Povestea impresionantă a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii: a lucrat ca mecanic auto, iar primul mail l-a dat în 1976
Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary) (n. 21 aprilie 1926, Londra) este regina a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.
A urcat pe tron la 6 februarie 1952. Este cel mai longeviv monarh in viata din lume, iar în istoria Marii Britanii are cea mai lungă domnie, depășind-o la acest capitol pe regina Victoria. A domnit mai mult decât cei patru precursori ai ei la un loc (Eduard al VII-lea, George al V-lea, Eduard al VIII-lea și George al VI-lea). Jubileele de Argint, de Aur și de Diamant ale reginei Elisabeta a II-a s-au sărbătorit în 1977, 2002 și respectiv 2012.
Viața la palat
Programul reginei este foarte bine stabilit și respectat cu mare strictețe și atenție. Trezirea este la orele 7.30 ale dimineții în fiecare zi, indiferent de ziua săptămânii. Elisabeta a II-a are obiceiul de-a mai rămâne în pat cel puţin o jumătate de oră, timp în care se cufundă între pernele moi şi încearcă să se obişnuiască cu lumina dimineţii. O cameristă o întreabă, apoi, ce culoare ar vrea să poarte în acea zi şi îi aduce un deux-pièce gata pregătit, împreună cu pălăria, mănuşile, geanta şi bijuteriile aferente (dintre care preferatele sale sunt un şirag de perle şi o broşă, chiar dacă deţine unele dintre cele mai preţioase accesorii din lume). Regina are mereu două ținute identice, una fiind de rezervă în cazul în care se pătează. Faptul că Regina poartă cu predilecţie culori tari (albastru, verde smarald, roşu şi galben) nu este vreun secret, însă motivul pentru care o face este cel puţin ingenios. „Dacă ar purta culori şterse sau aceleaşi culori ca restul lumii, atunci nu s-ar mai evidenţia în mulţime“, a mărturisit Stewart Parvin, unul dintre cei doi stiliști ai reginei, spunând că această „găselniţă“ a născocit-o însăşi Majestatea Sa.
CITEŞTE ŞI: De la tânăr fără direcţie la lider recunoscut
După ce este ajutată să se îmbrace, Regina este coafată, iar părul este aranjat astfel încât să arate natural, chiar dacă pieptănătura este fixată cu gel aplicat din abundență, pentru ca niciun fir de păr să nu se miște de la locul lui.
Apoi, trece în camera de zi, unde, exact la ora 09.00, își bea ceaiul dintr-un serviciu fin de porțelan și servește, dintr-un bol, cerealele sale preferate, pe care le mai împarte și cu scumpii ei companioni patrupezi, câțiva căței din rasa Corgi. Toate astea, în timp ce, sub ferestrele palatului regal, câțiva cimpoieri îi dau onorul.
La orele prânzului, imediat după dejun, Elisabeta a II-a nu-și face siesta, așa cum s-ar putea crede. Chiar și la venerabila vârstă de 90 de ani, ea insistă să se conformeze obligațiilor oficiale: recepții, întrevederi, garden-parties, diverse evenimente care, adunate, însumează aproape 430 pe an. Cât despre zilele lipsite de obligații și întâlniri oficiale, acestea sunt mai puține decât s-ar crede. Vara, în schimb, este perioada vacanței, când preferă să se retragă împreună cu soțul ei, Prințul Philip, Ducele de Edinburgh, la castelul scoțian din Balmoral.
Domnia Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
Încoronarea oficială a avut loc la Westminster Abbey la 2 iunie 1953, iar ceremonia solemnă a fost condusă de Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury. La ceremonie au fost prezenți reprezentanții nobilimii britanice, alături de publicul larg, reprezentanți străini și ai Commonwealth-ului. Toți cei prezenți au asistat la întreaga procesiune în ciuda ploii torențiale. Ceremonia a fost transmisă la radio în întreaga lume și, pentru prima oară, la cererea reginei, a fost prezentă și televiziunea.
