Patru motive pentru care să-ţi doreşti un program de lucru flexibil
Îţi poţi transforma visurile în realitate
Imaginează-ţi ce ai putea face dacă munca ta de fiecare zi ar fi cea mai mare bucurie din viaţă şi, totodată, cea mai importantă prioritate. Ţi-ai putea transforma visurile în realitate. Ai avea posibilitatea de a-ţi practica hobby-urile creative, sporturile preferate, de a studia pentru un master sau doctorat şi de a-ţi pune la punct propria afacere. Ai avea timp pentru cursuri, pentru a-ţi face documentarea pentru ideile pe care vrei să le pui în aplicare, pentru a-ţi dezvolta creativitatea.
Asta te-ar face o persoană mai fericită şi mai interesantă. Deoarece, în general, cei care optează pentru un program de lucru neconvenţional fac asta pentru a se putea concentra asupra sporturilor, scrisului, artei, dansului, actoriei, muzicii sau vreunui scop profesional ce necesită planificare pe termen lung, vei descoperi că şi colegii tăi sunt mult mai interesanţi.
Vei trăi ca un star rock
Când alţii se trezesc odată cu găinile se luptă cu traficul la ore de vârf, tu vei dormi cât vrei şi vei face lucrurile în propriul tău ritm. Te vei duce la sală când nu e aglomerată şi nu te vei mai lupta cu cozile de la bancă sau cu cele de la poştă. Te poţi bucura de soarele de afară cât pofteşti şi poţi sta la terasă în timp ce aceia care lucrează potrivit programului tradiţional te vor contempla cu invidie. Iar, când ai de lucru, te vei putea deplasa mai uşor şi mai rapid, tocmai pentru că nu faci asta la ore de vârf.
Poţi petrece mai mult timp alături de familie
Poţi recupera acele ore preţioase în care copilul tău creştea departe de tine. Acum îl vei vedea şi înainte să-l duci la culcare. Mai ales cei care au o familie au nevoie de programul neconvenţional de lucru, căci aşa pot fi alături de copii în timpul zilei. Aşa te poţi juca cu ei, îi poţi ajuta cu temele şi te poţi asigura că mănâncă ce trebuie, când trebuie.
Iar dacă partenerul tău are un program convenţional, costurile de întreţinere a copilului vor scădea substanţial, căci dispare nevoia de a avea o bonă.
Însă, pentru ca acest program să funcţioneze, e important să îţi creezi un program de somn regulat, de şapte – opt ore, şi să îl respecţi. Totodată, notează orele în care lucrezi pe o hârtie şi pune-o pe frigider, ca întreaga familie să ştie când eşti disponibil şi să-şi facă programul în funcţie de asta. Asigură-te că familia, prietenii şi vecinii îţi înţeleg programul de lucru şi nu îţi întrerup somnul.
Poţi să faci economii
Nu doar familiile economisesc bani de pe urma unui program de lucru flexibil. Gândeşte-te câţi bani arunci pe o seară petrecută prin oraş. Când ceilalţi vor cheltui astfel banii, tu vei ştii măcar că „îngraşi” contul de la bancă. Mai mult, dacă lucrezi în domeniul serviciilor, există beneficii precum mese gratuite sau accesul gratuit al angajaţilor la sală.
De fapt, multe dintre companiile ce oferă slujbe care vin la pachet cu un program neconvenţional de lucru cred într-un echilibru armonios între muncă şi viaţa personală şi pun în aplicare aceste convingeri când vine vorba de angajaţi. De exemplu, reţeaua hotelieră Crowne Plaza oferă reduceri pentru angajaţii care vor să călătorească şi mese la ore „personalizate” în funcţie de programul fiecărui angajat, tocmai pentru a face experienţa lucrului în acea reţea şi mai plăcută.
Aşa că, în loc să te consideri dezavantajat şi/sau să pari ciudat în ochii altora, fiindcă nu vrei un program de lucru convenţional, transformă acest lucru într-un avantaj şi fă în aşa fel încât un program aparent nefuncţional să funcţioneze pentru tine.