La Centenar: Naraţiuni personale despre anii de foc
În pragul Centenarului Marii Uniri sunt puse în lumină diverse aspecte ale primei conflagrații mondiale, eveniment care a precedat și a făcut posibilă crearea României Mari.
Pe scurt, o sută de ani mai târziu, suntem cu toții conectați la Primul Război Mondial și înfăptuirea Marii Uniri. În acest sens, proiectul cultural „Istorisiri din vreme de război”, propus de Asociaţia Culturală „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”, a fost selectat, la ceas de Centenar, de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Manifestări
Aceasta în urma sesiunii de selecție a manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) şi a Primului Război Mondial. Depuse de persoane juridice de drept privat, fără scop patrimonial. Lista manifestărilor fiind aprobată în cadrul Comitetului Interministerial pentru Centenar,
Proiecte
Potrivit datelor prezentate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale au fost depuse 232 de proiecte. Iar în urma selecției şi a evaluării realizate de către membrii comisiei, 114 proiecte au fost declarate eligibile, valoarea totală a acestora fiind de 45.524.133 lei.
Pentru cei care ne-au rugat să nu îi uităm
„Suntem onoraţi că putem realiza, la ceas aniversar acest proiect cultural. Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial a creat, pentru fiecare dintre noi, poate, mai mult decât altădată, momente de aducere-aminte. Avându-i în centru pe cei care ne-au rugat să nu-i uităm. Proiectul cultural va aduce în atenţie naraţiuni personale despre anii de foc, istorisiri depănate sau cântate. Dar şi frânturi din <memoria> timpului. Prin fotografii şi jurnale de război, într-un cadru special. Respectiv la 13 şi 14 octombrie, la Muzeul ASTRA din Sibiu, partener cultural al organizaţiei noastre, la secţia în aer liber din Dumbrava Sibiului – Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA”, a spus Luminiţa Tucă,