Radio: De la 17 angajați, la o întreagă Românie
Elan empiric, o etapă a experimentării și descoperirii, educație, expresie artistică, caractere nealterate, oameni de valoare. Probabil acestea sunt doar câteva dintre ingredientele pentru a realiza ceva memorabil. Dar înainte de acel „ceva”, ingredientele au folosit creării unui radio!
Se sărbătoreşte an de an la 1 noiembrie, dar de această dată vorbim despre ceva special: la 1 noiembrie 1928, la ora 17.00, se inaugura postul naţional de radio, cu apelul ”Alo, Alo, aici Radio Bucureşti, România”! Primele cuvinte au fost rostite de profesorul Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei româneşti (iată, invenția lui Marconi se „implementase” bine pe plaiurile românești), pe atunci preşedinte al Consiliului de Administraţie al nou înfiinţatei Societăţi de Difuziune Radiotelefonică. Acesta a fost urmat de un recital de versuri compuse de Horia Furtună, în care Radioul românesc era definit drept ”Un suflet nou”. Și, de asemenea un lucru notabil: prima crainică a fost Margareta Marinescu.
La început, Radioul românesc avea doar 17 angajaţi şi emitea doar câteva ore pe zi, în program figurând ştiri, muzică de dans şi clasică, buletine meteorologice! Ulterior, au apărut şi emisiuni mai complexe, pe teme culturale, umoristice sau emisiuni clasice, printre care: ”Ora copiilor”, ”Ora veselă”, ”Ora femeilor”, ”Cronica muzicală”, ”Cronica dramatică” sau ”Poşta amatorilor”, după cum notează Radio România Cultural.
Radio novator: Prima emisiune pentru femei
La 4 noiembrie, Victoria Mierlescu devenea primul actor invitat la microfon, cu un recital de versuri, iar la 9 noiembrie apare primul număr al revistei ”Radiofonia”, publicaţia oficială a societăţii, potrivit www.srr.ro. Numit director muzical al Radioului, Mihail Jora înfiinţează Orchestra Radiodifuziunii Române, al cărei prim concert simfonic radiodifuzat a fost susţinut la 30 noiembrie. Emisiunile se diversifică din ce în ce mai mult, astfel că, la 8 decembrie, este transmisă prima emisiune pentru femei.
Preocupări privind înfiinţarea unui post de radio au existat încă din 1925, când a luat fiinţă Asociaţia Prietenilor Radiofoniei, grupare condusă de profesorul Dragomir Hurmuzescu, directorul Institutului Electrotehnic al Universităţii din Bucureşti. Radiofoniştii români iniţiau, de două ori pe săptămână, joia şi sâmbăta, la ora 21.30, audiţii radiofonice. Prima publicaţie despre radiofonie, ”Radio-român”, a apărut la 13 septembrie 1925. Legea pentru instalarea şi folosinţa staţiunilor şi posturilor radioelectrice care consfinţea monopolul statului asupra posturilor de emisie şi asupra posturilor de radiorecepţie a fost adoptată în iulie 1925, iar în septembrie 1925 a fost adoptat şi Regulamentul pentru aplicarea Legii mai sus amintite, în care se preconiza înfiinţarea unei societăţi de difuziune pe acţiuni (60% capital de stat şi 40% capital particular).
Decretul regal de aplicare a „Legii Radiofoniei”, adoptat la 15 decembrie 1925, a fost transmis ulterior şi Oficiului Internaţional de Radiofonie de la Geneva.
Astăzi, de Ziua Radioului, Teatrul Naţional Radiofonic lansează „UNDEva în 28”,de Ilinca Stihi, primul sitcom despre nașterea teatrului radiofonic, – la Radio România Actualități, de la ora 12.15. Restul e poveste, istorie și radio bineînțeles!