Lupita Nyong’o: Curiozitatea nu-și face planuri
„Încep prin a face lucrurile ordonat, dar nu cred că poți crea o viață după o anumită ordine. Ce mă ține în priză este curiozitatea, iar curiozitatea nu-și face planuri.
„Gravitez înspre lucruri care mă surprind până și pe mine – pentru că mă provoacă. Îmi place să joc roluri care îmi trezesc interesul, dar care mă și intimidează, care mă fac să mă întreb: „Oare cum voi reuși să fac asta?!” Dacă personajul este interesant, dar nu-mi este complet clar, atunci e chiar mai probabil să-l joc.”
Vorbind despre documentarul pe care l-a regizat, In My Genes, Lupita Nyong’o a spus: „Acest documentar a fost ceva total nou pentru mine, și cred că tocmai de asta mi-a și plăcut atât de tare. Îmi place să fiu pe teren complet nou, pe care să-l descopăr și să-l înțeleg. Eterna începătoare – așa îmi place să fiu.”
Și Solomon Marcus vorbește despre starea de mirare, de extaz în fața spectacolului naturii și al lumii, al propriei noastre ființe și explică de ce este vitală nevoia de a ne menține starea de curiozitate, de mirare, nevoia de a înțelege lumea, nu doar de a o înregistra.
DESPRE CURIOZITATE – FRUMUSEȚI ȘI BENEFICII
Curiozitatea este naturală, pentru că natura este făcută să se extindă și să evolueze. Așadar, omul este în mod natural curios. Curiozitatea este punctul de creștere al omului.
Curiozitatea ne informează mai bine decât informația în sine. Ne ține mintea deschisă, ascuțită, ageră și mereu tânără. Ne deschide către noi posibilități, ne ascute spiritul de observare a ceea ce este nou, neașteptat, imprevizibil – și care, altfel, ar rămâne invizibil.
Curiozitatea, explorarea și mirarea ne trezesc la minunile lumii și ale vieții. Ne deschid inima, ne îndeamnă să ieșim din noi înșine pentru a cunoaște și a înțelege ce se află în afara noastră. Pentru că avem inima deschisă și înțelegem mai mult, devenim și mai înțelegători. Curiozitatea este o sursă de compasiune.
Bucuria de a ne mira, curiozitatea de a explora și nevoia de a cunoaște ne păstrează proaspeți și originali, atât în muncă, cât și în viață.
Curiozitatea este o pasiune nepotolită, care crește pe măsură ce este satisfăcută. Este o sursă 100% auto-regenerabilă – este la îndemâna ta și ești stăpân pe ea.
Este o sursă de curaj. Curiozitatea lecuiește frica și plictiseala, dar curiozitatea nu are leac.
CURIOZITATEA ÎN BUSINESS
„E mult mai interesant să fii interesat, decât să fii interesant”, spune Jane Fonda.
Omul curios inovează. Curiozitatea intelectuală îi face pe oameni mereu interesați, doritori de nou, deschiși la cunoaștere. Nu le place rutina, conformitatea le provoacă disconfort, acceptă ambiguitatea, nesiguranța, nu se sperie de imprevizibil. De aceea, omul curios este cel care caută mereu să iasă din status quo și să facă lucrurile mai bine.
Omul curios investește în sine. Vrea să învețe și să se dezvolte. Prin urmare, dacă ai oameni curioși în echipă, în legătură cu implicarea și dedicația lor nu trebuie să-ți faci griji. Vin de la sine. Ceea ce nu înseamnă că le poți lua de bune, însă. Dar dacă ești tu însuți curios, vei ști și să pui preț pe, și să răsplătești curiozitatea.
Omul curios este optimist, pentru că știe mai multe, înțelege mai multe, vede mai multe posibilități și e mereu entuziast și în mișcare.
Omul curios se adaptează mai ușor, pentru că este deshis la nou, iar schimbarea îl incită, nu îl sperie. Caută să înțeleagă toate aspectele noii situații – bune și mai puțin bune – pentru a le putea gestiona holistic. Sunt mai puțin părtinitori și mai puțin predispuși la negare.
Omul curios ia decizii mai bune, pentru că face legături între informații din domenii diferite, vede tipare, interdependențe, sesizează impacturile și cum se influențează lucrurile. Vede holistic, înțelege mai profund, gândește pe termen lung.
Omul curios este o sursă de informație și de inspirație. Optimistul interesat e mereu cool și interesant.
LIDERUL CURIOS
Trăim în vremuri de transformări profunde și rapide. Este vremea întrebărilor și a explorărilor, mai mult decât a răspunsurilor. Cel care știe să pună întrebări și să găsească răspunsuri este, desigur, liderul curios.
Liderul curios va ști să recunoască și să aducă oameni curioși în echipa sa, va identifica abilitățile unice ale oamenilor, va ști să-i inspire și să-i conducă.
Liderul curios este cel știe să pună curiozitatea la treabă și să o facă profitabilă.
Curiozitatea este atitudinea cheie pentru construirea unui viitor sustenabil. Este motorul reușitei.
Einstein însuși spunea: „Nu am niciun talent special. Sunt doar excepțional de curios.”
Iar Neagu Djuvara scrie:
„Mă țin treaz curiozitatea și ambiția. Mereu vreau să fac câte ceva. Nu pot să stau. Chiar când sunt în vacanță, ideea că nu fac nimic mă înnebunește. Iau cu mine ceva de scris, de citit.
Curiozitatea mea intelectuală se întinde în toate domeniile. Dacă vine instalatorul să-mi repare ceva în baie, stau cu el de vorbă, fiindcă mă interesează meseria lui. Cred că sunt foarte prezent în relațiile cu toată lumea și cred că m-am învățat de mic să-mi depășesc neputințele, să nu mă las înfrânt cu una cu două”.
Trăiți-vă curiozitatea cu încredere și cu pasiune. Ca să fiți neînfrânți. Și neînfricați.