Cum ajungi să faci bine
Vine în România, şi, doi ani mai târziu, în 1991, Jane Nicholson înfiinţează Fundaţia FARA (O Familie Pentru Cei Fără). Misiunea ei este de a alina suferinţa cumplită a copiilor abandonaţi şi uitaţi în instituţiile de stat din România.
La început, Jane a lucrat cu un grup de persoane care trimiteau în România îmbrăcăminte și medicamente. Însă, pentru că este de profesie asistentă medicală, și-a dat seama că ar fi de mare folos dacă ar veni chiar ea în România să ajute, folosindu-se de meseria pe care o are. Așa că o vreme a lucrat în trei orfelinate de stat, în nord-estul țării. În acea perioadă, aceste instituții aveau numeroase probleme. Așa că britanica a deschis una proprie. Apoi a întemeiat și primele două case de tip familial – Sfântul Nicolae, din Suceava (deschis în 1997) și Sfântul Gabriel, din București (deschis un an mai târziu).
A construit totul de la zero
Cea mai mare provocare pentru Jane a fost să construiască totul de la zero. La sfârșitul anilor ’90, nu existau modele de bune-practici în România. „Nu aveam o echipă specializată, trebuia să învățăm totul din mers. Autoritățile din România salutau eforturile noastre, dar nu puteau să ne ajute cu bani, așa că totul depindea de noi. Încă de la început ne-am bucurat de susținerea bisericilor Catolice și Ortodoxe.”
Jane a lucrat foarte bine cu organizațiile locale și cu oamenii din localitățile unde a întemeiat centrele. Acest lucru s-a datorat faptului că a respectat societatea și cultura, evitând să critice.
Inițial, beneficiarii au fost copiii din orfelinate. Apoi Jane și-a dat seama că tinerii care ies din aceste instituții erau abandonați pentru a doua oară, odată cu majoratul – vârstă de la care sunt obligați să părăsească aceste instituții. Practic, ajung pe stradă. Așa că britanica a început să ofere ajutor și pentru tineri adulți, mai ales pentru cei cu dificultăți la învățare sau care au suferit traume severe. „Cele două centre de recuperare lucrează acum alături de casele noastre de copii, și în acest mod construim o punte pentru tineri către viața de adult, fie complet independentă, fie parțial independentă, cu sprijin în carieră din partea fundației. Astăzi, programele noastre ajută aproape 300 de copii și tineri”, spune Jane Nicholson.
Tineri „fără” lucrurile de care au nevoie
Fundația FARA oferă servicii copiilor și tinerilor care sunt fără de lucrurile de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul. Adică fără familie, fără dragoste, fără viitor, fără speranță. Activitatea acestui ONG se desfășoară în județul Suceava, în Baia Mare, București și Ilfov și se adresează copiilor și tinerilor, parte dintre ei cu dizabilități, lipsiți temporar sau permanent de grija părinților. „Cel mai important lucru pe care îl oferim beneficiarilor noștri este experiența de a locui într-o casă de tip familial, unde au paletă largă, de la centre rezidențiale pentru copii la centre de recuperare-reabilitare pentru tinerii cu dizabilități, case de tip familial pentru tineri cu dizabilități care au nevoie de supraveghere permanentă, case pentru tineri cu dizabilități cu regim semiindependent, centre de pregătire pentru viața independentă a tinerilor, tip Foyer, centru de educație specializată pentru terapia copiilor cu dizabilități, inclusiv cei din spectrul autist, program de prevenire a abandonului școlar, adresat atât elevilor, cât și familiilor lor, spune Jane. În spatele acestei fundații se află Alteța sa Regală Prințul de Wales, Alteța Sa Regală Principesa Marina Sturdza și actrița Nicole Kidman”, adaugă Jane.
Proiecte de succes ale fundației
Jane a observat că multe familii au copii care rămân în urmă cu școala. În consecință, a întemeiat trei centre de zi de specialitate unde copiii sunt ajutați cu temele, iar seara micuții revin acasă, alături de părinți. Un exemplu concret este cel al Andreei. În 2011, Jane a primit-o în centru pe Andreea, un copil de doi ani, foarte retras, cu handicap neuromotor sever. „Imediat ce Andreea a ajuns la noi, am început cu ea un program intensiv de terapie fizică, iar recent am ajutat-o să facă o operație care i-a schimbat viața. Acum ea poate ridica obiecte, se mișcă mai ușor, încearcă să facă primii pași și, cel mai important, zâmbește! Vă puteți imagina ce înseamnă aceste progrese pentru părinții ei”, povestește cu entuziasm Jane.