Noua regină și Ducele de Edinburgh s-au mutat la Palatul Buckingham. Odată cu urcarea pe tron a Elisabetei, potrivit tradiției, Casa Regală ar fi urmat să ia numele soțului ei, devenind Casa de Mountbatten. Cu toate acestea, regina Mary și primul ministru Winston Churchill s-au opus, iar Casa Regală și-a păstrat numele de Casa de Windsor, spre nemulțumirea ducelui, care s-a plâns că este „singurul om din țară care nu are voie să dea numele propriilor săi copii.” În 1960, la câțiva ani după moartea reginei Mary și demisia lui Churchill, regina Elisabeta a acceptat ca urmașii ei și ai lui Filip pe linie masculină, care nu poartă titluri regale, să aibă numele de familie Mountbatten-Windsor.
CITEŞTE ŞI: De ce ne blocăm în resursele pe care nu le avem?
În 1957, Elisabeta a făcut o vizită de stat în Statele Unite unde s-a adresat Adunării Generale a Națiunilor Unite. În același tur, a deschis a 23-a sesiune a parlamentului canadian, devenind primul monarh care deschide o sesiune parlamentară canadiană. Doi ani mai târziu, a vizitat din nou Statele Unite ca reprezentant al Canadei. În 1961, a făcut un tur în Cipru, India, Pakistan, Nepal și Iran.
În anii '60-'70 a avut loc decolonializarea Africii și a Caraibelor. Peste 20 de țări și-au câștigat independența față de Marea Britanie.
În 1977 a avut loc Jubileul de Argint (aniversarea a 25 de ani de domnie). În Commonwealth au avut loc numeroase evenimente aniversare, reafirmând popularitatea reginei. În 1978, Elisabeta a II-a l-a primit pe dictatorul comunist al României, Nicolae Ceaușescu, într-o vizită de stat în Marea Britanie.
În 1981, la numai șase săptămâni înaintea nunții Prințului Charles cu Lady Diana Spencer, un adolescent de 17 ani, Marcus Sarjeant, a tras șase focuri de armă înspre regină. Mai târziu s-a descoperit că au fost gloanțe oarbe. Sarjeant a fost condamnat la cinci ani de închisoare și eliberat după trei ani.
În 1991, în urma victoriei din Războiul din Golf, Elisabeta a II-a a devenit primul monarh britanic care s-a adresat Congresului Statelor Unite. Anul următor a fost foarte dificil pentru familia regală, fiind marcat de despărțirea Prințului Charles de Diana Spencer și a prințului Andrew de Sarah Ferguson, precum și de divorțul Prințesei Anne de Mark Phillips. În plus, în timpul unei vizite de stat în Germania în octombrie, un grup de demonstranți furioși din Dresda au aruncat cu ouă în regină, iar în noiembrie, Castelul Windsor a suferit mari pagube în urma unui incendiu. Într-un discurs ținut pe 24 noiembrie 1992, pentru a marca 40 de ani de la urcarea pe tron, regina a spus că anul 1992 a fost un „annus horribilis” pentru ea.
CITEŞTE ŞI: Succes de marketing? Povestea hotelului de pe malul Mării Negre, care a făcut istorie
Primul-ministru John Major a reformat finanțele regalității, astfel că, începând cu anul 1993, regina a început să plătească impozit pe venit pentru prima dată în istorie.
În 2002, regina a sărbătorit Jubileul de Aur, marcând astfel cei 50 de ani de domnie. Un milion de oameni au participat în fiecare zi în cele trei zile de sărbătoare la Londra, iar entuziasmul manifestat de public pentru Elisabeta a fost mai mare decât au prezis mulți jurnaliști.
Deși Elisabeta s-a bucurat de o stare bună de sănătate de-a lungul vieții, în 2003 a suferit o intervenție chirurgicală la ambii genunchi, iar în iunie 2005 și-a anulat participarea la mai multe evenimente oficiale după contractarea unei răceli puternice.
