Centrul Pentru Reabilitarea Urșilor Orfani va fi susţinut de URSUS în următorii trei ani
Monitorizarea şi îngrijirea se asigură de către specialiștii centrului de la distanță, acest lucru fiind necesar pentru ca puii de urs să își dezvolte în mod natural toate instinctele înnăscute. Până în prezent, centrul se poate mândri cu reabilitarea unui număr de 70 de urși, care s-au reintegrat cu succes în natură. Un pui de urs petrece în medie doi ani în cadrul centrului, iar eliberarea se face în momentul în care se consideră că ursul este apt să se reîntoarcă în pădure și să se protejeze singur. Urșii sunt echipați cu sisteme de teledetecție și monitorizați după eliberare o anumită perioadă, pentru a se asigura adaptarea lor fără probleme.
Iniţiativa susţinerii activităţii acestui centru nu este întâmplătoare pentru URSUS. Anul acesta, binecunoscuta marcă de bere românească sărbătorește 135 de ani de existență, prilej de a celebra simbolul care a însoțit întotdeauna istoria acestui brand. Parteneriatul cu WWF România a fost încheiat pentru trei ani, urmărindu-se creştereanivelului de conștientizare în ceea ce privește importanța ursului brun în Romania ca specie simbol prin susţinerea activităților centrului ce va purta de aici înainte numele Centrul URSUS pentru Reabilitarea Urşilor Orfani. Această susţinere se traduce prin asigurarea resurselor ce țin de buna funcționare a centrului: refacerea țarcurilor de pe traseul de reabilitare, hrană pentru puii de urs şi dezvoltarea resurselor umane din cadrul centrului.
„URSUS este regele berii din România. De la ursul brun, berea noastră împrumută nu numai numele, ci şi personalitatea, atitudinea şi mai ales o relaţie cu totul si cu totul specială cu românii. (…) Ne-a impresionat povestea Centrului pentru Reabilitarea Ursilor Orfani și ne-a motivat ambiția și dedicația echipei care lucrează aici. Este singurul centru de acest gen nu doar din România, ci chiar din Europa și prin susținerea să contribuim la viitorul ursului brun românesc. Parteneriatul nostru cu WWF România, una dintre cele mai active organizații în protejarea ursului brun, devine o prietenie pe care ne-o dorim de impact și de durată pentru regii pădurilor din România, o cauză de care ne leagă 135 de ani de istorie.”, a declarat Marian Olteanu, Senior Brand Manager Ursus, Ursus Breweries România.
„Pentru WWF România ursul reprezintă o specie prioritară, nu numai pentru că este poate cel mai iubit și cel mai important locuitor al pădurilor noastre, dar și pentru faptul ca prezența ursului reprezintă un indicator important al sănătații pădurilor din țara noastră. De la începutul activității noastre în România, am implementat proiecte care să protejeze casa ursului, pădurea, care să ne ofere date științifice importante despre această specie, am participat la conservarea speciei și în final am reușit să fim parte într-un proiect unic și extrem de important menit să contribuie la evoluția Centrului URSUS de Reabilitare a Urșilor Orfani. Acest centru oferă o șansă tuturor ursuleților, care din diferite motive rămân orfani și care n-ar avea altfel șanse de supraviețuire, decât în grădini zoologice și țarcuri ilegale. Zeci de urși se vor bucura aici anual de condiții similare celor din sălbăticie, însă în siguranţă completă și vor contribui la bogăția biodiversitatii și aşa impresionantă a României. Pentru toate acestea suntem bucuroși să avem acum alături un partener la fel de dedicat urșilor ca și noi”, a declarat Magor Csibi, Manager de Program la WWF România.