Nomadismul digital: noua provocare în noua realitate a muncii
Sunt 28 de grade acum. Stau pe un balcon cu vedere la mare și scriu acest articol. Tocmai am terminat niște ore de germană și mai târziu voi face niște analize pentru un proiect. Cu alte cuvinte, îngroș rândul celor 700-800 de milioane de oameni care muncesc cu drag și spor (și) de la distanță.
Cum mi-a trecut prin cap acest număr? Păi, Banca Mondială zice că anul trecut existau 3,38 miliarde de muncitori (adică plătitori de taxe) în lume. Multe studii (cum ar fi cele realizate de UpWork, McKinsey) sugerează că 20-25% dintre aceștia vor putea continua munca de la distanță și pe viitor, cel puțin 3 zile pe săptămână. Prin urmare, în jur de 700-800 milioane de cetățeni ai acestei lumi vor putea deveni nomazi digitali (*), dacă doresc.
(*) Prin “nomad digital” înțeleg o persoană care muncește de la distanță, dar nu întotdeauna din același loc; o persoană care apreciază schimbarea și o îmbrățișează, păstrându-și în același timp concentrarea și performanța la locul de muncă.
Evident, în România statisticile arată ceva mai diferit, dar apetitul pentru munca la distanță e clar în rândul angajaților. O simplă căutare pe Google cu subiectul “sondaj național muncă la distanță” mi-a returnat consistent 80 % în ceea ce privește preferința românilor pentru munca la distanță și după pandemie.
Dacă ești și tu interesat(a) de subiect, m-am gândit să împărtășesc cu tine, pe această temă, niște idei personale și informații culese de pe rețeaua mea de contacte.
Cum alegi de unde să lucrezi ca “nomad digital”
Munca de la distanță înseamnă că biroul e oriunde vrei tu să fie: acasă, într-o cafenea, pe o insula pustie, la cabana prietenilor din Austria, la bunica la țară. Dar cum știi ce ți se potrivește din miriada de opțiuni care, dintr-o dată, au devenit accesibile pentru viața ta profesională?
Poate cea mai ușoară cale spre răspuns e cea care începe cu TINE. Cine ești, cum funcționezi, ce te face (ne)performant(ă), ce te face (ne)fericit(ă) și așa mai departe. Nimic nou sub soare până aici. Cu ce pot să ajut este să recomand un cadru folosit des în programele de dezvoltare profesională și personală, care pe mine m-a ajutat foarte mult până acum: Myers Briggs.
Testul Myers Briggs (MBTI pe scurt) poate fi făcut gratuit, pe site-ul https://www.16personalities.com/free-personality-test. În mai puțin de 10 minute vei primi un scor format din 4(+1) litere care îți sugerează:
De unde îți iei energia: de la alții, sau de la ține însuți/însăți?
Cum procesezi informația din jurul tău: în mod intuitiv (abstract) sau senzorial (fizic)?
Cum iei deciziile: rațional sau emoțional?
Cum reacționezi la / relaționezi cu lumea exterioară: în mod planificat sau … ușor fluid?
Cum ne ajută informația de mai sus să alegem locul ideal pentru muncă la distanță / nomadism digital?
Interpretarea mea e următoarea:
Dacă ești o persoană care-și ia energia de la alții (extroverta) vei dori probabil o locație aproape de familie/prieteni … sau una exotică, dar într-o zonă bine populată. Un co-working space prin Spania, Italia … sau Zanzibar poate ți s-ar potrivi.
Dacă procesezi informația din exterior în mod senzorial, e posibil să te inspire o locație cu vedere care “place ochiului”, de exemplu. Ce zici de Toscana, sau o insula din Tailanda – la alegere?
Dacă iei deciziile în mod rațional, vei prioritiza probabil o locație cu internet de <x> MBps, aflată la o distanță de <y> ore de casă/birou, și care îndeplinește o lista de <z> cerințe suplimentare. Aici nu pot să ajut cu recomandări / teasere.
Dacă ești de partea fluidă a scalei “cum relaționezi cu lumea exterioară”, este posibil să lași decizia de unde să lucrezi săptămâna viitoare, pe ultima sută de metri … și vei fi la fel de productiv(ă) ca și orice alt angajat. Ofertele last-minute la cursele aeriene revin încet-încet și găsești și prețuri foarte bune, dacă ești flexibil(ă).
Cum arată locul ideal pentru nomadismul digital?
Ca să pregătesc acest articol mi-am întrebat colegii de pe rețelele de socializare unde vor ei să muncească de la distanță și ce caracteristici sunt importante pentru ei? “Sondajul” pe care îl prezint mai jos a primit 157 de voturi și întrebarea a fost “Care sunt cele mai importante criterii (cu excepția calității internetului) în funcție de care decideți unde să munciți de la distanță?”.
Răspunsurile au fost:
Conveniență: facilitate, spațiu de muncă => 63%
Experiență: atracții turistice, baruri/restaurante etc => 18%
Proximitate: distanță față de casă/birou => 13%
Altele => 6% (cele mai multe răspunsuri calitative au conținut cuvântul “plajă” sau “familie”)
M-am jucat cu conceptele-cheie reieșite din acest mini-sondaj. Iată cum arată locul de muncă ideal pentru nomadism-ul digital în era post-COVID, cel puțin pentru mine și cei din jurul meu:
Realist: bine conectat la internet, ușor de accesat (sau de părăsit în caz de urgență), pe același fus orar ca și ceilalți colegi, dacă se poate, decent ca preț
Experiențial: cu oportunități de a face multe lucruri interesante după ora 5 (… 6,7,8 etc)
Multifuncțional: să funcționeze și ca spațiu de muncă, și ca spațiu de relaxare / agreement
Original: un pic “altfel”, ca să evităm rutina și/sau plictiseala; ca să povestim colegilor cum a fost; ca să simțim că merită să plătim niște $$ extra (și să nu stăm acasă)
Tentant … și pentru cei dragi nouă, cei fără de care nu am alege să muncim de la distanță (familie, partener(a), prieteni etc). Important mai ales pentru extroverți.
Ergonomic: să permită condiții optime de muncă pentru cele 8-10 ore/zi pe care le vom petrece în fața calculatorului (de exemplu: să aibă scaun ergonomic, ecrane duble dacă se poate, lumina naturală etc.)
Cu alte cuvinte, un loc de muncă cu adevărat #REMOTE.
Vă doresc mult succes în viața profesională post-COVID și la cât mai multe experiențe nomade!
Din 2017, Carmen lucrează pe diverse funcții la Takeda, o companie fondată în Japonia acum mai bine de 230 de ani, lider global în domeniul biofarmaceutic. În prezent, deține funcția de Integrated & Personalized Patient Care – Global Lead GI. În 2021, ea a luat o pauză de la job, bucurându-se de beneficiile unui an sabatic
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 272
Pentru abonare, click aici