Un alt exemplu care vine să susțină idea că oamenii de la Fundația FARA se adaptează la nevoile care apar este faptul că Jane și-a dat seama că, pentru ca beneficiarii să înceapă să aibă rezultate, să se simtă în siguranță, să fie mai încrezători în propriile puteri, trebuie să facă un nou pas și să-și dezvolte abilități de muncă și să încerce să se descurce singuri. Pornind de la aceste premise, cei de la fundație au întemeiat o casă de tranziție pentru aproape 20 de tineri din Satu-Mare, urmând să mai deschidă încă două și în alte regiuni. În acest centru de la Satu-Mare au loc mai mult decât trainingurile clasice. De exemplu, tocmai au fost lansate cursuri de parenting pentru oamenii din localitate, organizate chiar cu ajutorul beneficiarilor ONG-ului.
Un alt proiect de care cei de la Fundația FARA sunt foarte atașați este ferma bio de la Suceava. „A fost ideea Patronului nostru Regal, Prințul Charles. Legumele și fructele din grădină sunt livrate la școlile din localitate. Cu acest proiect am reușit să împușcăm mai mulți iepuri dintr-odată. Pe de-o parte, s-a redus abandonul școlar, copiii venind cu mai mare drag la școală când au o masă inclusă; în același timp, o parte din beneficiarii noștri lucrează aici și învață horticultura”, mai spune fondatoarea Fundației FARA.
De unde vin banii
Înainte să ajungă în România, Jane lucrase pentru o altă organizație din Marea Britanie, care se finanța printr-o rețea de magazine, unde oamenii donau haine și mobilier. Așa că fondatoarea a decis să urmeze același model și, cu ajutorul unui prieten, a înființat primul FARA Charity Shop din Londra. Acum au o rețea de 50 de magazine, cu o bună reputație privind calitatea produselor pe care le vând. „Ce este diferit la magazinele noastre față de altele de profil este că produsele sunt profesionist expuse, exact ca în magazinele de renume. De asemenea, angajații sunt mai bine pregătiți și cunosc specificul magazinului de tip FARA Charity.”
De altfel, în mod regulat trimite în România angajați ai rețelei pentru a-i cunoaște pe beneficiari și a interacționa cu ei, fapt care îi ajută să înțeleagă mai bine munca lor și să o realizeze cu mai multă dedicare.
85% dintre fondurile ONG-ului provin din aceste magazine, dar organizează și evenimente de fundraising în Marea Britanie și au și donatori privați. O parte din bani provin și din România: subvenții de la Ministerul Muncii, alocații de plasament, alocații pentru tinerii cu dizabilități, granturi obținute de la Unted Way România etc.
Povești de succes
Numeroşi tineri care au primit ajutorul ONG-ului acum privesc viaţa cu alţi ochi. Un exemplu este Mihai, un tânăr care suferea de un handicap neuromotor sever când a venit la centrul Sfântul Rafael. Tânărul are însă acum şanse la o viaţă cel puţin decentă; deţine diplomă de maseur, absolvind şcoala cu 9,5. Îi place mult meseria şi acum speră să-şi găsească un loc de muncă în acest domeniu. Între timp, i s-a amenajat o cameră din Centru, unde Mihai face masaj localnicilor, care au aflat cât de priceput este tânărul în această meserie.
Un alt exemplu de succes este Roxana, o tânără din Centrul Sfântul Nicolai, care absolvă în acest an Facultatea de Relaţii Publice şi Comunicare la Universitatea Dimitrie Cantemir din Capitală. Fundaţia FARA a susţinut-o financiar pentru a putea să termine aceste studii. Ea locuieşte în Centru din 1992, iar după ce termină facultatea îşi doreşte să plece în Anglia.
Poate unul dintre cele mai fericite cazuri este cel al lui Cristian, un tânăr care suferea de o malformaţie cardiacă şi pentru care ONG-ul a finanţat o operaţie foarte complicată la inimă. Fără ajutorul Fundaţiei FARA, despre Cristian am fi vorbit astăzi la trecut.
Articol preluat din Revista Cariere de iunie. Pentru detalii legate de abonare, click aici