pasta de dinţi trebuie să se aplice pe periuţă uscată. Cantitatea acesteia este indicat să fie de mărimea unui bob de mazăre. Mişcările periajului dentar se fac cu blândeţe, nu se exercită presiune pe dintişori pentru a nu traumatiza gingiile şi smalţul dinţilor. Este indicat periajul de seară cu paste de dinţi ce conţin flour care acţionează remineralizând zonele de smalţ”, explică Cristina Zinca, cum se face un periaj corect.
Misiunea Asociaţiei Umanitare Zâna Măseluţă este de a asigura asistenţă stomatologică gratuită copiilor aflaţi în casele de copii şi a celor ce provin din familii defavorizate social şi economic. Obiectivul asociaţiei este îmbunătăţirea stării orale a copiilor instituţionalizaţi şi cei proveniţi din familii defavorizate pentru a se putea integra social după împlinirea vârstei de 18 ani.
Alimentaţia, rol esenţial în prevenţia cariilor
Asociaţia Zâna Măseluţă desfăşoară programe cu rol în educarea şi informarea corectă asupra importanţei igienei dentare corecte şi a unei alimentaţii sănătoase. În acest scop, stomatologii implicaţi în ONG se duc în orfelinate, dar şi la alte asociaţii umanitare care au în grijă copii şi îi învaţă să se spele corect pe dinţi, dar şi despre importanţa unei alimentaţii sănătoase. „Mulţi copii nu ştiu să îşi perie corect dinţii şi, deşi se spală şi dimineaţa şi seara, tot au carii. De aceea, le facem o demonstraţie, îi învăţăm să ţină periuţa corect şi le arătăm mişcările care trebuie executate atunci când îşi periază dinţii, pentru a îndepărta resturile alimentare. Altfel acestea vor duce la formarea plăcii bacteriene. “, afirmă Cristina Zinca (foto).
Pe de altă parte, Bianca Naumescu spune că un rol foarte important în prevenţia cariilor are şi alimentaţia. „Sunt alimente cu rol în prevenirea cariei dentare prin conţinutul lor crescut de calciu. Sunt şi fructe care ajută la curăţarea dinţilor. Cele mai indicate sunt merele care ajută la îndepărtatrea resturilor alimentare lipicoase provenite din consumul de caramele, ciocolată ori prăjituri cu cremă”.
În plus, având în vedere că de la vârsta de şase până la doisprezece ani copiii au dentiţie mixtă, adică au pe arcadă şi dinţi de lapte, şi dinţi definitivi, este recomandabil să se facă sigilarea celor care apar după această vârstă. „În această perioadă, copiii au dinţii de lapte afectaţi de carie, iar cei permanenţi sănătoşi, dar aceştia din urmă se pot caria de la «vecinii» afectaţi. Sigilarea dinţilor este un procedeu care constă în aplicarea unui lac pe suprafaţa dintelui definitiv cu scopul de a-l proteja împotriva atacului acid şi al cariei“, explică Geanina Miu, preşedinta ONG-ului.
Se va acorda şi tratament chirurgical gratuit în cazul anomaliilor dento-maxilare şi dento-alveolare
Stomatologii urmăresc şi depistarea precoce a afecţiunilor carioase şi tratamentul celor existente. În plus, pentru categoriile de copii vizate, aceşti specialişti vor acorda şi tratament chirurgical gratuit al anomaliilor dento-maxilare şi dento-alveolare. Sunt unii copiii care deşi au ambii părinţi ajung să fie abandonaţi în orfelinate. Cauza? Aspectul lor facial extrem de neplăcut. Unii se nasc cu diferite malformaţii maxilo- faciale, cum ar fi despicătura de buză, despicătură de boltă palatină, despicătură de val palatin sau anomalii dento-maxilare precum progmatismul mandibular, ocluzia deschisă – copilul nu poata să închidă gura. „Aceşti copii au o dublă suferinţă, una fizică: nu se pot alimenta aşa cum trebuie, nu pot vorbi corect, nu pot respira, iar toate aceste probleme îi impiedică să se dezvolte normal, dar şi una emoţională: ei vor fi mereu singuri, izolaţi de societate şi nu vor evolua. Ne dorim ca aceşti copii să aibă o viaţă normală, să beneficieze de tratamente de specialitate pentru corectarea anomaliilor, de logopedie pentru a învăţa să vorbească corect şi, nu în ultimul rând, de consiliere psihologică pentru a-i ajuta să depăşească acest obstacol din viaţa lor şi să se integreze în societate“, adaugă Bianca Naumescu (foto).
Cei care vor să ajute ca acest proiect să se poată derula în cât mai multe orflinate din România se pot implica direct în campanie făcând voluntariat, donând, redirecţionând 2% din impozitul pe venit sau din impozitul pe salariu, iar persoanele juridice pot da asociaţei 20% din impozitul pe profit. Se pot face şi donaţii individuale în contul RO47INGB0000999903005998 deschis la ING BANK sucursala 13 Septembrie.