Milionarul american care a lăsat Silicon Valley pentru Apuseni: „Ştiu că sunt de partea câştigătoare”
Ştie ce înseamnă leadershipul adevărat şi vrea ca el să se regăsească şi printre români. Emană un optimism molipsitor şi crede cu tărie că în următorii ani România va trece printr-o schimbare radicală. Mediul de afaceri va primi un refresh, clasa de mijloc va trăi la standarde europene, iar liderii corupţi nu vor mai exista. Să-l credem? Să-l citim, întâi.
De ce ai ales să ajuţi România şi nu copiii din Somalia?
Don Lothrop: Am crescut în Germania în anii '70 și îmi amintesc acea perioadă pentru că germanii erau săraci, nu aveau autostrăzi și erau invadați de câinii vagabonzi, apoi am locuit în Coreea de Sud în anii '80 când sud-coreenii trăiau sub limita sărăciei. Văzându-i pe germani cum sunt acum, am bucuria experienței schimbărilor majore, iar România este într-un proces de schimbare majoră.
În ultimii 30 de ani am fost acționar și senior-partner în una dintre cele mai mari companii de venture capital și până la vârsta de 41 de ani am înființat deja cinci astfel de companii și mi-am spus… e suficient!
Am destui bani, vreau să petrec mai mult timp cu familia și cu copiii. E ok să acumulezi o avere consistentă, care să îți asigure un trai confortabil. Dar odată ce ajungi să ai prea mulți bani, devii nefericit. Tot ce îmi doream era să îmi găsesc liniștea și pacea și am ajuns la concluzia că e mai frumos să dăruiești decât să primești. Nu donasem niciodată bani, așa că am încercat să fac câteva donații, care însă nu mi-au trezit nicio pasiune. Până când, la o cină, am auzit povestea tristă al unui tată român căreia i-a fost violată fiica şi cumva a rezonat cu mine pentru prima oară. Am scris un cec de 25.000 de dolari pentru un orfelinat în Oradea şi în decembrie 2004 am venit în România. Nu ştiam nimic despre ţara asta, în afară de gimnastică, comunism, ţigani şi Dracula.
Am construit o clinică privată, o şcoală, am început o mică afacere în lumea fotbalului, am construit o biserică într-un sat de ţigani şi un spital în acelaşi loc. Şi pentru că am decis că nu mai vreau să investesc în America, am înfiinţat aici un fond de 5 milioane de euro. Am încercat să cumpăr fabrica de pantofi Clujana şi m-am trezit cu un articol în Ziua de Cluj că am încercat să cumpăr oraşul ca să vând copiii orfani şi să le vând rinichii. Nu am înţeles cum poate să facă bani o publicaţie scriind aşa ceva. Ulterior am aflat că nu voiau ca eu să cumpăr acea fabrică pentru că existau interese politice cu membri ai Consiliului Judeţean.
La scurt timp după ce am început investiţiile, am realizat că e foarte complicat să respecţi legea în România şi că nimeni nu o cunoaşte aşa cum ar trebui. Aşa că am început să învăţ legile din ţară şi să investesc foarte mult în Cluj şi în Apuseni.
Lucruri pe care le iubeşti sau care îţi displac la România…?
Don Lothrop: Asta e cea mai uşoară întrebare, pentru că îmi plac atât de multe lucruri la România! În primul rând, iubesc frumuseţea naturală a ţării şi aerul curat din Transilvania. În al doilea rând, îmi place faptul că sunt martorul unei schimbări majore în România şi nu aş fi investit atât de multă energie, timp şi bani, dacă nu aş fi ştiut că ţara asta va deveni cât de curând una de succes. Cred că undeva în următorii 3-5 ani, România se va relansa, din simplul motiv că atunci când a avut de ales între Est şi Vest, a ales Vestul – adica America în defavoarea Rusiei. Cu cât America va investi mai mult în România, cu atât va creşte şi investiţia în schimbarea liderilor actuali cu unii „curaţi"." Va exista o uriaşă presiune din partea Americii în ceea ce priveşte corupţia din România. Ultimul test al democraţiei este acela în care clasa de mijloc trăieşte bine, sistemul educaţional este pus la punct, iar sistemul medical funcţionează. Pentru că adevărul e că… toate sunt la pământ. Avem un număr uriaş de incompetenţi în clasa politică care ne conduce.
