Nouă semne care îţi spun că ai nevoie de o schimbare
Marc Hack, specialist american în dezvoltare personală, afirmă că nu e niciodată prea devreme sau prea târziu să fii ceea ce eşti capabil să fii. Nu există limită de timp. Puteţi începe sau vă puteţi opri oricând doriţi. „Te poţi schimba sau poţi rămâne cel care eşti. Poţi fructifica schimbarea la maxim sau nu“. Marc ne sfătuieşte să ne îndreptăm spre lucruri care ne surprind, să simţim ce nu am mai simţit. Desigur, e bine să ne petrecem timp cu cei care ne ajută să creştem şi, aşa cum ştim bine cu toţii, să trăim o viaţă de care să fim mândri. Ca orice specialist în dezvoltare personală, Marc Hack ne spune când e nevoie să ne schimbăm.
1. Realizezi că frica te ţine pe loc
În urmă cu şapte ani am început să merg cu bicicleta prin Bucureşti. Era deja un act de curaj, pentru că atunci bicicletele erau mijloace rare prin Capitală. Mergeam cu ea la serviciu, la piaţă şi în oraş. Însă doar vara şi în momentele când vremea era bună, blocat de ideea că nu poţi merge cu bicicleta oricând. Până într-o zi când am ieşit pe ploaie. Am văzut că nu mi s-a întâmplat nimic şi am continuat să merg pe orice vreme, inclusiv iarna. Aşa cum fac oamenii din Occident, îmi spuneam. Trebuie să realizăm că frica ne ţine pe loc. Marc spune că teama ne blochează şi ne sfătuieşte să-i dăm un şut în fund. „Lasă ploaia să-ţi sărute pielea,“ spune el. „E primul pas. Pentru că cel deja ud, nu se mai teme de ploaie.“
2. Te surprinzi alimentându-ţi gândurile negative
Există permanent o luptă aprigă între două forţe din interiorul nostru. Una este negativă, care cuprinde o gamă largă de trăiri precum: furie, gelozie, lăcomie, resentiment, minciună şi ură. Iar cealaltă este pozitivă şi adună sentimente de tipul: iubire, bucurie, pace, speranţă, compasiune, bunătate şi adevăr. Câştigătoarea este întotdeauna aceea pe care o hrănim mai mult.
3. Mintea ta e mereu în altă parte
Unii oameni se comportă ca şi cum trecutul e nesfârşit, viitorul e nesfârşit, iar prezentul e doar un moment. Dar adevărul este că trecutul este un moment, viitorul este un moment, şi prezentul este nesfârşit. Sau cel puţin durează atât cât trăim. Asiguraţi-vă că folosiţi prezentul aşa cum trebuie şi fructificaţi-l aici şi acum, oriunde v-aţi afla.
4. Te simţi presat că ar trebui să fii altcineva
Unii nu te vor plăcea aşa cum eşti şi se vor simţi întotdeauna mai bine cu persoana pe care şi-o imaginează că eşti. Aşa că ignoră-i când te vor dezaproba. Pentru că ceea ce te face fericit surclasează ceea ce cred ei că te face fericit. Nu-ţi renega propriul adevăr şi nu te teme de propria-ţi originalitate. Nu trăi în opiniile lor pentru că nu e nimic rău să fii tu. E şi cel mai uşor.
5. Simţi că eşti în competiţie cu toată lumea
Nu eşti în competiţie cu nimeni altcineva decât cu tine însuţi/însăţi. Alergi propria ta cursă. Nu e nevoie să joci un joc în care trebuie să încerci să fii mai bun/bună decât oricine, în orice împrejurare şi indiferent de condiţii. E suficient să ţinteşti să îţi îmbunătăţeşti abilităţile, să fii mai bun decât erai ieri. Este o strategie care te va elibera.
6. Ai o relaţie care te face să te simţi mizerabil
Nu poţi să schimbi toţi oamenii din jurul tău, dar poți să-i schimbi pe cei pe care îi alegi să fie în jurul tău. Nicio relaţie nu merită dacă te face să te simţi îngrozitor. Uneori trebuie doar să ştergi mesajele, numerele de telefon şi să mergi mai departe. Nu trebuie să uiţi cine erau acei oameni odată, dar trebuie să accepţi că nu mai sunt aceleaşi persoane pe care le cunoşteai înainte.
7. Te simţi plictisit
Nu spune că eşti plictisit pentru că o spui de pomană. Trăieşti într-o lume uriaşă din care ai văzut numai o mică parte. Şi chiar interiorul minţii tale e fără de sfârşit. Faptul că trăieşti este o minune, aşa că nu prea ai dreptul să te plictiseşti. Dacă chiar te-ai plictisit, atunci ştii că e timpul să schimbi ceva.
8. Ai o rezistenţă la schimbare
Schimbarea face parte din proces, dar nu este procesul în sine. Vestea proastă este că: nimic nu e permanent. Vestea bună este că: nimic nu este permanent. Aşadar, evită pe cât poţi exaltarea pe care ţi-o dă prosperitatea şi deprimarea exagerată când dai de necaz. Cu timpul, ambele se vor schimba.
9. Alţii scriu povestea vieţii tale pentru tine
Viaţa ta este o poveste şi tu eşti protagonistul. Toţi ceilalţi sunt personaje secundare. Chiar toţi. Părinţii tăi, şeful tău şi toţi ceilalţi oameni pe care-i întâlneşti. Acum gândeşte-te cât de mult îţi controlează ei povestea. Personajele secundare pot fi minunate, dar ele există numai pentru a te ajuta să dezvolţi povestea. Aşa că dacă faci vreo greşeală care te face să te simţi jenat, nu te stresa prea tare. Râzi dacă e nevoie, pentu că tu eşti protagonistul. Niciun alt personaj nu are puterea să te streseze prea tare, asta în cazul în care nu eşti tu cel care îi permite asta.