În mai 2007, The Daily Telegraph a scris, din surse anonime, că regina este „exasperată și frustrată” de politicile premierului britanic Tony Blair și că și-a arătat îngrijorarea că forțele armate britanice au fost suprasolicitate în Irak și Afganistan. Totuși, regina a admirat eforturile lui Blair pentru pace în Irlanda de Nord.
Elisabeta a vizitat pentru a 16-a oară Australia în octombrie 2011, într-un tur supranumit de presă „de rămas bun”, dată fiind vârsta reginei.
În ciuda vârstei înaintate, Elisabeta a declarat că nu are intenția să abdice, deși în timp tot mai multe dintre îndatoririle ei publice vor fi preluate de Prințul Charles.
Regina a sărbătorit Jubileul de Diamant în 2012, marcând 60 de ani de domnie, ea devenind șeful de stat britanic cel mai longeviv (depășindu-l pe Richard Cromwell) la 29 ianuarie 2012, la vârsta de 85 de ani. De asemenea, la 9 septembrie 2015, la vârsta de 89 de ani, a devenit monarhul britanic cu cea mai lungă domnie(depășind-o pe regina Victoria, care a domnit 63 de ani și 216 zile).
Regina Elisabeta a deschis Jocurile Olimpice de vară de la Londra la 27 iulie 2012 și pe cele paralimpice la 29 august. Tatăl ei, George al VI-lea, a deschis Jocurile Olimpice de la Londra din 1948, iar străbunicul ei, Eduard al VII-lea, pe cele de la Londra din 1908. De asemenea, Elisabeta a mai deschis Jocurile Olimpice de la Montréal din 1976, iar Prințul Filip pe cele de la Melbourne din 1956.
La 6 februarie 2017, ea a devenit primul monarh britanic care a celebrat Jubileu de Safir.
Prințul Filip s-a retras din îndatoririle oficiale ca soț al reginei în august 2017. Regina nu intenționează să abdice. Totuși, este de așteptat ca Prințul Charles să-și asume mai mult din volumul de muncă, în timp ce Elisabeta, care a sărbătorit 91 de ani în 2017, îndeplinește mai puține angajamente publice.
Lucruri mai puțin știute despre regină, relatate de theindependent.co.uk
Regina nu are paşaport – Ea nu are nevoie de paşaport pentru a călători,dar beneficiază de libertate de mişcare absolută oriunde în lume. Această situaţie chiar dacă este neobişnuită nu are totuşi nimic ciudat deoarece paşapoartele britanice sunt emise în numele Majestăţii Sale, deci nu-şi poate elibera propriul document.
Regina a lucrat ca mecanic auto – Pe vremea când era prinţesă, în 1945, ultimul an al războiului Elisabeta s-a înrolat în armată şi a lucrat ca mecanic auto. Viitoarea regină chiar a fost surprinsă, într-o salopetă murdară,meşterind la motorul unei camionete, de către părinţii săi care au vizitat-o pe neaşteptate la baza militară unde activa. Se spune, de altfel, că pe langa Regele Mihai, vărul său, ar fi singurul suveran care poate schimba o roată sau o bujie.
Regina a dat primul mail în 1976 – Deşi nu te-ai aştepta ca regina să folosească internetul deoarce este o persoană vârsnică, Elisabeta a ll-a a folosit e-mailul încă din 1976, când a trimis prima sa corespondenţă electronică dintr-o bază militară.
Regina nu are nevoie de permis de conducere – Elisabeta nu are nevoie de permis de conducere deoarece la fel ca în cazul paşaportului, permisele sunt emise în numele Majestăţii Sale. Cu toate acestea are dreptul de a conduce şi nu se sfieşte să o facă. Ultima oară a fost văzută conducând în public anul trecut, în vară, când regina i-a arătat fostului rege saudit reşedinţa Balmoral, într-o plimbare cu maşina.
Surse: https://www.biography.com/people/queen-elizabeth-ii-9286165
http://time.com/3685896/queen-elizabeth-regnant/
http://www.independent.co.uk/news/people/queen-elizabeth-ii-to-become-britains-longest-reigning-monarch-surpassing-queen-victoria-10473729.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/Elisabeta_a_II-a