Public Speaking. Ce am învățat despre vorbitul în public, din postura de moderator
Recent, a apărut o propunere din partea unui partener al revistei CARIERE, ca unul dintre jurnaliști să modereze evenimentul Access in Business. Cu toate că nu mai făcusem acest lucru până atunci, dintr-o „inconștiență” amestecată cu dorința de a ieși din zona de confort, dar și din curiozitate, am acceptat provocarea.
Câteva minute mai târziu, semnele de întrebare începeau să răsară:
Dacă voi da greș?
Dacă voi dezamăgi?
Dacă voi fi caraghios?
Ce vor spune oamenii aceia despre mine? Cum faci să captezi atenția unor oameni cu ștaif din antreprenoriat și business?
Am ignorat cu bună știință aceste temeri, cu aceeași „inconștiență” cu care am acceptat moderarea. Așa că iată-mă la masa din fața publicului. Eu, jurnalistul publicației Revista CARIERE – partener media, alături de un specialist în IMM-uri, un expert contabil și Financial Advisor și de Femeia Anului 2016, antreprenoare cu experiență.
Pitagora spunea: „Nu spune puțin în vorbe multe, ci mult în vorbe puține". După ce mi-am depășit teama de a mă expune, de a fi vulnerabil în fața unei audiențe și de a îmi asuma rolul de prezentator și de moderator al unui eveniment, fix această provocare a trebuit să o înfrunt. Având alături oameni cu un bogat background profesional, a trebuit să spun cât mai multe despre fiecare, în cât mai puține vorbe. Dar am reușit.
Dar acest articol nu este despre mine. Este despre ce am observat, aflându-mă pe un teren neutru. Este greu să vorbești despre Public Speaking dacă ești speaker. Este absurd să vorbești despre asta, ca spectator.
Ca moderator însă…
Ca moderator am avut ocazia să ascult, să văd reacții, să observ limbajul corporal. Am avut ocazia de a analiza feedbackul pe care cei din public îl dau, la fiecare cuvânt și la fiecare mișcare a speakerilor. Așa că îmi permit să îți spun ce-am înțeles eu despre Public Speaking:
– Public Speaking-ul îți dă ocazia să te pui la punct cu noutățile din domeniul tău. În contextul în care te afli în fața unei audiențe însetată de informație, nu ai vrea să descoperi că în sală se află cineva mai în temă decât tine în domeniul prezentat. Sau că vrei să dai microfonul altcuiva.
– Te ajută să îți dezvolți stilul personal de a comunica. Te ajută să devii autentic.
– Te ajută să îți înfrunți fricile și să îți dezvolți încrederea în tine.
– Te ajută să îți îmbunătățești și controlezi limbajul nonverbal, cel corporal.
– Îți va antrena inteligența socială și te va ajuta să îți dezvolți reacții optime în orice mediu social. Publicul diferă. Întrebările lor de la final diferă. Pregătirea lor diferă. Cu timpul, vei învăța să interacționezi cu toți, pe înțelesul lor. În plus, dacă te visezi lider, trebuie să știi că principala calitate a unui lider este chiar inteligența socială.
– Reacţiile pe care le avem faţă de ceilalţi, ca şi ale lor faţă de noi, au un impact biologic mult mai extins decât ne închipuim. Este vorba despre declanşarea unor cascade de hormoni care ne reglează întregul organism, de la inimă până la sistemul imunitar, determinând relaţiile bune să acţioneze ca nişte vitamine, iar pe cele proaste ca nişte otrăvuri. Ne putem „molipsi” de emoţiile celorlalţi oameni, tot aşa cum luăm o gripă. Prin urmare, în Public Speaking, contează foarte mult cum spui, emoția pe care o transmiți în discursul tău. Până la urmă, omul este un animal social, nu?
Dacă vrei să fii un speaker bun:
– Începe cu finalul în minte și întreabă-te care este mesajul cu care îți dorești să rămână publicul tău. Van Gogh spunea: „Eu îmi visez picturile și apoi îmi pictez visul”. Construiește deci un speech plecând de la final.
– Spune o poveste. În calitate de moderator, am văzut cât de ușor este de menținut interesul publicului atunci când spui o poveste. Oamenii se identifică cu personajul tău și „trăiesc” povestea alături de el.
– Fii amuzant. Prea multă seriozitate și rigiditate te țin la distanță de public și vei plictisi.
În încheiere, îți recomand să ieși din zona de confort. Acceptă provocările! La final, satisfacția faptului că ai reușit ceva nou te va energiza la fel de mult ca o minivacanță. Cel puțin la început.