Privilegiu sau îndatorire? De ce nu ne mai rămâne decât să începem de azi, cu mic, cu mare, studiul unei noi limbi străine!
Noi cercetări ale academicienilor de la Universităţile Newcastle şi York arată că învăţarea unei noi limbi ajută la îmbunătăţirea modului în care gândim. Și că fiecare limbă pe care o vorbim reprezintă lumea într-un anumit fel.
Facem această introducere cu un scop. Și anume acela de a vorbi despre cel mai mare furnizor de cursuri de limbi străine, numărând peste 160 de școli în 60 de țări și care, de-a lungul existenței sale în România a pregătit peste 10.000 de angajați, în peste 300 de companii multinaționale și naționale, care operează în țara noastră în toate industriile.
Este vorba despre International House, una dintre cele mai prestigioase instituții educaționale din Marea Britanie, creatoarea standardelor predării limbii engleze la nivel mondial, care a celebrat 15 ani de prezență în România. Acesta fiind singurul centru de limbi străine din țara noastră acreditat pentru pregătirea profesorilor în predarea limbii engleze pentru copii și adolescenți, curs de calificare a profesorilor moderat de Universitatea din Cambridge. IH Bucharest există în țara noastră din anul 2002 (este liderul cursurilor de engleză din România). Nu în ultimul rând, IH marchează și peste 60 de ani în predarea limbilor străine în întreaga lume. Ca o notă aparte, English Kids Academy (EKA) reprezintă divizia IHouse Bucharest, specializată în predarea limbii engleze la copii cu vârste de la 6 luni, la 18 ani, cu peste 2.000 de înscriși în prezent.
Obiectivul Barcelona
În perioada 3-5 martie 2017, International House Bucharest și English Kids Academy au găzduit la București conferința internațională a directorilor de studii specializați în predarea limbilor străine pentru young learners. Astfel, peste o sută de directori de studii, profesori, traineri, coordonatori din rețeaua IH din lumea întreagă au fost prezenți la conferință, inclusiv Directorul Executiv al IH World Organisation din Londra, Monica Green.
La conferința de presă dedicată acestui eveniment a participat si Excelența Sa, Domnul Paul Brummell (foto centru) – Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România. Domnia sa a ținut să sublinieze cu această ocazie, în cadrul discursului său susținut în limba română că, în anul 2008, “statele din Uniunea Europeană au agreat împreună ceea ce s-a numit Obiectivul Barcelona: fiecare cetățean european să vorbească cel puțin 2 limbi străine în plus față de limba maternă. În anul 2012 Eurobarometrul dedicat limbilor europene a arătat că în Europa există o atitudine pozitivă față de învățarea limbilor străine: 98% din respondenții la acest studiu au spus că stăpânirea limbilor străine va fi un mare avantaj pentru copiii lor; 88% dintre ei cred că a vorbi o limbă străină în plus față de limba maternă este foarte util; 72% dintre respondenți au spus că sunt de acord cu obiectivul Uniunii Europene ca fiecare cetățean să învețe cel puțin 2 limbi străine; 77% au afirmat că însușirea limbilor străine ar trebui să fie o politică prioritară”.
Mult succes la examenele Cambridge din luna mai!
Excelența sa a mai adaugat că, dacă la această atitudine pozitivă întâlnită în Europa, adăugăm observația dovedită științific că învățarea limbilor străine contribuie la dezvoltarea creativității prin faptul că permite accesul la noi moduri de gândire, de concepere a realității și de exprimare a imaginației, “nu ne mai rămâne decât să începem de azi, cu mic și mare, studiul unei noi limbi străine!”. Domnul Paul Brummell a felicitat IH Bucharest și a urat succes celor peste 80 de directori de studii care au venit din lumea întreagă la București pentru a împărtăși timp de trei zile cele mai bune practici în predarea și învățarea limbii engleze la copii. Apoi, la final , le-a urat spor la învățat copiilor, “cât mai multe cărți de calitate citite în viitor și mult succes la examenele Cambridge din luna mai!”.
Monica Green, Executive Director, IHWO London a evidențiat faptul că tinerii (copiii si adolescentii) care învață cu IH Bucharest promovează, în fiecare an, în procent de 100% examenele Cambridge. “90% dintre cursanți obțin punctaj maxim la proba de Speaking din cadrul examenelor Starters, Movers și Flyers, 83% dintre copiii care au sustinut examenul KET, PET si FCE au trecut cu calificativele „Pass with merit” si „Pass with Distinction”, iar toate aceste rezultate spun multe despre pasiunea noastră de a ajuta copiii să învețe limba engleză, cu ușurință, plăcere și eficiență”.
Fără nicio îndoială
Este un privilegiu sau o îndatorire să mergi pe drumul destinat locului în care exişti? Aceasta este întrebarea la care răspunde Mihai Laurenţiu Gânj (foto dreapta), Managing Director IH Bucharest şi Presedinte al English Kids Academy. “Au fost o datorie şi o onoare să oferim cursuri de limba română domnului Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România (2001-2006), şi să lucrăm la formarea primei noastre echipe de traineri profesionişti sub îndrumarea doamnei Sarah Scheele. Au fost 15 ani de muncă şi oportunităţi realizate în rezonanţă cu România europeană.
Am însoţit maturizarea mediului de afaceri românesc prin livrarea de cursuri de engleză de afaceri pentru peste 10.000 de profesionişti din 300 de companii. Ne-am pregătit cursanţii nu doar să vorbească engleza, ci şi să prezinte oferte, să afirme puncte de vedere, să negocieze şi să susţină cu succes iniţiative şi argumente în limba engleză, ca participanţi în echipe de lucru multinaţionale. Formând profesionişti capabili să funcţioneze eficient în mediul internaţional, noi înşine ne-am dezvoltat, obţinând, pe plan intern, aprecierea Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, prin acordarea repetată a locului 1 în Topul Naţional al Firmelor Private din România, şi, pe plan extern, statutul de membru al prestigioasei European Association for Quality Language Services (EAQUALS)”. Și multe altele. Deci…Au fost toate acestea privilegiu, sau îndatorire? “Fără nicio îndoială, ambele!”, spune Mihai Laurențiu Gânj. “Şi ceva în plus: sentimentul plin al mulţumirii faţă de munca de calitate, al mulţumirii pentru zecile de traineri, formatori şi profesori”.
O limbă străină e un mijloc concret de autodezvoltare. Și, mai mult decât o limbă străină, se cultivă caracterul, leadership-ul, gândirea critică, creativitatea, spiritul de echipă. Competenţe considerate esenţiale pentru secolul. XXI, conform World Economic Forum. Și ceva… de neomis: “Educația întregii lumi este mai presus de orice” (Pierre Athanase Larousse).
IH Bucharest este centru afiliat International House World Organisation London și este nominalizat de către Cambridge English Language Assessment la categoria „Impact educational exceptional”.
International House (IH) este o rețea de centre de limbi străine cu sediul central in Londra și este cunoscută în lume drept creatoarea standardelor predării limbii engleze, întrucât calificările internaționale etalon pentru profesorii din întreaga lume sunt create de International House. De exemplu, cea mai înaltă calificare din lume din acest moment a unui profesor de engleză, DELTA (Diploma of English Language Teaching to Adults), este creată de IH.