Despre a simți lumea prin sunete
Nu toți putem…auzi lumea. Pentru mulți dintre semenii noștri lumea nu are sunet. Persoanele cu deficiențe de auz întâmpină dificultăți mari de comunicare, după cum bine se știe. Atunci când merg la bancă, la avocat, la un oficiu poștal. Sau în alte interacțiuni cu autoritățile statului ori servicii comerciale. De aceea, au nevoie de ajutor în limbajul mimico-gestual.
Pentru a împiedica pierderea unor drepturi și facilități sau a evita semnarea unor documente în necunoștință de cauză, persoanele cu deficiențe de auz au nevoie de o informare corectă. Realizată pe înțelesul lor. Forma principală de comunicare a persoanelor cu deficiențe de auz este limbajul semnelor. Motiv pentru care informația transmisă pe cale orală este adesea recepționată incomplet sau eronat și poate duce la greșeli importante.
Informații utile
În prezent, peste 24.000 de persoane cu deficiențe de auz pot înțelege mai bine legislația națională și procedurile de lucru ale instituțiilor. Cu ajutorul platformei „Informare Contra Discriminare”. Proiectul pune la dispoziția acestora peste 1.000 de clipuri video în limbajul semnelor și este dezvoltat de Asociația Națională a Surzilor din România (Filiala Buzău). Cu finanțare din partea Fundației Orange, prin programul „Lumea prin Culoare și Sunet”.
Limbajul mimico gestual conține semne cărora le corespund concepte, iar echivalența cu limba română nu este întotdeauna exactă. De exemplu, un semn poate avea mai multe înțelesuri, iar regulile gramaticale sunt diferite față de limba română. Platforma menționată asigură interpretarea unor informații utile din domeniile juridic, economic și social. Prin intermediul celor 1.000 materiale video realizate de către interpreți în limbajul mimico-gestual.
Datele statistice pe plan mondial arată că, în prezent, numărul persoanelor cu scăderi de auz depăşeşte ca procent pe cel al persoanelor cu probleme de văz.