New life and work design. Cum se adaptează companiile la noile opțiuni de viață și muncă ale angajaților
Pandemia a avut un impact profund, de neimaginat în urmă cu doar 2 ani, asupra vieții și muncii noastre. A impus un ritm accelerat schimbărilor și, într-o cadență aproape amețitoare, a reconfigurat scopuri și valori, dar și mentalități.
A dat o nouă dimensiune priorităților, a reimaginat obiective, a retrasat harta nevoilor și aspirațiilor, a reașezat comportamente și rutine, demonstrându-ne constant cât de important este să fim împreună, empatici, alerți și agili. Dar, mai presus de orice, ne-a învățat să ne privim munca și viața cu alți ochi, să ne întrebăm cu stăruință, oameni și organizații deopotrivă: cine suntem, ce facem, în ce credem.
Ca oameni, ne-a învățat că munca înseamnă mai mult decât salariu, funcție ori statut, că există viață și dincolo de serviciu, de responsabilități și că fără calități morale și atitudini sociale corecte, sănătoase, e greu să rămâi conectat într-o realitate în care binele personal nu mai e suficient.
Ca organizații, ne-a demonstrat că poziția în piață, rezultatele financiare, KPIs ori presiunile competitive pălesc în fața avalanșei de schimbări complexe și bruște și a capacității de a reacționa. Dar, mai presus decât orice, ne-a învățat că oamenii sunt cea mai valoroasă resursă, că performanța se obține și dincolo de control ori locul din care în muncești, că succesul e deplin doar atunci când binele comun și binele personal sunt complementare.
A forțat o nouă perspectivă organizațională, un altfel de management, un nou tip de leadership, mutând, practic, linia orizontului dincolo de companie. A impus o reorganizare din temelii a muncii, a echipelor și business-urilor, deschizând calea spre un nou design organizațional, dominat de un set nou de preocupări și priorități.
Cine suntem, ce facem, în ce (mai) credem, oameni și organizații, sunt întrebările pe care ne concentrăm atenția în cea mai recentă ediție (nr.279) a Revistei CARIERE, realizată sub tema umbrelă New life and work design. Iată ce puteți citi în paginile ei!
CARIERE 279
Ca de fiecare dată, prima pagină a ediției este rezervată editorialui. Bună, sunt eu! Îmi pare bine să mă cunosc! este o pledoarie pentru cunoașterea, regăsirea și iubirea de sine, dar și pentru o viață în care să păstrezi oameni, sarcini, întâmplări, trăiri, obiective despre care simți că îți fac bine, că te împlinesc.
Primul articol (care a dat și coperta acestei ediții) este o invitație la o sărbătoare, aniversarea companiei BAT. Oficiile de gazdă îi revin Ilenei Dumitru, Director juridic și relații publice al Ariei Europa Centrală și de Sud, care ne povestește despre 25 de ani de stabilitate, dar și cum și-a construit BAT reputația de bun angajator în România.
”E important să fim noi înșine bine, ca să avem energie pentru toate celelalte planuri”, este mesajul pe care József Leimeiszter, Directorul de Resurse Umane al fabricii Bosch din Blaj îl transmite în interviul realizat sub tema umbrelă a ediției, ”New life and work design”. O discuție extrem de interesantă, având în vedere că, pentru József, pandemia a însemnat o schimbare majoră și în viața personală, nu doar profesională.
Vă propunem apoi să îl cunoașteți pe Vlad Eftenie, arhitectul care transformă spațiul, lumina, timpul și emoția în clipe memorabile. Un interviu special, din seria Work Life Choices, un proiect susținut de Ascendis și Revista CARIERE.
Rodica Rapcea, Human Resources Director METRO România închide prima serie a ediției, cu un articol ”invitație” la angajare: “Căutăm persoane cărora nu le este teamă de necunoscut, de situații noi și care sunt dornice să se dezvolte”.
Cine suntem, ce facem, în ce credem
New life and work design. Cine suntem, ce facem, în ce credem este și tema Cover-Story-ului acestei ediții. Răspund provocării și întrebărilor mele: Diana Vasile, psihoterapeut, psiholog clinician și cadru didactic universitar, Președinte și membru fondator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei; Cristina Oțel, Trainer și Life Design Coach, și George Bragadireanu, Master Certified Coach, cu specializări în coaching transpersonal, existențial, integral, sistemic și evolutiv.
Dosare speciale
Facem un popas apoi în mediul de business și vă propunem să-i cunoașteți (și să le citiți opiniile, sfaturile sau exemplele de bune practici) pe: Gabriel Pantelimon, General Manager Xerox România și Turcia; Monica Zdrancotă, Directorul de Resurse Umane al Premier Restaurants România; și Flavia Lungu, Asociat, Practica de Dreptul Muncii, NNDKP.
Mai dăm o pagină și vă aducem în atenție un loc de vis, Cuibul de lemn, un colț atipic de rai, în care viața încetinește și capătă alt sens. Cuibul de lemn este încă o poveste din seria Cultura ospitalității – Oameni și valori, rubrică susținută și în această ediție de Domeniile Sâmburești, AQUA Carpatica și Wet, un brand nou lansat de Valvis Holding Group.
Avem vești bune și ele sunt detaliate de specialiștii ENGIE Romania, companie recent atestată EDGE Assess pentru egalitate și echitate la locul de muncă.
Vă transportăm apoi în spațiu și timp până în inima Vrancei, de unde vă relatăm Povestea plină de istorie a Cramei Pandora, de pe dealurile Coteștiului. Rămânem în domeniul agricol și ne pregătim de o nouă sărbătoare. Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București aniversează 170 de ani de la înființare, prilej cu care ne expune noile trenduri în educație.
Spațiul de lucru este tema ultimului articol din seria speciale, pata de culoare fiind asigurată în această ediție de Nespresso, care ne propune o soluție inovativă pentru un mediu de lucru flexibil, axat pe colaborarea dintre angajați.
Unde suntem?
”Suntem între lumi. Probabil una dintre ultimele zbateri ale lumii tradiționale, cea în care fiecare dintre noi trebuie să fie în raza de vedere și de acțiune a celui care ne conduce”, își începe articolul Madi Rădulescu. Păstrând ca punct de plecare tema umbrelă, în capitolul Contribuitori îi mai puteți citi pe: Georgeta Dendrino, Lavinia Rașcă, George Șipoș, Adrian Stanciu, Gabriela Râșnoveanu și Mihai Zânt.
Încheiem ediția, ca de fiecare dată, cu una dintre cele mai populare rubrici, Brain Story, în care Simina Pițur lansează o nouă provocare: Trei motive să citești literatură. Dovezi din psihologie și neuroștiințe.
Aceasta este ediția cu numărul 279 a Revistei CARIERE.
Dacă ți-am stârnit interesul, cere un exemplar și noi ți-l trimitem acasă!
La bună citire!