Marul ne-interzis
Inceputul
Totul a inceput in 1975, cand tanarul Steve Jobs incerca, dupa terminarea lice-ului, sa-si gaseasca un tel in viata. Jobs voia o modalitate de a castiga niste bani si s-a gandit sa faca un computer, asa ca a apelat la amicul lui Steve Wozniak – "Woz", care tocmai scrisese un limbaj de programare pentru un microprocesor nou, numit MOS Technology 6502.
Cei doi si-au stabilit cartierul general in garajul lui Jobs din California, care le servea drept unitate de service si magazin, in acelasi timp. In scurta vreme au realizat 50 de placi de baza, pe care le-au vandut amatorilor locali, la pretul de 500 de dolari bucata. Noile produse au fost bote-zate Apple, dupa numele casei de discuri care producea melodiile Beatles, formatia preferata a lui Jobs. Ziua de 1 aprilie 1976 este considerata o zi istorica pentru Apple. Atunci s-a vandut primul calculator.
In iulie 1976, primul produs denumit Apple I s-a vandut cu pretul de 666.66 de dolari. Era asamblat din mai multe circuite, avea tastatura, monitor si era invelit intr-o cutie din lemn. Pe 3 ianuarie 1978 firma a devenit Apple Incorporated, cu un capital de 250.000 dolari. Atunci, sediul firmei a fost mutat la Cupertino, pe locul unde se afla in prezent marele campus Apple. La scurt timp, a aparut Apple II, care era ceva mai mult decat o simpla placa de baza – avea cutia sa proprie, sursa de alimentare si o tastatura incorporata. Multe elemente noi si atractive aparusera, ca de exemplu posibilitatea de a conecta computerul la un monitor color. Astfel, in aprilie 1978, la West Coast Computer Fair, Apple II a devenit cea mai populara masina de calcul, iar vanzarile au atins cifra de 300 de mili-oane de dolari.
Competitia
Succesul afacerii a determinat si cres-terea competitiei pe piata. Firme ca Atari, Zenith sau Commodore au inceput sa produca computere asemanatoare.
O adevarata concurenta s-a dovedit aparitia pe piata a companiei IBM, care vindea miniframes cu 1 milion de dolari bucata si avea o cifra de afaceri de 26 mili-arde anual, asa ca vanzarea unor produse de 5.000 de dolari nu parea foarte atractiva.
In 1981, IBM scoate un aparat slab ca performanta, numit PC. Cei de la Apple nu au fost intimidati, pentru ca ei scosesera un model revolutionar: Macintosh. Existau diferente mari intre PC-urile IBM si produ-sele Apple. PC-urile sau computerele perso-nale erau foarte neprietenoase, aveau forme robuste si colturoase, fiind in contrast cu rotunjimile Macintosh-ului Apple. Oricine pornea computerul avea parte de un ecran negru; trebuia sa scrii comenzi criptice si era suficient sa gresesti o litera, pentru ca pe ecran sa-ti apara mesaje de genul: Bad command. In schimb, la Macintosh sau Mac, cand porneai calculatorul, te intam-pina fata vesela a unui Mac. In plus, Mac-ul avea o interfata grafica usor de folosit. Trebuie spus ca festivitatea de lansare a debutat printr-o reclama de 1,5 milioane de dolari, regizata de Riddley Scott. Reclama era inspirata dupa romanul lui George Orwell – "1984".
Perioada de aur
Intre 1981-1989, Apple a lansat pe piata Apple Lisa, la pretul de 9.995 de dolari, care avea interfata grafica (GUI); calculatorul a luat numele fiicei lui Jobs. Cu toate acestea, "Lisa" a fost un proiect ratat, din cauza pretului ridicat. In 1989 se lanseaza primul calculator Macintosh portabil, care va suferi imbuna-tatiri si va fi relansat in 1991 sub numele de PowerBook. Compania intra si pe piata de electronice, lansand una dintre primele camere digitale – Apple QuickTake. In 1993, Apple vine pe piata cu PDA (Personal digital assistant) si cu mobilul multimedia – IPhone. In 1997, Apple bate palma cu Microsoft pentru a scoate o versiune imbunatatita a Microsoft Office pentru Mac si, in acelasi timp, se lanseaza Apple Store, un magazin online cu componente Apple. In 2006 se lanseaza primul laptop MacBook Pro cu ecran de 15 inch. Totodata, Apple introduce pe piata un program numit Boot Camp destinat sa ajute utilizatorul sa instaleze Windows XP pe Mac OS. La ince-putul lui 2007, Jobs anunta la Macworld 2007 schimbarea numelui companiei din Apple Computer Inc. in Apple Inc. La acelasi eveniment, el anunta lansarea iPhone si a Apple TV. Recent, Apple a lansat cel mai subtire laptop din lume – MacBook Air, care incape intr-un plic format A4.
Logo-ul si sloganul
Primul logo Apple a fost creat de Steve Jobs si colegul sau, Ron Wayne, si il ilustra pe Isaac Newton stand sub un mar. Mai tarziu, logo-ul a fost inlocuit cu un mar colorat in toate culorile curcubeului, muscat intr-o parte. Acesta este un fel de tribut adus lui Newton, cel care a descoperit gravitatia. Din 1998, Apple s-a gandit ca logo-ul sa fie mono-crom, mai exact, un mar de culoare gri. In ceea ce priveste sloganurile, primul de acest fel a fost "Byte into an Apple" si a fost inventat la inceputul anilor '70. In momentul in care compania a inceput sa vanda si alte produse decat calculatoare, au fost create sloganuri pentru fiecare produs in parte. De exemplu, sloganul "iThink, deci iMac" a fost folosit in 1998 pentru a promova iMac-ul.
Apple Inc.
Sediul central al Apple se afla in Silicon Valley, in campusul Cupertino din California, care a fost construit in 1993. Campusul Apple se intinde pe o suprafata de 79.000 de metri patrati si are sase cladiri. Conform "Top 100 Global Brands Scoreboard" publicat in revista BusinessWeek, Apple Inc. se afla in 2005 pe pozitia 41, in urcare cu doua locuri fata de anul anterior, cu un profit de aproape opt miliarde de dolari. Nici revista Fortune nu s-a lasat mai prejos si l-a pozitionat pe co-fondatorul si CEO-ul Apple Inc., Steve Jobs, pe primul loc in "Topul celor mai puternici 25 oameni de afaceri".
In Romania
De distribuirea produselor Apple in Romania se ocupa compania Integrated Romanian Information Systems (I.R.I.S), care face parte din grupul international de companii MDS Group. Compania a debutat pe piata IT&C din Romania in postura de unic distribuitor al produselor Apple Computer, Inc., devenind in scurt timp un furnizor important de hardware, software si solutii integrate pentru clientii din domenii de creatie, precum si pentru profesionistii in afaceri si educatie.
Steve Jobs Pe langa functia de co-fondator si CEO al Apple Inc., Jobs este si co-fondator al studiourilor de animatie Pixar, renumite pentru o serie de scurmetraje si lungmetraje de animatie: Toy Story, The Incredibles, Geri's Game sau recentul Ratatouille. Revista Fortune a spus despre liderul din Silicon Valley ca are o personalitate agresiva si o atitudine egocentrista si l-a numit cel mai puternic om de afaceri pe 2007. In 1985, presedintele de atunci al SUA, Ronald Reagan, i-a acordat lui Jobs Medalia Nationala pentru Tehnologie, iar in 1987 acesta a primit Premiul Jefferson.