„Tița fetița și Țelu Băiețelu’”, o carte nou-lansată și o asociație nou-născută, cu rol de educație vocațională
Autoarea, Lucia Popescu, are o practică de 17 ani în resurse umane – învățare și dezvoltare profesională, evaluare, recrutare, talent management; de zece ani, face coaching pentru tineri și adulți în alegerea carierei; este de asemenea psihoterapeut. Susține metodele alternative de educație pentru copii și tineri și este, de patru ani, membru al Asociației pentru Dezvoltarea Educației Montessori în România.
În cadrul CRED – Centru de Resurse de Educație și Dezvoltare, aflat acum sub umbrela asociației, împreună cu Raluca Cîmpea (cofondator Asociația Tița și Țelu, trainer și consultant senior) și actrița Andreea Ștefania Ghiță, Lucia derulează cursuri și ateliere pentru copii între 6 și 16 ani – desen, pictură, autocunoaștere și dezvoltare personală, dar și pentru adulții cu suflet de copil. În lumea formelor și culorilor, în lumea cuvintelor și emoțiilor, în lumea meseriașilor, copiii și adulții explorează mostre diferite de educație și dezvoltare, realizate cu grijă și respect pentru cei ce doresc și încearcă să creeze o lume mai prietenoasă.
Ce fac copiii la CRED? Merg la clubul de lectură, fac jocuri pentru dicție, jocuri de expresie, exerciții de exersare a memoriei, exerciții de relaxare și gestionarea emoțiilor („Cu Tița și Țelu în lumea Cuvintelor și Emoțiilor”, pentru 6-9 ani); fac pictură, desen, bricolage sau origami („Cu Tița și Țelu în lumea Formelor și Culorilor”, pentru 6-12 ani). Dar cel mai important, „Cu Tița și Țelu în lumea Meseriașilor”, copiii între 10 și 16 ani află despre meserii și ocupații – inginer, medic, profesor, judecător și câte și mai câte.
Aici li se povestește despre complexitatea profesiilor și proiectelor din ziua de azi și despre necesitatea lucrului în echipă. Au astfel ocazia să înțeleagă lumea din jur și să se înțeleagă pe ei inșiși în cadrul atelierelor create pentru ei: auto-descoperire prin scenarii și întâmplări asociate profesiilor din ziua de azi, create special pentru aceste ateliere. Tinerii explorează detalii legate de profesii, participă la jocuri de rol relevante, își construiesc propria poveste profesională, înțeleg mai bine importanța învățării de azi în reușita profesională de mâine.
Ce fac adulții la CRED? Ei pot participa la două ateliere: „Lex and the City” și „Dex and the City”. Primul dintre acestea se concentrează pe dilemele părinților de astăzi privitoare la cariera de mâine a copiilor. „De ce am ajuns responsabili cu alegerile profesionale ale copiilor, într-o lume în care meseriile nu se mai transmit de la părinte la copil?” „De ce nu avem cu cine să ne sfătuim în orientarea profesională a copiilor noștri, orientare adaptată pieței muncii din prezent, în continuă schimbare?” „De ce am ajuns să ne simțim vinovați dacă nu ne permitem să plătim sume uriașe pe educația copiilor, indiferent de vârsta lor?” În atelierele „LEX and the City”, trainerii nu se preocupă să răspundă la întrebările care încep cu „De ce…”, pentru că știu că, mâine, răspunsul poate nu va mai fi valabil… Ei sunt preocupați să răspundă la întrebările care încep cu „Cum…”. În special, la întrebarea „Cum ar fi să vină copilul meu bucuros la mine pentru că și-a dat seama singur ce vrea să devină?”. Pentru adultul interesat de prezentul copilului, se analizează stiluri de învățare, atitudini și motivații pentru învățare, resurse ce pot fi oferite de părinte, tendințele din piața muncii – și nu numai.
La „Dex and the City”, preocuparea este de a răspunde la întrebarea: „Cum pot comunica cu copilul meu astfel încât să fiu și un sfătuitor-prieten nu doar părinte-(poate)-depășit?”. Și asta pentru că, pentru orice părinte al zilelor moderne poate apărea una dintre următoarele dileme: „De ce nu vorbește copilul meu cu mine despre supărările lui?”; „De ce mă enervez de câte ori copilul meu îmi povestește că un alt copil s-a purtat urât cu el? Oare am un copil neadaptat?”; „De ce este necesar pentru un copil să mintă și cum pot reacționa eu?”.
Despre atelierele CRED, misiunea Asociației Tița și Țelu și despre cartea cu același nume, aflați mai multe pe site-ul oficial și pe Facebook.