Primul centru de date cu impact ecologic pozitiv din lume
EcoDataCenter va avea trei clădiri certificate LEED Platinum totalizând 23.250 metri pătrați. Pentru a le răci, pe acorperişurile acestora vor fi plantate flori, iar întreg centru va fi protejat de ziduri de beton și va avea sisteme avansate de control și supraveghere. Energia electrică ce alimentează centrul de date provine doar din surse regenerabile: energie solară, eoliană și hidroelectrică, precum și biocombustibili secundari. EcoDataCenter va fi conectat la sistemul local de energie, care a fost recunoscut drept unul dintre cele mai bune din lume de către Global District Energy Climate Awards New York în 2013.
„Cu EcoDataCenter, am dovedit că a fi mai ‘verde’înseamnă a fi mai puțin scump. Acest proiect este semnificativ mai eficient energetic decât centrele de date obișnuite și integrarea cu sistemul local de încălzire și răcire presupune utilizarea energiei care, în alte situații, este irosită. Astfel, se reduc costurile atât pentru noi, cât și pentru clienții noștri”, adaugă Børge Granli, unul dintre fondatorii EcoDC AB.
Colaborarea dintre centrul de date și sistemul local de încălzire va asigura reducerea emisiilor în asemenea măsură încât EcoDataCenter va avea o amprentă de carbon negativă pe parcursul unui an. Conectăm centrul de date la un sistem deja sustenabil, care poate utiliza întreaga energie. Astfel, construim primul centru de date cu impact ecologic pozitiv din lume”, a declarat Bengt Gustafsson, CEO Falu Energi & Vatten.
Suedia a dovedit că este o locație excelentă și sigură pentru centre de date datorită climei sale reci (temperatura medie anuală de la Falun este de 5°C), surselor de energie regenerabile și fiabile, lipsei dezastrelor naturale, precum și stabilității politice. Indicele Cushman & Wakefield și Hurleypalmerflatt Data Centre Risk clasează Suedia pe locul III în topul celor mai sigure locații pentru centre de date din lume, după SUA și Regatul Unit.