Care sunt beneficiile voluntariatului și de ce ar trebui să te implici în astfel de activități
Lipsa timpului este o problemă actuală a generațiilor tinere, dar beneficiile pe care ți le poate aduce voluntariatul sunt imense. Reducerea stresului, construirea unor relații de prietenie cu oameni care împărtășesc interese similare, dezvoltarea unor aptitudini noi care te-ar putea ajuta în carieră și satisfacția de a te simți util pentru comunitate sunt doar câteva dintre argumentele de bază ca să investești timp în astfel de activități.
Vei putea oferi ajutor unor oameni care chiar au nevoie de asta, te vei putea dedica unor cauze în care crezi, îți vei putea aduce aportul în comunitate, iar toate aceste lucruri te vor face să simți că ai un scop și te vor ajuta să combați stările de depresie, dacă te confrunți cu asta. Iată de ce avantaje vei avea parte dacă te implici într-o organizație nonguvernamentală sau o fundație ale cărei cauze coincid cu ale tale:
Te va ajuta să te conectezi cu alți oameni
Impactul asupra comunității este cel mai important beneficiu al voluntariatului. În acest fel, vei putea face lumea un loc mai bun, chiar dacă atribuțiile tale par să fie mărunte și neînsemnate. Vei putea ajuta oameni nevoiași sau animale fără stăpân sau vei putea lupta pentru cauze de care să beneficiați inclusiv tu și familia ta.
În plus, vei avea ocazia să cunoști o mulțime de oameni din domenii diverse, să îți faci noi prieteni și să îți extinzi rețeaua profesională. Vei întâlni oameni care au aceleași interese și valori și, nu în ultimul rând, vei avea parte de activități distractive care îți aduc și împliniri.
Mai mult decât atât, vei avea și ocazia să îți exersezi aptitudinile sociale, pentru că oportunitățile de a interacționa cu oameni pe care nu îi cunoști vor fi numeroase. Chiar dacă ești timid, acest exercițiu îți va fi de ajutor și vei putea astfel să îți gestionezi mai bine emoțiile atunci când ieși din zona de confort.
Este benefic pentru sănătatea ta fizică și emoțională
Voluntariatul ajută la contracararea efectelor stresului, furiei și anxietății. Contactul social de care ai parte lucrând cot la cot cu alți oameni contribuie într-o măsură destul de mare la sănătatea ta psihică. În plus, conexiunile interumane, precum și posibilitatea de a lucra cu animale te pot ajuta să reduci stările de stres și anxietate, protejându-te astfel și de eventualele stări depresive.
Sentimentul de utilitate va genera în corpul tău eliberarea unor hormoni ai plăcerii. În plus, vei deveni mai încrezător în forțele proprii și vei dezvolta un simț al identității, al apartenenței și al mândriei față de propriile acțiuni. Lucrurile pe care le faci pentru alții îți vor oferi un sens și o direcție, dar te vor stimula totodată și mental.
Îți va oferi perspectiva avansării profesionale
Dacă te gândești să îți schimbi cariera, voluntariatul te poate ajuta să capeți experiență în domeniul de interes și să cunoști oameni care lucrează deja în respectiva nișă. Pe de altă parte, indiferent de evoluția ta profesională și de direcțiile în care vrei să te dezvolți, această activitate îți va fi de folos ca să înveți aptitudini universal apreciate în câmpul muncii, cum ar fi integrarea în echipă, comunicarea, rezolvarea problemelor, planificarea, managementul taskurilor și organizarea.
Nu doar că vei avea oportunitatea de a te dezvolta personal într-un astfel de mediu, dar vei câștiga, totodată, experiență în câmpul muncii. Mai mult, poți încerca astfel lucruri noi, fără a-ți lua un angajament pe termen lung. De asemenea, vei fi pus în situația de a te expune și de a lua contact cu organizații profesionale care ți-ar putea aduce beneficii profesionale sau chiar oferte de muncă.
Indiferent în ce măsură ești dispus să te implici în a-i ajuta pe cei din jur sau pentru a te dedica unei cauze, vei ști că acțiunile tale contează și fac diferența. Este un lucru îți va oferi o satisfacție pe care nu o poți obține întotdeauna sau nu în aceeași măsură de la un loc de muncă obișnuit, în cadrul unei organizații al cărei scop principal este să obțină profit.
Sursă foto: Shutterstock