Cred cu tărie în procesul schimbării şi mai cred că sunt de partea câştigătoare.
Al treilea lucru pe care îl iubesc la ţara asta sunt… românii. Sunt cel mai talentat popor, sunt creativi, cu o putere uriaşă de regenerare. Nu am auzit pe nimeni în SUA care să se plângă de faptul că românii nu ar fi buni profesionişti – fie că vorbim despre tâmplari, electricieni sau muncitori în construcţii. Trebuie să ajungem în punctul în care Guvernul se dă din calea oamenilor şi elimină birocraţia. Sensul meu aici este de a crea un mediu în care românii pot fi ei înşişi. Ştiu că mă aflu în locul în care trebuie pentru că am ştiut mereu să fac afaceri şi să aleg oamenii potriviţi şi buni.
Un alt motiv, oarecum iraţional, pentru care iubesc ţara asta este pentru că eu cred că fiecare are o menire de a face lucruri bune pentru alţii, iar menirea mea este să fiu aici şi să fac ceea ce fac.
Ce nu-mi place la România?
Faptul că aruncaţi multe deşeuri în râuri, faptul că românii nu au încredere atât de multă unul în celălalt şi, cel mai important, faptul că încă nu reuşesc să se organizeze şi să se unească aşa cum au făcut-o strămoşii lor. Evident că există şi un motiv pentru asta şi el se numeşte comunism.
Te consideri un lider bun? Cum defineşti leadershipul autentic?
Don Lothrop: Pentru prima întrebare cel mai bine îi intrebaţi pe oamenii care lucrează sau au lucrat pentru mine.
Primul criteriu după care recunoşti un lider bun este acela că oamenii vor, din proprie iniţiativă, să lucreze pentru el. Leadershipul nu este despre propria persoană, ci despre oamenii tăi. Un lider nu vrea atenţie, nu vrea să fie faimos. Un lider le dă oamenilor autonomie să facă ceea ce ştiu să facă şi să greşească. Cu toţii facem greşeli. Un lider este motivat de un scop şi nu de dorinţa de a se face cunoscut aşa că oamenii ar trebui să caute un scop, nu un om.
Cum îi faci pe oameni să îşi iubească jobul?
Don Lothrop: Am câteva reguli pe care nu le încalc niciodată. Îmi definesc bine scopul şi aştept oameni care au acelaşi scop ca mine. Niciodată nu angajez oameni care sunt şomeri. Cred cu tărie că majoritatea oamenilor competenţi şi muncitori au deja un job.
Ce planuri ai cu RomaniaOne pe viitor?
Don Lothrop: După cum am spus şi mai sus, e vital să stabileşti un scop clar atunci când vrei ca oamenii să te urmeze cu pasiune. Scopul pe care l-am stabilit în RomaniaOne este acela de a elimina liderii corupţi din ţară, din orice domeniu. Există în România cam 2-3.000 de oameni care au grijă ca ceilalţi să nu aibă succes. De asemenea, există cam 700.000 de oameni stau cu ochii pe clasa politică şi care sunt sătui până peste cap de guvernele care îşi servesc propriile interese, care inhibă mediul de afaceri şi care stau în calea bunăstării propriului popor. 700.000 contra 3.000 de incompetenţi. Eu zic că avem şanse!
Am construit o bază de informaţii uriaşă ca să vedem ce am câştigat prin lupta anticorupţie şi ce a colectat statul, adică nimic. Dar odată ce asta se va întâmpla, absolut toţi banii vor fi investiţi în educaţie: creşterea salariilor profesorilor, refacerea programei şcolare, digitalizarea informaţiei etc. Cam astea sunt planurile noastre din viitorul apropiat.
Aş vrea ca românii să înţeleagă următorul lucru: Corupţia ţine de drepturile omului. Politicienii fură banii oamenilor. Putem opri acest lucru, aveţi încredere în voi!